ΚΑΝΝΕΣ 2007 / ΤΑΙΝΙΕΣ

Κάννες '07: Θανάσιμος Ταραντίνο

Κάννες '07: 8η Μέρα

2007-05-23 08:33:26

Κάννες '07: Θανάσιμος Ταραντίνο




Γρήγορα και θανατηφόρα αυτοκίνητα, γρήγορες και θανατηφόρες γυναίκες, η χαρακωμένη γοητεία του Κερτ Ράσελ, το τεράστιο ταλέντο του Κουέντιν Ταραντίνο.

Aποστολή: Ορέστης Ανδρεαδάκης, Λουκάς Κατσίκας, Μανώλης Κρανάκης, Γιώργος Κρασσακόπουλος, Πόλυ Λυκούργου, Λήδα Γαλανού, Κωνσταντίνος Σαμαράς

DEATH PROOF

Γρήγορα και θανατηφόρα αυτοκίνητα, γρήγορες και θανατηφόρες γυναίκες, η χαρακωμένη γοητεία του Κερτ Ράσελ, το τεράστιο ταλέντο του Κουέντιν Ταραντίνο. Ακίνδυνες εξομολογήσεις ενός ακραίου σινεφίλ, λατρευτικός φόρος τιμής, ή ακόμα ένα μεγάλο κλείσιμο του ματιού του Ταραντίνο προς όσους μπορούν και θέλουν να το καταλάβουν;

Ειλικρινά είναι δύσκολο να κατηγοριοποιήσεις το «Death Proof», να το βάλεις κάτω από τον μπαλτά της ανάλυσης,, να το χωρέσεις στον περίφημο πίνακα με τα αστεράκια των κριτικών. Αποτελώντας μια κατηγορία από μόνο του, τούτο το εγχείρημα αναβίωσης των «φτηνών» exploitation ταινιών τρόμου και βίας της δεκαετίας του ’70 αξίζει να φιγουράρει στη λίστα του φετινού διαγωνιστικού των Καννών - και ας αποχωρίστηκε, παραγωγού θέλοντος, από το έτερόν του ήμισυ (το φιλμ του Ροντρίγκεζ «Planet Terror», μαζί με το οποίο απάρτιζαν την τρίωρη ταινία - διπλό πρόγραμμα «Grindhouse»).

Ο Ταραντίνο σμίγει τις αιώνιες εμμονές του (μακροσκελείς διάλογοι που ετοιμάζουν την μεγάλη έκρηξη, η γυναίκα ως θύμα και θύτης) με τις αγαπημένες κακοτεχνίες των «ένοχων» κινηματογραφικών ειδών που κυριολεκτικά τον ανέθρεψαν, ενώ φροντίζει να κρατά πάντοτε τον άσο στο μανίκι: είναι πολύ δύσκολο να τον ειρωνευτείς, όταν γνωρίζεις ότι μπορεί να αυτοσαρκαστεί πιο γρήγορα και πιο θανατηφόρα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ