Βίντεο: Η μυθολογία της ελπίδας στον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
14:15
23/3

Βίντεο: Η μυθολογία της ελπίδας στον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών»

«Το 'Καλό' στον κόσμο εξαρτάται από την συμπεριφορά του Ατόμου σε συνθήκες που απαιτούν το να υποφέρει και να αντέχει πολύ περισσότερο από το φυσιολογικό, να απαιτεί δύναμη σώματος και πνεύματος που δεν διαθέτει». Τ.Ρ.Ρ. Τόλκιν

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Ούτε παραγγελία να τον είχαμε τον δημιουργό του «Άρχοντα του Δαχτυλιδιών» στην κατάσταση πολιορκίας που διανύουμε. 

Στον ακόλουθο βίντεο-δοκίμιο, υπό την υψηλή εποπτεία του MUBI, μπορείτε να παρακολουθήσετε μια θαυμάσια πνευματική άσκηση στην μυθοποιία του συγγραφέα, τον δυαδικό κόσμο του, το Καλό και το Κακό, ιδίως το πρώτο (στην Ύπαρξη του Έρου Ιλούβαταρ από το Silmarillion - του εισαγωγικού της μεγάλης μυθολογίας του συγγράφεα) και το πώς μέσα από την σπουδή των μύθων, των αρχετύπων, της ελεύθερης βούλησης και της σημασίας του, κατά Γκάνταλφ, «τι θα κάνεις με τον χρόνο που σου δόθηκε» ο άνθρωπος βρίσκει το νόημα του αγώνα του.

Ας μην υπάρξει σύγχυση της μυθοποιητικής δυνατότητας του Τόλκιν με τη μεταφορική αλληγορία και τη συναφή του καθενός θεολογία, που μια υλιστική θεώρηση θα διέγραφε μονοκοντυλιά. Για μια λογική όπως αυτή του Τόλκιν, η φιλοσοφική διάσταση της μυθοποιητική του κατασκευής δεν αναμένει το θεϊκό θαύμα, αλλά αποσκοπεί στο να βρει εντός μας την δυνατότητα του Καλού (την έγνοια, τον οίκτο, τη θυσία, την αυταπάρνηση, τη συγχώρεση), να ενισχύσει την αγωνιστική μας διάθεση για το καλό αυτό και, τελικά, να αποτελέσει μια «μυθολογία ελπίδας» για τον Άνθρωπο.