Ανασκόπηση 2018: Οι καλύτερες ταινίες της χρονιάς και τα TOP-10 των συντακτών - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
13:12
28/12

Ανασκόπηση 2018: Οι καλύτερες ταινίες της χρονιάς και τα TOP-10 των συντακτών

Και κάπου εδώ, μετά από τόσες και τόσες λίστες ανασκόπησης, φτάνουμε στη βασικότερη όλων: αυτή με τις καλύτερες ταινίες, σκηνοθέτες και ηθοποιούς της χρονιάς σύμφωνα με τους συντάκτες του ΣΙΝΕΜΑ cinemagazine.gr. Και του χρόνου!

Να είμαστε ειλικρινείς: ήταν μια από τις πιο προβληματικές κινηματογραφικές σεζόν της πρόσφατης μνήμης, αυτή που μόλις πέρασε. Οι σπουδαίες ταινίες στάθηκαν ελάχιστες και οι απογοητεύσεις πολύ περισσότερες. Η κίνηση των εισιτηρίων υπήρξε ως επί το πλείστον αποκαρδιωτική. Πολλές ενδιαφέρουσες δημιουργίες έπεσαν θύματα κακού προγραμματισμού και ανώφελου συνωστισμού στις αίθουσες. Η ποιοτική στάθμη του mainstream σινεμά γλίστρησε ακόμη πιο χαμηλά. Οι πρωτότυπες ιδέες και τα καλογραμμένα σενάρια λίγο έλειψε να γίνουν είδη υπό εξαφάνιση. Και το πλέον πολυσυζητημένο Netflix φρόντισε ώστε τρεις από τις σημαντικότερες κυκλοφορίες της χρονιάς (το «Roma» του Αλφόνσο Κουαρόν, το «Ballad of Buster Scruggs» των Τζόελ και Ίθαν Κοέν και το «Other Side of the Wind» του Όρσον Γουέλς) να προέρχονται όχι από τη μεγάλη, αλλά από τη μικρή οθόνη.

Μέσα σε ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο και προοδευτικά πιο ασταθές τοπίο για οτιδήποτε αντιλαμβανόμασταν μέχρι πρότινος ως σινεμά, οι σημαντικές ταινίες ευτυχώς όχι μόνο δεν χάθηκαν, αλλά αναδείχτηκαν με οπαδική θέρμη. Έτσι εξηγείται πώς ένα φιλμ όπως η «Αόρατη Κλωστή» κατόρθωσε να αρέσει το ίδιο σε πολλούς και διαφορετικούς θεατές, πώς το «Να με Φωνάζεις με τ’ Όνομά Σου» προξένησε μαζική συγκίνηση, του είδους που σπάνια πλέον συναντάμε, πώς το μαυρόασπρο έπος του Κουαρόν αντιμετωπίστηκε από μεγάλη μερίδα κοινού και κριτικών ως αριστούργημα και πώς περήφανα καλλιτεχνικά φιλμ όπως το «Zama» άφησαν το στίγμα τους, έστω κι αν έγιναν συνείδηση σε λίγους και καλούς.

Η φετινή δεκάδα του cinemagazine συμπληρώθηκε με παρόμοια φίλαθλη λογική. Ανέδειξε τις τρεις πρώτες της ταινίες με αξιοσημείωτη διαφορά από τις προηγούμενες (μάλλον γιατί οι σφοδροί έρωτες δεν κρύβονται), διαφώνησε σε αρκετές περιπτώσεις (με πιο χαρακτηριστική όλων, ίσως, το «Τρεις Πινακίδες Έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι») και λυπήθηκε που αναγκάστηκε να αφήσει εκτός λίστας κάποιους τίτλους (όπως το αξιολάτρευτο ντοκιμαντέρ «Πρόσωπα & Ιστορίες» των Ανιές Βαρντά και JR ή το «Καλπάζοντας με το Όνειρο» της Κλόι Ζάο, άξια Χρυσή Αθηνά του 23ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας). 

Σε κάθε περίπτωση προσπάθησε να διαλέξει έχοντας παρακολουθήσει το σύνολο της φετινής παραγωγής που κυκλοφόρησε στις ελληνικές αίθουσες. Πράγμα που σημαίνει ότι πολύ θα θέλαμε να είχαμε συμπεριλάβει στις επιλογές μας το «Favourite» του Γιώργου Λάνθιμου, το «Burning» του Λι Τσανγκ Ντονγκ ή το «Leave No Trace» της Ντέμπρα Γκράνικ, ο εγχώριος προγραμματισμός των ταινιών αυτών για τους πρώτους μήνες του 2019 μας υποχρεώνει, ωστόσο, να κάνουμε υπομονή μέχρι του χρόνου. Δεν πειράζει, όμως, γιατί οι καλές ταινίες δεν χάνονται. Λουκάς Κατσίκας

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τις 10 καλύτερες ταινίες της χρονιάς σύμφωνα με το cinemagazine και στην επόμενη σελίδα τις λίστες με τα Top-10 κάθε συντάκτη ξεχωριστά.

Διαβάστε ακόμη
Ανασκόπηση 2018: Ψηφίστε την καλύτερη ταινία της χρονιάς!
Ανασκόπηση 2018: Οι αφίσες της χρονιάς
Ανασκόπηση 2018: Τα καλύτερα σάουντρακ της χρονιάς
Ανασκόπηση 2018: Οι ατάκες της χρονιάς
Ανασκόπηση 2018: Οι σκηνές της χρονιάς
Ανασκόπηση 2018: Τα πρόσωπα της χρονιάς
Ανασκοπηση 2018: Οι καλύτερες ταινίες που... δεν είδατε!
Ανασκόπηση 2018: Απογοητεύσεις και υπερεκτιμημένα της χρονιάς
Ανασκόπηση 2018: Οι Ταινίες της Εβδομάδας