ΚΑΝΝΕΣ 2015 / ΒΡΑΒΕΙΑ

Κάννες: Στην Ισλανδία το μεγάλο βραβείο του τμήματος «Ενα Κάποιο Βλέμμα»

2015-05-23 22:14:06

Κάννες: Στην Ισλανδία το μεγάλο βραβείο του τμήματος «Ενα Κάποιο Βλέμμα»




Το «Rams», μια κωμωδία από την Ισλανδία κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης της Ιζαμπέλα Ροσελίνι, του «δικού» μας Πάνου Χ.Κούτρα και των υπολοίπων μελών της κριτικής επιτροπής.


Αποστολή στις Κάννες: Νεκτάριος Σάκκας

Το βραβείο της κριτικής επιτροπής του τμήματος «Ενα Κάποιο Βλέμμα» με Πρόεδρο την Ιζαμπέλα Ροσελίνι και μέλη τον «δικό» μας Πάνο Χ. Κούτρα, τον Ταχάρ Ραχίμ («Ο Προφήτης») και τις Χαίφα Αλ Μανσούρ και Ναντίν Λαμπάκι, ταξίδευσε στην Ισλανδία και συγκεκριμένα στην κωμωδία «Rams» του Γκρίμουρ Χακόναρσον. Τοποθετημένη σε μία κοιλάδα της Ισλανδίας, η ταινία επικεντρώνεται στην ιστορία δυο αδερφών που έχουν να μιλήσουν 40 χρόνια κι έρχονται κοντά από μια αγοραπωλησία προβάτων.

Το Ειδικό Βραβείο της επιστροπής κέρδισε «το «The High Sun» του Κροάτη Ντάλιμπορ Μάτανιτς («Mother of Aspahlt», «I Love You»), το οποίο παρουσιάζει μια τριλογία ιστοριών αγάπης τοποθετημένες στα 1991, 2001 και 2011.

Ο Κιγιόσι Κουροσάβα κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας με το «Journey to the Shore», την ταινία που σήμανε την επιστροφή του Ιάπωνα auteur στο φεστιβάλ («Tokyo Sonata», 2008), μέσα από τη διασκευή του μυθιστορήματος της Καζούμι Γιουμότο, η οποία καταπιάνεται με την απρόσμενη επιστροφή ενός άνδρα στη γυναίκα του, τρία χρόνια μετά την εξαφάνισή του.

Διαβάστε ακόμη:
«Macbeth»: Άξιζε το θρυλικό σαιξπηρικό έργο μια ακόμη διασκευή στο σινεμά;
Κάννες: Ταξιδεύοντας με τον «Μικρό Πρίγκιπα»

Το ειδικό βραβείο με τίτλο «Ένα Κάποιο Ταλέντο» κέρδισε ο Ρουμάνος Κορνέλιου Πορουμπόιου για το «The Treasure» και το βραβείο για το ελπιδοφόρο μέλλον δόθηκε εξιμισείας στον Ινδό Νιργιά Γκαϊβάν για την ταινία «Masaan» και στην Ίντα Παναχάντεχ για το «Nahid».

Η Ροσελίνι δήλωσε πως το να δει 19 ταινίες από 21 χώρες ήταν «ένα ταξίδι στον πλανήτη και τους κατοίκους του. Κάθε ανθρωπολόγος θα μας ζήλευε. Θέλω να επαναλάβω την ευγνωμοσύνη μου στο φεστιβάλ που διάλεξε την μητέρα μου Ινγκριντ Μπέργκμαν για την αφίσα του 68ου φεστιβάλ. Η μαμά ήταν σαν να βρισκόταν κοντά μας, δημιουργούς ή λάτρεις του κινηματογράφου, σαν φύλακας άγγελος.»

Παράλληλα το «Masaan» του τμήματος «Ένα Κάποιο Βλέμμα», αλλά και ένα από τα φαβορί για το Χρυσό Φοίνικα, ο «Γιος του Σαούλ» το εντυπωσιακό ντεμπούτο του Ούγγρου Λάζλο Νέμες, πήραν τα βραβεία FIPRESCI της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, προαναγγέλοντας ενδεχομένως τη σημερινή βράβευση.

Ένας παλιός γνώριμος του φεστιβάλ, ο αγαπητός Νάνι Μορέτι δεν έφυγε με άδεια χέρια αφού το «Mia Madre» βραβεύτηκε με το Βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ