«Το φτάνουμε στα άκρα»: δηλώσεις του Γιώργου Λάνθιμου στο Screen International - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
12:22
15/5

«Το φτάνουμε στα άκρα»: δηλώσεις του Γιώργου Λάνθιμου στο Screen International

Το «Screen international» ένα από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά περιοδικά παγκοσμίως, φιλοξένησε την παρακάτω συνέντευξη του Γιώργου Λάνθιμου, λίγο πριν τη σημερινή πρεμιέρα του «Αστακού» στις Κάννες.

Ο Αστακός, που διαγωνίζεται στις Κάννες, σηματοδοτεί το αγγλόφωνο ντεμπούτο του Έλληνα σκηνοθέτη Γιώργου Λάνθιμου, ύστερα από τη βράβευση του Κυνόδοντα το 2009 στο «Ένα Κάποιο Βλέμμα» και το δράμα «Άλπεις» το 2011. «Ο Αστακός» διαδραματίζεται σε ένα δυστοπικό εγγύς μέλλον, όπου όλοι οι εργένηδες πρέπει να βρουν το ταίρι τους μέσα σε 45 ημέρες, διαφορετικά θα μεταμορφωθούν σε ζώα. Η πρεμιέρα της ταινίας είναι σήμερα και η εταιρεία Protagonist Pictures έχει αναλάβει τις πωλήσεις.

Διαβάστε ακόμη:
Κάννες: «Ο Αστακός» είναι αστείος, γλυκός και βίαιος
Κάννες - Κριτική: Τι είναι αυτό που το λένε αγάπη; «Ο Αστακός» έχει την απάντηση

Πώς φτάσατε σε αυτήν την ιδέα;

Ο Ευθύμης [Φιλίππου, στενός συνεργάτης] κι εγώ, απλώς αρχίσαμε να συζητάμε. Την χτίσαμε σταδιακά. Ξεκινήσαμε με σχέσεις και ζευγάρια και ανθρώπους που είναι μόνοι και όλο αυτό οδήγησε στον «Αστακό». Ήξερα ότι θέλω να κάνω μια ταινία στα αγγλικά, απ' όταν μετακόμισα στο Λονδίνο πριν τέσσερα χρόνια.

Η ταινία φαίνεται να εξερευνά την ανθρώπινη επιθυμία για οικειότητα.

Εξερευνούμε την ανάγκη των ανθρώπων να γίνονται ζευγάρια και τις πιέσεις που συνδέονται με την ανταπόκριση σε αυτό το στερεότυπο. Αλλά το φτάνουμε στα άκρα. Πρόκειται για την αγάπη και για το αν η αγάπη είναι αληθινή.

Σας ενδιαφέρει το παράλογο;

Όχι αυτό καθεαυτό. Βρίσκω κάποιες καταστάσεις παράλογες και προσπαθώ να τις αποκαλύψω ή απλώς βρίσκω ενδιαφέρουσες κάποιες καταστάσεις και εξελίσσονται στο να θεωρηθούν παράλογες. Το να εξερευνάς κάτι χρησιμοποιώντας την υπερβολή, το κάνεις να φαίνεται παράλογο ή αποκαλύπτεται ο παραλογισμός της αλήθειας του.

Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση;

Το να δουλέψω σε μια διαφορετική χώρα όπου ισχύουν πολύ διαφορετικές δομές και πρακτικές από αυτές που έχω συνηθίσει. Στην Ελλάδα ήμασταν απλώς φίλοι που κάναμε ταινίες. Η πιο επαγγελματική δομή ήταν μια δύσκολη προσαρμογή. Υπάρχουν πολλοί κανόνες. Ο προϋπολογισμός της ταινίας [περίπου 4 εκατομμύρια δολάρια] ήταν 10 φορές μεγαλύτερος από αυτόν που έχω συνηθίσει.

Τι έχει σειρά μετά;

Ο Ευθύμης γράφει μια καινούργια ταινία στα αγγλικά, ένα ψυχολογικό θρίλερ με έντονο το στοιχείο του υπερφυσικού. Έχουμε επίσης μια ταινία εποχής σχετικά με τη βρετανίδα μονάρχη, τη Βασίλισσα Αν, που έχει γράψει ο Τόνι ΜακΝαμάρα. Και οι δύο ταινίες είναι με την Element.

(Andreas Wiseman)