• ΝΕΑ
  • ΤΑΙΝΙΕΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΠΡΟΣΕΧΩΣ
  • ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ
  • ATHENS OPEN AIR
  • ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ

  • AIFF 2026
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ
NEWSLETTER
Οι Νύχτες μας πλησιάζουν! Όλα τα νέα του 32ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας εδώ

“Έφυγε” ο ντοκιμαντερίστας Γιώργος Κολόζης

16 Σεπ 2009 | Νέα | 0 comments

Σε ηλικία 56 ετών έφυγε από τη ζωή ο ντοκιμαντερίστας Γιώργος Κολόζης. Ο θάνατός του επήλθε από ανακοπή καρδιάς τα ξημερώματα της Τρίτης.
Συντάκτης: Cinemagazine Team
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Σε ηλικία 56 ετών έφυγε από τη ζωή ο ντοκιμαντερίστας Γιώργος Κολόζης. Ο θάνατός του επήλθε από ανακοπή καρδιάς τα ξημερώματα της Τρίτης.

Ευρύτερα γνωστός μέσα από τις τηλεοπτικές δουλειές του, με τελευταία εκείνη για τη σειρά του ΣΚΑΪ «Μεγάλοι Ελληνες», στην οποία σκηνοθέτησε το ντοκιμαντέρ για το Μέγα Αλέξανδρο, ο Γιώργος Κολόζης είχε δύο μεγάλες αγάπες από μικρός: την Ελλάδα και την κάμερα.
Γεννημένος στην Αθήνα το 1953, με καταγωγή από τη Μάνη, σπούδασε οικονομικά, φωτογραφία και σκηνοθεσία κινηματογράφου στη Σχολή Σταυράκου. Από νωρίς πίστεψε στην ιδέα του ανεξάρτητου κινηματογραφιστή και στράφηκε στο ντοκιμαντέρ, ενώ μπήκε στον κινηματογραφικό χώρο το 1975, ως βοηθός οπερατέρ σε ταινίες του Κώστα Καραγιάννη.


Ο ίδιος, ως προασπιστής της ιδέας του ανεξάρτητου κινηματογραφιστή, είχε πάρει από νωρίς την απόφαση να στραφεί στο ντοκιμαντέρ και από το 1985 διηύθυνε τη «Φωτοκίνηση», τη δική του εταιρεία παραγωγής ταινιών.


Στη διάρκεια της επαγγελματικής πορείας του γύρισε, μεταξύ άλλων, τα ντοκιμαντέρ «Τελευταίος παράδεισος», «Κάτω από το βλέμμα των θεών», «Τα τραγούδια των νομάδων», «Λαύριον», «Ου τόπος», «Αιγαίο νυν και αεί», καθώς και «Το πήδημα του Κατσαντώνη και ο μπάρμπα Λάμπρος», που βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες το 2006.
Συλλυπητήριο μήνυμα, όπου «εκφράζουν τη βαθιά τους λύπη» για την απροσδόκητη απώλεια του σκηνοθέτη – ντοκιμαντερίστα, έστειλαν τα μέλη του Σωματείου Ελλήνων Σκηνοθετών και Παραγωγών Κινηματογράφου (Σ.Ε.Σ.Π.Κ.).


Η κηδεία του θα τελεστεί την Πέμπτη, στις 5.30 μ.μ., στο Νεκροταφείο Παπάγου.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ