Όλα τα Όσκαρ καλύτερης ταινίας Κινουμένων Σχεδίων σε ένα βίντεο - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
13:33
5/2

Όλα τα Όσκαρ καλύτερης ταινίας Κινουμένων Σχεδίων σε ένα βίντεο

Ο «Σρεκ», ο Μιγιαζάκι, το Όσκαρ του Τζορτζ Μίλερ («Mad Max») και η επέλαση της Pixar! Το πιο χρωματιστό Όσκαρ είναι αναμφίβολα το καλύτερο Animation!

Από τον Πάνο Γκένα

Μία από τις πιο πρόσφατες σχετικά κατηγορίες των βραβείων της Ακαδημίας, η καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων τιμά ένα είδος που μπορεί να παρεξηγηθεί εύκολα ως παιδικό, στην ουσιά όμως έχει στόχο την πιο δημιουργική πλευρά της καλλιτεχνικής έκφρασης: τη φαντασία.

Η κατηγορία που ήρθε ως καθυστερημένη απάντηση στη ντισνεϊκή εμπορική άνοιξη της δεκαετίας του '90 με ταινίες όπως «Η Μικρή Γοργόνα», «Ο Βασιλιάς των Λιονταριών», η «Ποκαχόντας» κ.α. θεσπίστηκε το 2000 από την Ακαδημία, η οποία δεν(!) βράβευσε ταινία της Ντίσνεϊ για τα πρώτα δυο χρόνια. Έτσι το στούντιο animation της Dreamworks μπορεί να περηφανεύεται πως σήκωσε πρώτο το χρυσό αγαλματάκι με την αναρχική παρωδία του «Σρεκ» (2001), ενώ την επόμενη χρονιά ο θρύλος των κινουμένων σχεδίων Χαγιάο Μιγιαζάκι κέρδισε επάξια με το «Ταξίδι στη Χώρα των Θαυμάτων».

Το 2003 η Ντίσνεϊ μαζί με την Pιxar έφυγαν νικηφόρες με το «Ψάχνοντας το Νέμο», σηματοδοτώντας την επέλαση της συνεργασίας τους τα επόμενα χρόνια με τα «Οι Απίθανοι» (2004), «Ρατατούης» (2007), «WALL-E» (2008), «Ψηλά στον Ουρανό» (2009), «Toy Story 3» (2010), «Brave» (2012), τα «Μυαλά που Κουβαλάς» και το συγκινητικό «Coco» (2017).

Μοναδικές εξαιρέσεις όλα αυτά τα χρόνια οι νίκες των εύπλαστων «Γουάλας και Γκρόμιτ στον Τεράστιο Λαχανόκηπο», το «Happy Feet» του Τζορτζ- Mad Max- Μίλερ, το «Rango» του Γκορ Βερμπίνσκι και οι αποκλειστικές Ντίσνεϊ κυκλοφορίες: το σαρωτικό «Ψυχρά κι Ανάποδα», το διασκεδαστικότατο «Υπερέξι» και η «Ζωούπολη».

Φέτος τα προγνωστικά δείχνουν πως δεν θα είναι χρονιά Ντίσνεϊ - Pixar. Οι υποψήφιες ταινίες στην κατηγορία είναι οι Απίθανοι 2Το Νησί των ΣκύλωνΗ Μιράι του ΜέλλοντοςΡαλφ εναντίον ΊντερνετSpider-Man: Μέσα στο Αραχνο-Σύμπαν, και το τελευταίο είναι το σίγουρο φαβορί.

Θυμηθείτε στο βίντεο τις ταινίες που κέρδισαν, όλες τους μια ευκαιρία όχι μόνο για βραβεύσεις, αλλά και για ένα ταξίδι σε μία περίοδο λίγο πιο αθώα, παιχνιδιάρικη και δημιουργική.