• ΝΕΑ
  • ΤΑΙΝΙΕΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΠΡΟΣΕΧΩΣ
  • ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ
  • ATHENS OPEN AIR
  • ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ

  • AIFF 2026
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ
NEWSLETTER
Οι Νύχτες μας πλησιάζουν! Όλα τα νέα του 32ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας εδώ

Εφυγε η Αννα Συνοδινού (1927-2016)

7 Ιαν 2016 | Νέα | 0 comments

Η παγκόσμιας φήμης τραγωδός και πρώην βουλευτής, πέθανε σε ηλικία 88 χρόνων.
Συντάκτης: Πάνος Γκένας
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Στη μεγάλη καριέρα της Αννας Συνοδινού μπορεί να υπάρχουν ελάχιστοι κινηματογραφικοί τίτλοι, μα η στιβαρή παρουσία της στο θεατρικό σανίδι σε ρόλους που δεν ερμήνευσε, αλλά δίδαξε, την τοποθετεί σε μία από τις πλέον εξέχουσες θέσεις των Ελλήνων ηθοποιών και ειδικά τραγωδών.

Η Αννα Συνοδινού γεννήθηκε στο Λουτράκι το 1927 και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Θεάτρου του Εθνικού Κήπου και του Θεάτρου του Λυκαβηττού, ενώ από το 2004 δίδασκε αρχαίο δράμα στο Ωδείο Αθηνών.

Οι πρωταγωνιστικοί της ρόλοι στις αρχαίες τραγωδίες, έργα του Σαίξπηρ και έργα Ελλήνων θεατρικών συγγραφέων τις επιφύλαξαν μία πληθώρα βραβεύσεων και αναγνώρισης. Τιμήθηκε δύο φορές με το θεατρικό έπαθλο Κοτοπούλη καθώς και με το Σταυρό Ευποιίας Ελλάδος, του Ιππότη του Ντάνεμπρο της Δανίας, του Ιππότη της Ιταλικής Λεγεώνας, με το μετάλλιο της Πόλεως των Αθηναίων, καθώς και με το παράσημο του Κέδρου του Λιβάνου.

Το κινηματογραφικό της ντεμπούτο έγινε στο «Θανασάκης ο Πολιτευόμενος» του Αλέκου Σακελλάριου (1954), ενώ συμμετείχε στο «Ο Ανθρωπος του Τρένου» (1958), τη νουάρ αναφορών ταινία του Ντίνου Δημόπουλου, αλλά και στο διεθνές «Οι 300 Σπαρτιάτες» (γνωστή και ως ο «Λέων της Σπάρτης») του Ρούντολφ Ματέ, στο ρόλο της Βασίλισσας Γοργώ της Σπάρτης.

Το 1974 εξελέγη βουλευτής Α' Αθήνας με τη Νέα Δημοκρατία και συνέχισε την πολιτική της δράση μέχρι και το 1990. Διετέλεσε υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών (1977-1981) και δημοτική σύμβουλος Αθηναίων το 1987-1989. Το 1990 παραιτήθηκε του βουλευτικού της αξιώματος κατά την διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, όταν η Μαρίνα Δίζη, βουλευτής των Οικολόγων Εναλλακτικών, άνοιξε στα έδρανα της Βουλής ένα πανὀ που έγραφε «Φτάνει το θέατρο για το +1, τον Πρόεδρο και το νέφος», γεγονός που εξόργισε την Αννα Συνοδινού.

Δήλωση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού για την είδηση του θανάτου της Άννας Συνοδινού

«Η Άννα Συνοδινού υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες Ελληνίδες ηθοποιούς. Συνέδεσε το όνομά της προπάντων με το αρχαίο δράμα. Διέπρεψε όμως με την επιβλητική της τεχνική και σε ρόλους του νεότερου και σύγχρονου ρεπερτορίου, ενώ θα μπορούμε πάντα να τη θαυμάζουμε σε κινηματογραφικές ταινίες όπως “Ο άνθρωπος του τραίνου”. Στην πολιτική της δράση, η Άννα Συνοδινού κόσμησε τη Βουλή των Ελλήνων και την πολιτική ζωή του τόπου με την ουσιαστική παρουσία της και το δημοκρατικό της ήθος. Για την απώλειά της εκφράζω στους οικείους της τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια».

Η κηδεία της Άννας Συνοδινού θα γίνει δημοσία δαπάνη.

 

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ