Oscars 2019: Τα Όσκαρ πολλοί εμίσησαν, τα trivia κανείς! - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
17:27
23/1

Oscars 2019: Τα Όσκαρ πολλοί εμίσησαν, τα trivia κανείς!

Αναλύσαμε τις υποψηφιότητες, ανατρέξαμε πίσω στο χρόνο και σημειώνουμε τα trivia των φετινών Όσκαρ. Αν έχετε προτάσεις περιμένουμε ασφαλώς τα σχόλιά σας και ευχόμαστε να μην απογοητεύσαμε τον δάσκαλο Παναγιώτη Τιμογιαννάκη!

Από τον Πάνο Γκένα

- Ο Γιώργος Λάνθιμος («Η Ευνοούμενη») είναι ο τρίτος Έλληνας σκηνοθέτης που προτείνεται για Όσκαρ Σκηνοθεσίας μετά τους Μιχάλη Κακογιάννη («Αλέξης Ζορμπάς», 1964) και Κώστα Γαβρά («Ζ», 1969). Εξαιρούμε τους ελληνικής καταγωγής Ελία Καζάν (5 υποψηφιότητες, 2 νίκες), Αλεξάντερ Πέιν (3 υποψηφιότητες) και Τζορτζ Μίλερ (μία υποψηφιότητα).

- Οι δυο υποψηφιότητες των Αλφόνσο Κουαρόν («Ρόμα») και Πάβελ Παβλικόφσκι («Ψυχρός Πόλεμος») στη Σκηνοθεσία για δυο Ξενόγλωσσα φιλμ είναι μία σπάνια περίπτωση στα Όσκαρ. Την προηγούμενη φορά που είχε συμβεί κάτι αντίστοιχο ήταν το 1977 όταν ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν («Πρόσωπο με Πρόσωπο») και η Λίνα Βερτμίλερ («Ο Πασκουαλίνο και οι 7 Καλλονές») βρέθηκαν στην πεντάδα. Έχασαν από τον Τζον Άβιλντσεν για το «Ρόκι».

- Το «Ρόμα» είναι η δεύτερη μόλις ξενόγλωσση ταινία με δυο υποψηφιότητες για ερμηνείες (Γιαλίτσα Απαρίσιο και Μαρίνα ντε Ταβίρα). Η πρώτη ήταν το «Βαβέλ» του επίσης Μεξικανού (και κολλητού του Κουαρόν) Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου με τις Ρίνκο Κικούτσι και Αντριάνα Μπαράτσα. 

- Η Γκλεν Κλόουζ έφτασε τις 7 υποψηφιότητες ερμηνείας και είναι εκείνη με τις περισσότερες στην κατηγορία που δεν έχει ακόμα βραβευτεί. Αν κερδίσει το Όσκαρ Α' Γυναικείου για το «The Wife» θα γίνει μόλις η τρίτη ηθοποιός πάνω από 70 που το καταφέρνει. Οι άλλες δυο ήταν η Τζέσικα Τάντι (80, για το «Σωφέρ της Κυρίας Ντέιζι», 1989) και Κάθριν Χέπμπορν (74, για το «Στη Χρυσή Λίμνη», 1981). 

- Ο Αλφόνσο Κουαρόν με την πενταπλή ιδιότητα Παραγωγού, Σκηνοθέτη, Σεναριογράφου, Δ. Φωτογραφίας, Μοντέρ, δεν έσπασε το ρεκόρ προσωπικών υποψηφιοτήτων σε μία χρονιά (έχασε το μοντάζ) και ισοφάρισε τον Γουόρεν Μπίτι με τις τέσσερις υποψηφιότητες του «Reds» (1981). Εκείνη τη χρονιά ο Μπίτι ήταν υποψήφιος για Καλύτερη Ταινία, Σενάριο, Α' Αντρικό και κέρδισε τη Σκηνοθεσία.

- Είναι η δεύτερη φορά που στην κατηγορία Φωτογραφίας πλειοψηφούν ξενόγλωσσα φιλμ («Ρόμα», «Ψυχρός Πόλεμος», «Never Look Away»). Η πρώτη φορά ήταν το 2004 με τα «Πάθη του Χριστού», «Οι Ατέλειωτοι Αρραβώνες»  και «Τα Ιπτάμενα Στιλέτα». Περιέργως καμία από τις προηγούμενες τρεις ταινίες δεν ήταν υποψήφια για Ξενόγλωσσο σε αντίθεση με φέτος!

- Φέτος οι 7 από τις 20 υποψηφιότητες ερμηνείας αντιπροσωπεύουν σε ένα σεβαστό ποσοστό LGBTQI χαρακτήρες.

- Είναι η πρώτη φορά που ο Βίγκο Μόρτενσεν είναι υποψήφιος στον Α' Αντρικό και δεν εμφανίζεται γυμνός στην ταινία. Θυμηθείτε τα «Επικίνδυνες Υποσχέσεις» και «Captain Fantastic»!

- Πέρσι η Μέρι Τζ. Μπλάιτζ έγινε η πρώτη ηθοποιός - τραγουδίστρια που προτάθηκε για Όσκαρ ερμηνείας (Β' Γυναικείου για το «Mudbound: Δάκρυα στον Μισισιπή») και τραγουδιού («Mighty River») την ίδια χρονιά. Φέτος η Lady Gaga επανέλαβε τον συνδυασμό με την  υποψηφιότητά της στον Α' Γυναικείο και το τραγούδι «Shallow».

- Ο Ράμι Μάλεκ είναι ο δεύτερος μόλις ηθοποιός αιγυπτιακής καταγωγής που προτείνεται. Ο πρώτος ήταν ο Ομάρ Σαρίφ με τον «Λόρενς της Αραβίας» (1962).

- Η 20η υποψηφιότητα της Γερμανίας με το «Never Look Away» τη φέρνει στην τρίτη θέση χωρών με τις περισσότερες υποψηφιότητες στην κατηγορία ξενόγλωσσου φιλμ. Την κορυφή κατέχει η Γαλλία με 37 υποψηφιότητες (9 νίκες) και στη δεύτερη θέση είναι η Ιταλία με 28 υποψηφιότητες (αλλά με περισσότερες, 11 νίκες!).

- Η παραγωγός του «Ρόμα» Γκαμπριέλα Ροντρίγκεζ είναι η πρώτη Λατινοαμερικάνα που βρέθηκε ποτέ υποψήφια για Καλύτερη Ταινία.

- Το «Ρόμα» και το «Τίγρης και Δράκος» είναι τα ξενόγλωσσα φιλμ με τις περισσότερες υποψηφιότητες (10). Παράλληλα το «Τίγρης  και Δράκος» είναι μαζί με το «Φάνι και Αλέξανδρος» τα πιο τιμημένα της Ακαδημίας με 4 Όσκαρ. Για να τα ξεπεράσει λοιπόν, το «Ρόμα» πρέπει να κερδίσει 5 και πάνω.

- Ο Σαμ Έλιοτ έλαβε την πρώτη του υποψηφιότητα για το «Ένα Αστέρι Γεννιέται» 51 χρόνια μετά την υποψηφιότητα της συζύγου του Κάθριν Ρος (για τον «Πρωτάρη», 1968).

- Η Νταϊάν Γουόρεν προσπαθεί χρόνια να κερδίσει Όσκαρ και ούτε φέτος πρόκειται. Με τη φετινή 10η υποψηφιότητά της για το τραγούδι «I'll Fight» (από το ντοκιμαντέρ «RBG») γίνεται πλέον αυτή με τις περισσότερες που δεν έχει κερδίσει βραβείο. Ρεκόρ που κρατούσε ούτως ή άλλως η ίδια.

- Είναι η πρώτη φορά από το 2007 που χαριποτερική ταινία δεν βρίσκεται στις συνήθεις κατηγορίες, δηλαδή Κοστουμιών και Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης. Πριν δυο χρόνια η Κολίν Άτγουντ είχε κερδίσει το Όσκαρ κοστουμιών για τα «Φανταστικά Ζώα».

- Με τις υποψηφιότητές της για τα «Μαίρη Πόπινς Επιστρέφει» και «Η Ευνοούμενη», η ενδυματολόγος Σάντι Πάουελ κατέχει πλέον το ρεκόρ διπλής υποψηφιότητας γυναίκας σε μία κατηγορία. Αυτή είναι η τρίτη χρονιά που συμβαίνει και αποτελεί στο σύνολο την 14η υποψηφιότητά της. Μόνο οι Γουολτ Ντίσνεϊ και ο συνθέτης Άλαν Μένκεν έχουν καταφέρει τριπλή υποψηφιότητα την ίδια χρονιά σε καλλιτεχνικές κατηγορίες.

- Η Χάνα Μπίτσλερ του «Black Panther» σηματοδοτεί την πρώτη υποψηφιότητα μαύρου/-ης σκηνογράφου στην κατηγορία της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης.