Ο Δράκος
O Drakos
Mνημειώδης εμπορική αποτυχία όταν κυκλοφόρησε, η ταινία του Νίκου Κούνδουρου είδε τη φήμη της να διογκώνεται μέσα στα χρόνια, για να φτάσει να θεωρείται μία από τις καλύτερες ταινίες του ελληνικού σινεμά.
Ενα τολμηρό, ευρηματικό σενάριο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «καδράρεται» από τον Νίκο Κούνδουρο σε μια σκληρή, ατμοσφαιρική, δονούμενη, μοντέρνα τραγωδία πάνω στη συντριβή του ανθρώπου από τη Μοίρα. Τα πάντα είναι αριστοτεχνικά υπολογισμένα σε τούτο το πρωτόγνωρο για την Ελλάδα πάντρεμα του νεορεαλισμού με τον εξπρεσιονισμό, που θεωρήθηκε από μερίδα της κριτικής της εποχής μίασμα για το ντόπιο σινεμά, για να κερδίσει στη συνέχεια τη θέση που δικαιωματικά του ανήκει στην Ιστορία.
Εμπορική αποτυχία για τους δημιουργούς της όταν κυκλοφόρησε, ο «Δράκος» έχει διαγράψει φυσικά μια μακριά διαδρομή στην Ελλάδα όπου πολλοί από τους συντελεστές της (Νίκος Κούνδουρος, Ιάκωβος Καμπανέλλης, Μάνος Χατζιδάκις, Ντίνος Ηλιόπουλος, Θανάσης Βέγγος κ.α) απέκτησαν με το πέρασμα του χρόνου, μυθικές διαστάσεις ως προσωπικότητες.
Ομως η ταινία έχει διαγράψει μεγάλη πορεία και στο εξωτερικό, ξεκινώντας με την προβολή του στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας το 1956, όπου απέσπασε Ειδική Μνεία, αλλά και πιο πρόσφατα όταν ένας από τους διασημότερους σύγχρονους Αμερικάνους συγγραφείς, ο Jonathan Franzen, στο μυθιστόρημα του Ελευθερία, "βάζει" τους πρωταγωνιστές του να παρακολουθούν τον «Δράκο» σε προβολή στον κινηματογράφο.
Η αναφορά της ταινίας του Νίκου Κούνδουρου από τον Franzen προκάλεσε μια ανανέωση του ενδιαφέροντος για το έργο του Νίκου Κούνδουρου και οδήγησε τον κριτικό κινηματογράφου της Guardian Peter Bradshaw να χαρακτηρίσει τον Δράκο "σπουδαία ταινία".
Πρόσφατα όλες οι ταινίες του Νίκου Κούνδουρου και φυσικά «Ο Δράκος» έχουν ψηφιοποιηθεί και η ταινία θα προβάλλεται από τις νέες ψηφιακές κόπιες.