• ΝΕΑ
  • ΤΑΙΝΙΕΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΠΡΟΣΕΧΩΣ
  • ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ
  • ATHENS OPEN AIR
  • ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ

  • AIFF 2026
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ
NEWSLETTER
Οι Νύχτες μας πλησιάζουν! Όλα τα νέα του 32ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας εδώ

Αφιέρωμα στους Σεργκέι Λοζνίτσα και Ελενα Τρεστίκοβα στη Θεσσαλονίκη

8 Φεβ 2011 | Νέα | 0 comments

Τον πολυβραβευμένο Ουκρανό ντοκιμαντερίστα Σεργκέι Λοζνίτσα και την Τσέχα δημιουργό Ελενα Τρεστίκοβα φιλοξενεί και τιμά το φετινό 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα (11-20 Μαρτίου).
Συντάκτης: Cinemagazine Team
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Τον πολυβραβευμένο Ουκρανό ντοκιμαντερίστα Σεργκέι Λοζνίτσα και την Τσέχα δημιουργό Ελενα Τρεστίκοβα φιλοξενεί και τιμά το φετινό 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα (11-20 Μαρτίου).

Το αφιέρωμα στον Σ. Λοζνίτσα, ο οποίος θα παραβρεθεί στη διοργάνωση για να παρουσιάσει το έργο του, περιλαμβάνει συνολικά 11 ταινίες, ενώ στο πλαίσιο του αφιερώματος στην Ελ. Τρεστίκοβα θα προβληθούν 10 αντιπροσωπευτικά ντοκιμαντέρ της.

«Θέλω οι ταινίες μου να παροτρύνουν τον θεατή, να τον οδηγούν στην αυτογνωσία, αλλά και στη συναίσθηση όσων έχουν πραγματικά σημασία» δήλωσε ο Ουκρανός δημιουργός, ο οποίος κινηματογραφώντας απλές, καθημερινές εκφάνσεις της ζωής -την κατασκευή ενός σπιτιού, το ψάρεμα, τη ρουτίνα ενός εργάτη-, με τη μορφή ιστορικής μαρτυρίας, καταγράφει τον κόσμο, όπως δεν θα υπάρξει ξανά. Χαρακτηριστικά παραδείγματα της δουλειάς του 46χρονου Λοζνίτσα αποτελούν τα πολυβραβευμένα ντοκιμαντέρ του, Ravue (2008) και Blockade (2005), ενώ στο Northern Light (2008) η κάμερα του Λοζνίτσα ταξιδεύει χιλιάδες χιλιόμετρα έξω από την Αγία Πετρούπολη, σ’ ένα απομακρυσμένο χωριό, στη Ρωσία των ατελείωτων δασών και καλλιεργειών πατάτας.

Εκπροσωπώντας το είδος ταινιών τεκμηρίωσης, όπου η ίδια η ζωή «εισβάλλει» στην τέχνη, η Τσέχα ντοκιμαντερίστρια Ελ. Τρεστίκοβα αιχμαλωτίζει ανθρώπινες ιστορίες που εξελίσσονται με αβίαστη φυσικότητα, απογυμνωμένες από κάθε σχολιασμό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο κακοποιός Ρενέ Πλασίλ, τη ζωή του οποίου κατέγραψε επί είκοσι χρόνια στη βραβευμένη ομώνυμη ταινία.

Στις αρχές του 1990, όταν ο Ρενέ διέρρηξε το σπίτι της σκηνοθέτιδας, η Τρεστίκοβα «υπέκυψε» στην πρόκληση να συνεχίσει να τον κινηματογραφεί. Οπως λέει και η ίδια: «Στοιχηματίζω στις αβεβαιότητες». Ξεχωριστή θέση στη φιλμογραφία της κατέχει μια άτυπη τριλογία με πρωταγωνιστές που βρίσκονται στο περιθώριο. Πρόκειται για τα ντοκιμαντέρ Marcela (2007), Rene (2008) και Katka (2010).

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ