Από τον Ηλία Νικολαϊδη
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορεί να προσεγγίσει κάποιος το σινεμά. Μπορεί για παράδειγμα να το προσεγγίσει ως κάτι που θα αλλάξει τη ζωή του, ως την εύθραυστη υψηλή τέχνη που οφείλει να σέβεται και να κορφολογεί αδιάκοπα και με προσήλωση. Υπάρχουν και εκείνοι οι οποίοι το αντιμετωπίζουν ως απτή διασκέδαση, ως ένα είδος σπαταλήματος, ως ένα «χαλί» κάτω από τις κενές ώρες της ζωής τους που, όταν δεν είναι εκθαμβωτικό, αισθάνονται άνετα να το ποδοπατούν ή να το βρωμίζουν με πατημένα ποπ κορν.
Αν έπρεπε να δώσουμε ένα παράδειγμα για την πρώτη κατηγορία, εκείνο θα ήταν οι διαχειριστές του blog «Τhe Circuit» ( www.variety.com/blog/1390000339.html), το οποίο λειτουργεί κάτω από την ομπρέλα της δικτυακής έκδοσης του περιοδικού Variety. Πρόκειται για ένα blog εξαιρετικά πιστό στην επωνυμία του, το οποίο δημοσιεύει ανταποκρίσεις από όποιο φεστιβάλ «τρέχει» κάθε εποχή – πάντοτε υπάρχει κάποιο ανά τον κόσμο. Και αν αναζητείτε και κάποιο προφανές παράδειγμα από τη δεύτερη κατηγορία κινηματογραφόφιλων (οι οποίοι δεν είναι και τόσο κινηματογραφόφιλοι στην πραγματικότητα) υπάρχει το «Μovie Μoron» ( www.movie-moron.com) με τελευταία νέα από παραγωγές του Χόλιγουντ, αστεία βίντεο και γενικότερα εξέχον υλικό για χασομέρι. Και -όπως συνηθίζεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις- ανάμεσα στους δύο παραπάνω πόλους ευδοκιμεί ζωή. Ας πούμε πως ανάμεσα υπάρχουν διάφοροι, περισσότερο ψύχραιμοι άνθρωποι, όπως ο AJ Shnack. Πρόκειται για βραβευμένο μικρομηκά στην πέρα όχθη του Ατλαντικού, συγκεκριμένα στο Λος Αντζελες, ο οποίος μπλογκάρει (sic) για το σινεμά μέσα από τον ενδιαφέρων ιστοχώρο ( edendale.typepad.com) τον οποίο -ειρωνικά;- έχει ονομάσει «Αll these wonderful things». Και εκεί θα βρείτε νέα του σιναφιού του, ανταποκρίσεις από τα φεστιβάλ όπου παρίσταται, εντυπώσεις από τις ταινίες που παρακολουθεί, προωθητικά ποστ για τους συναδέλφους του, καθώς και λεπτομέρειες για τις διάφορες εμμονές του, μία εκ των οποίων τυχαίνει να είναι και η ζωή του Κερτ Κομπέιν, πάνω στην οποία θα βασιστεί και η επόμενη ταινία του.
Τέλος, υπάρχουν κι εκείνοι που ζουν στον κόσμο που έχουν επιλέξει, όπως είναι για παράδειγμα όσοι επιμελούνται το διαδικτυακό περιοδικό Horror-wood ( www.horror-wood.com). Μαζεύτηκαν κάμποσοι μανιακοί με τις ταινίες τρόμου, διατύπωσαν το πάθος τους σε άρθρα και έφτιαξαν ένα ειδικό διαδικτυακό περιοδικό, το οποίο αποδείχθηκε αρκετά καλό ώστε όλα τα μεγάλα μέσα να γράψουν σχετικά και τα σχόλιά τους να κοσμήσουν την αρχική σελίδα. Σε κάθε τεύχος του περιοδικού μπορείτε να διαβάσετε «Fear-ture articles» καθώς και «Regular fear-tures». Η ανάγνωση ενδείκνυται ακόμη περισσότερο αυτό το μήνα που το «Σινεμά» έχει το δικό του αφιέρωμα στον τρόμο.
Web tv
Χτυπήστε: www.youtube.com/Monty Python
και πλοηγηθείτε στο επίσημο κανάλι των δημοφιλών κωμικών οι οποίοι έχουν «ανεβάσει» διάφορες λαμπρές στιγμές της πορείας τους.
Τip: «Επί τρία χρόνια όλοι εσείς οι You-tubers μας ξεσκίσατε, ανεβάζοντας δεκάδες χιλιάδες δικά μας βίντεο. Τώρα αντιστράφηκαν οι όροι. Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας!».
Χτυπήστε «Up Τrailer» στο: www.youtube.com και παρακολουθήστε το ολόφρεσκο τρέιλερ της νέας ταινίας που παρήγαγε η σταθερά εξαιρετική εταιρία κινουμένων σχεδίων της Pixar με τίτλο «Up».
Τip: Από τα χαριτωμένα σχόλια που ακούγονται στην διάρκεια του τρέιλερ: «Κοιτάξτε η Pixar πρέπει κι αυτή κάποια στιγμή να αποτύχει. Δεν γίνεται να της πετυχαίνουν τα πάντα».






