ΚΑΝΝΕΣ 2014 / ΤΑΙΝΙΕΣ

Κάννες 2014: Όλα όσα θέλετε να μάθετε για το Ένα Κάποιο Βλέμμα

2014-04-23 14:04:24

Κάννες 2014: Όλα όσα θέλετε να μάθετε για το Ένα Κάποιο Βλέμμα





Από τη Χριστίνα Λιάπη

Το Ένα Κάποιο Βλέμμα (Un Certain Regard) είναι το σημαντικότερο παράλληλο τμήμα του Φεστιβάλ Καννών. Από την ίδρυσή του το 1978, από τον Ζιλ Ζακόμπ, το συγκεκριμένο τμήμα φιλοδοξεί να αναδεικνύει πρωτότυπες, πρωτοποριακές και θαρραλέες δουλειές με ιδιαίτερο στιλ και όραμα, κυρίως από νέους κινηματογραφιστές.

Είναι το τμήμα που είχε βραβεύσει πριν από πέντε χρόνια τον «Κυνόδοντα» του Γιώργου Λάνθιμου και φέτος φιλοξενεί την παγκόσμια πρεμιέρα του «Xenia», της νέας ταινίας του Πάνου Χ.Κούτρα.

Διαβάστε παρακάτω περισσότερα για τις ταινίες του φετινού προγράμματος

«Xenia» του Πάνου Χ.Κούτρα

Η ιστορία: Η ταινία αφηγείται την ιστορία του Ντάνυ και του αδερφού του, Οδυσσέα, 16 και 18 ετών, οι οποίοι μετά το θάνατο της Αλβανής μητέρας τους, ξεκινούν ένα ταξίδι από την Κρήτη έως τη Θεσσαλονίκη, με σκοπό να βρούν τον Έλληνα πατέρα τους, που τους εγκατέλειψε όταν ήταν ακόμη παιδιά.

Ξένοι στην ίδια τους τη χώρα, είναι αποφασισμένοι να τον πείσουν να τους αναγνωρίσει, προκειμένου να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια, αλλά και να συμμετάσχουν σε ένα τηλεοπτικό talent σόου που θα τους εξασφαλίσει μια καλύτερη ζωή. Στη διαδρομή θα έρθουν αντιμέτωποι με όσα τους ενώνουν, την αγριότητα της εφηβείας, ένα όνειρο που πρέπει πάσει θυσία να γίνει πραγματικότητα και μια Ελλάδα που αρνείται να τους ακολουθήσει.

Τι πρέπει να ξέρετε: Πέντε χρόνια μετά την «Στρέλλα», ο Πάνος Χ. Κούτρας επιστρέφει με ένα road movie, που ο ίδιος περιέγραψε ως μία αντίο στην νεότητά του και την πιο δύσκολη ταινία της καριέρας του, λόγω κυρίως των προβλημάτων που προκάλεσε το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Το «Xenia» έχει ήδη εξασφαλίσει διανομή στη Γαλλία για τα τέλη Μαΐου, ενώ δεν έχει ακόμη καθοριστεί η ημερομηνία κυκλοφορίας στην Ελλάδα.

«Party Girl» της Μαρί Αματσουκελί, Κλερ Μπέργκερ και Σαμουέλ Τεΐς (ταινία έναρξης)

Η ιστορία: Η 60χρονη Ανζελίκ, ιδιοκτήτρια νυχτερινού κλαμπ, νιώθει ότι πρέπει να αλλάξει τρόπο ζωής, παρόλο που ακόμη λαχταρά για την νυχτερινή διασκέδαση και τους άνδρες. Ως η πιο ηλικιωμένη του προσωπικού, όμως, αποφασίζει να παντρευτεί έναν από τους μόνιμους πελάτες της.

Τι πρέπει να ξέρετε: Το ντεμπούτο των τριών αυτών σκηνοθετών, που γνωρίστηκαν στην κινηματογραφική σχολή Fémis και μέχρι στιγμής έχουν μόνο μικρού μήκους στη φιλμογραφία τους, ισορροπεί ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη μυθοπλασία, αφού η βασική ηθοποιός ενέπνευσε την ίδια την ιστορία. Η επιλογή της ως ταινίας έναρξης είναι μια ηχηρή δήλωση στήριξης των νέων σκηνοθετών εκ μέρους του Φεστιβάλ.

«Run» του Φιλίπ Λακότ

Η ιστορία: Ο Ραν μόλις σκότωσε τον Πρωθυπουργό της χώρας του. Μεταμφιεσμένος ως τρελός, περιφέρεται στους δρόμους της πόλης και θυμάται το παρελθόν του: την παιδική του ηλικία, τις εφηβικές του περιπέτειες, και την στρατιωτική του θητεία στην καρδιά της πολιτικής και στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ακτή Ελεφαντοστού. Δεν διάλεξε καμία από τις ζωές που έχει ζήσει...

Τι πρέπει να ξέρετε: Μετά από πολλές μικρού μήκους ταινίες και ντοκιμαντέρ, ο Φιλίπ Λακότ, που κατάγεται από την Ακτή Ελεφαντοστού και τη Γαλλία, κάνει το σκηνοθετικό του ντεμπούτο, το οποίο έχει ήδη επισκεφτεί τις Κάννες, ως πρότζεκτ εν τη γενέσει του τότε, στην Cinefondation του 2012, και λέγεται ότι - αναμενόμενα - έχει στοιχεία ντοκιμαντέρ στην αφήγησή του.

«Incompresa» της Άζια Αρτζέντο

Η ιστορία: 1984. Ένα 9χρονο κορίτσι ονειρεύεται ένα μόνο πράγμα: να την αγαπούν οι γονείς της (Σαρλότ Γκενσμπούργκ και Γκάμπριελ Γκάρκο).

Τι πρέπει να ξέρετε: Σε σενάριο της ίδιας της Αρτζέντο, και γυρισμένη στη Ρώμη και το Τορίνο, η ιταλο-γαλλική παραγωγή είναι η τρίτη σκηνοθετική δουλειά της Ιταλίδας ηθοποιού και σκηνοθέτη, η οποία επιστρέφει πίσω από την κάμερα μετά από δέκα χρόνια απουσίας, και η πρώτη της συμμετοχή στο επίσημο πρόγραμμα των Καννών ως σκηνοθέτης.

Τα λίγα που ξέρουμε για την ιστορία μάς βάζουν στον πειρασμό να αναρωτηθούμε αν πρόκειται για ταινία αυτοβιογραφική (η Αρτζέντο έχει μιλήσει για την δύσκολη παιδική της ηλικία, εξαιτίας των κάπως απόμακρων, καλλιτεχνών γονιών της, αστειευόμενη ότι άρχισε να δουλεύει στα εννιά της για να τους τραβήξει την προσοχή), αλλά σίγουρα θα μάθουμε περισσότερα μέχρι να έρθει η στιγμή της πρεμιέρας.

«Lost River» του Ράιαν Γκόσλινγκ

Η ιστορία: Η μητέρα δύο παιδιών πρέπει να ταξιδέψει σε έναν σκοτεινό φανταστικό κόσμο όταν ο μεγαλύτερός της γιος βρίσκει έναν μυστικό δρόμο που οδηγεί σε μια υποβρύχια πόλη. Οι δυο τους θα πρέπει να λύσουν το μυστήριο για να επιβιώσουν.

Τι πρέπει να ξέρετε: Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Ράιαν Γκόσλινγκ έχει περιγραφεί ως μία σουρεαλιστική/γκόθικ/νεο-νουάρ ιστορία φαντασίας, σε σενάριο του ίδιου.

Δυστυχώς στην πορεία έχασε τον ελκυστικότερο τίτλο «How to Catch a Monster» και κατέληξε ως «Lost River», το όνομα της πόλης όπου κατοικούν οι χαρακτήρες. Βάσει όσων γνωρίζουμε, ακούγεται μία φιλόδοξη αρχή στη νέα πτυχή δραστηριοτήτων του Γκόσλινγκ (με αισθητική που θυμίζει το ύφος και στιλ της μουσικής του καριέρας, ως το ένα ήμισυ των Dead Man's Bones) και το καστ είναι ενδιαφέρον: Κριστίνα Χέντρικς, Σέρσε Ρόναν, Ματ Σμιθ, Μπάρμπαρα Στιλ και Εύα Μέντες.

«La Chambre Bleue» του Ματιέ Αμαλρίκ

Η ιστορία: Ένας άνδρας (Ματιέ Αμαλρίκ) και μία γυναίκα (Λεά Ντρικέρ) συναντιούνται οκτώ φορές σε έντεκα μήνες για να κάνουν έρωτα, ώσπου η σχέση τους παίρνει μια επικίνδυνη τροπή και φτάνει στο φόνο.

Τι πρέπει να ξέρετε: Ο Ματιέ Αμαλρίκ όχι μόνο σκηνοθετεί και συν-υπογράφει το σενάριο, αλλά και πρωταγωνιστεί στο ερωτικό δραματικό θρίλερ, που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Ζορζ Σιμενόν. Είναι η τέταρτη σκηνοθετική δουλειά του πολυάσχολου ηθοποιού, που έχει φέρει στο παρελθόν τις ταινίες του στις Κάννες.

«Eleanor Rigby» του Νεντ Μπένσον

Η ιστορία: Η σχέση ενός ΝεοΥορκέζικου ζευγαριού (Τζέιμς ΜακΑβόι και Τζέσικα Τσαστέιν) καταρρέει, κι εμείς παρακολουθούμε την κατάρρευση αυτή από τις δύο οπτικές γωνίες, Εκείνου και Εκείνης.

Τι πρέπει να ξέρετε: Όταν πρωτο-ακούσαμε για το συγκεκριμένο πρότζεκτ, αμέσως το τοποθετήσαμε στη λίστα με τις ταινίες που περιμέναμε να δούμε περισσότερο μέσα στο 2014 - όχι τόσο για τους (εξαιρετικούς) ηθοποιούς της, όσο για το πρωτότυπο εύρημα: πρόκειται, αρχικά, για δύο ταινίες, η καθεμία από τις οποίες διηγείται την ιστορία ενός χωρισμού από τις πλευρές των δύο μισών του ζευγαριού, και μαζί αποτελούν το «The Disappearance of Eleanor Rigby».

Όμως, οι Κάννες έχουν προγραμματίσει το «Eleanor Rigby» (και αυτή η αλλαγή τίτλου είναι μάλλον άστοχη), μία ταινία που ενώνει τις δύο ταινίες σε μία. Μήπως όμως έτσι έχασε και την πιο βασική του αρετή το πρότζεκτ, μένοντας απλώς μία - σίγουρα καλοπαιγμένη - δραματική ταινία; Ίδωμεν...

«Jauja» του Λισάντρο Αλόνσο

Η ιστορία: Ένας πατέρας ταξιδεύει με την κόρη του από τη Δανία σε μια άγνωστη έρημο που υπάρχει σε ένα βασίλειο πέρα από τα όρια του πολιτισμού.

Τι πρέπει να ξέρετε: Ο Αργεντινός Λισάντρο Αλόνσο, που κέρδισε πολλούς επαίνους για την πρώτη του ταινία, «Liverpool», σίγουρα θα κερδίσει περισσότερη προσοχή με την νέα του δουλειά, χάρη στον πρωταγωνιστή του, Βίγκο Μόρτενσεν (ο οποίος είναι μισός Δανός και έχει ζήσει στην Αργεντινή).

«Fantasia» του Γουάνγκ Τσάο

Η ιστορία: Ο Λι Γι τοποθετεί τις στάχτες του ΜακΚάρτνεϊ στις βαλίτσες και αναχωρεί για Γαλλία. Πρέπει να βρει την πρώην σύντροφο του ΜακΚάρτνεϊ που ζει στο Παρίσι, αλλά και τη μητέρα του στην επαρχία, όπου θέλει να θάψει τις στάχτες στο βουνό. Ενώ το ταξί του έχει κολλήσει στην κίνηση, αναπολεί το αυτοκινητιστικό ατύχημα που ένωσε αυτόν και τον ΜακΚάρτνεϊ για πάντα.

Τι πρέπει να ξέρετε: Πέρα από την πλοκή δεν έχουμε ακόμη δει ή διαβάσει πολλά για την γαλλο-κινέζικη ταινία, στην οποία πρωταγωνιστεί ο Ζερεμί Ελκάιμ («Πολεμώντας για τη Νίκη»)και  η Όντρεϊ Τοτού («Αμελί»), μεταξύ άλλων. Τον σκηνοθέτη γνωρίσαμε στις Κάννες του 2006, όταν προβλήθηκε το βραβευμένο «Luxury Car».

«Amour Fou» της Τζέσικα Χάουσνερ

Η ιστορία: Η ιστορία της ταινίας είναι εμπνευσμένη από την ζωή και τον θάνατο του ποιητή Χάινριχ φον Κλάιστ, και της συντρόφου του στο θάνατο, Χενριέτ Φόγκελ. Αντί ενός βιογραφικού πορτρέτου, η ταινία είναι μια παραβολή για την αμφιλεγόμενη φύση της αγάπης.

Τι πρέπει να ξέρετε: Μετά το εξαιρετικό «Lourdes» το 2009, η Τζέσικα Χάουσνερ, που μετρά στους μέντορές της τον Μίκαελ Χάνεκε, επιστρέφει σε μεγάλο Φεστιβάλ - είναι η πρώτη της δουλειά σε ιστορική περίοδο.

«Charlie's Country» του Ρολφ ντε Χέερ

Η ιστορία: Το τραγικο-κωμικό πορτρέτο του Τσάρλι και της προσπάθειάς του να καταλάβει πώς μπορεί να ορίσει τον εαυτό του ως Αβορίγινα στην σύγχρονη Αυστραλία.

Τι πρέπει να ξέρετε: Ο παραγωγικότατος Ολλανδο-αυστραλός σκηνοθέτης Ρολφ ντε Χέερ συνεργάζεται και πάλι με τον εξαιρετικό ηθοποιό Ντέιβιντ Γκουλπιλίλ , που γνωρίσαμε στο «Walkabout» του Νίκολας Ρεγκ, το «Τελευταίο Κύμα» του Πίτερ Γουίαρ και το «The Tracker». Το τελευταίο είχε επίσης την υπογραφή του ντε Χέερ και παρόμοιους προβληματισμούς για την ιθαγενή κοινότητα της Αυστραλίας.

«Away From His Absence» της Κερέν Γιεντάγια

Η ιστορία: Η πολύπλοκη και επώδυνη σχέση ανάμεσα σε έναν 60χρονο άνδρα και μία 22χρονη γυναίκα, που ζουν μαζί ως πατέρας και κόρη. Η γυναίκα πάσχει από κατάθλιψη και δεν μπορεί να κάνει τίποτα χωρίς τον πατέρα της, με τον οποίο ζει κλεισμένη σαν σε φυλακή.

Τι πρέπει να ξέρετε: Η Ισραηλινή σκηνοθέτης, που κέρδισε την Χρυσή Κάμερα για την πρώτη της ταινίας «Or» στο Φεστιβάλ Καννών το 2004, βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Εφράτ Γερουσάλμι για να εξερευνήσει ένα ηθικά ομιχλώδες στόρι, που, όπως υποσχέθηκε ο διευθυντής του Φεστιβάλ, Τιερί Φρεμό, θα διχάσει με την θεματική του και τις απόψεις του.

«Turist»/«Force Majeure» του Ρούμπεν Όστλαντ

Η ιστορία: Μια ευτυχισμένη σουηδική οικογένεια περνά τις διακοπές τους στις γαλλικές Άλπεις. Μία χιονοστιβάδα προκαλεί μια αυθόρμητη πράξη δειλίας από τον πατέρα, ο οποίος αδυνατεί να καταλάβει γιατί αντέδρασε με τέτοιο τρόπο.

Τι πρέπει να ξέρετε: Έχοντας συμμετάσχει στο Φεστιβάλ άλλες δύο φορές συμπεριλαμβανομένου του πιο πρόσφατου, άκρως ενδιαφέροντος «Play», ο Όστλαντ υπόσχεται «την πιο θεαματική σκηνή χιονοστιβάδας στην ιστορία του σινεμά», η οποία γυρίστηκε στις Άλπεις, όπως και η πλειοψηφία της ταινίας, μία ταινία καταστροφής που κρύβει φιλοσοφικές πλευρές και μαύρο σκανδιναβικό χιούμορ.

«Hermosa Juventud» του Χάιμε Ροσάλες

Η ιστορία: Μία παρέα νέων, χτυπημένων από την κρίση, αποφασίζουν να γυρίσουν μία ταινία πορνό για να κερδίσουν χρήματα.

Τι πρέπει να ξέρετε: Έχοντας εμπειρία από τις Κάννες («Las Horas del Día» στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών, «La Soledad» στο Ένα Κάποιο Βλεμμα και «Sueño y silencio»), o Ισπανός Χάιμε Ροσάλες ενώνει εικόνες της κάμεράς του με υλικό από τις συσκευές που είχε δέσει στους ηθοποιούς του.

«Snow in Paradise» του Άντριου Χιουλμ

Η ιστορία: Μία βασισμένη σε αληθινή ιστορία ταινία, που τοποθετείται στο νότιο Λονδίνο και ακολουθεί τον Ντέιβ, έναν μικρό-απατεώνα, ο οποίος βλέπει τον καλύτερό του φίλο να πεθαίνει εξαιτίας ενός λάθους του. Μετά από μια περίοδο πένθους, ο Ντέιβ βρίσκει την γαλήνη χάρη στο Ισλάμ, μέχρι που το παρελθόν του επιστρέφει...

Τι πρέπει να ξέρετε: Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Βρετανού Χιουλμ, ο οποίος έκανε το μοντάζ στο «Control» και το «The American» για τον Άντον Κορμπάιν, καθώς και το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ «The Imposter» του Μπαρτ Λέιτον. Το πρότζεκτ δημιουργήθηκε χάρη και σε συνεισφορές μέσω Kickstarter.

«A Girl at My Door» του της Ζουλί Γιουνγκ

Η ιστορία: Η Ντο-Χε (Κιμ Σαε-ρον) βιώνει οικογενειακή βία. Η αστυνομικός Γιανγκ-Ναμ (Μπαε Ντούνα) προσπαθεί να την προστατεύσει από τον βίαιο θετό πατέρα της. Παρόλο που η Ντο-Χε μοιάζει αφελής, κρύβει ένα μυστικό και η Γιανγκ-Ναμ μπλέκεται στην υπόθεση βάζοντας την ζωή της σε κίνδυνο.

Τι πρέπει να ξέρετε: Ο γυναικείος ηρωισμός είναι στο κέντρο του σκηνοθετικού ντεμπούτου της Νοτιοκορεάτισσας Ζουλί Γιουνγκ, που έχει περιγραφεί ως ένα έντονο, βίαιο θρίλερ - η 13χρονη πρωταγωνίστρια, μάλιστα, δεν μπορεί να δει την ταινία του! Η έτερη πρωταγωνίστρια, Μπάε Ντούνα, είναι γνωστή από τις εμφανίσεις της σε ταινίες όπως «Sympathy for Mr Vengeance», «The Host» και «Cloud Atlas».

«Bird People» της Πασκάλ Φεράν

Η ιστορία: Σε ένα αεροδρόμιο του Παρισιού, δύο ξένοι προσπαθούν να καταλάβουν τις ζωές τους: ένας Αμερικανός μηχανικός (Τζος Τσαρλς) που υφίσταται επαγγελματική και συναισθηματική πίεση, αποφασίζει να αλλάξει ριζικά τη ζωή του και μία υπάλληλος ξενοδοχείου (Αναΐς Ντεμουστιέ) αντιμετωπίζει μία υπερφυσική εμπειρία.

Τι πρέπει να ξέρετε: Η Πασκάλ Φεράν, που κέρδισε τη Χρυσή Κάμερα με το «Petits Arrangements Avec les Morts» το 1994, απείχε από τη σκηνοθεσία από το 2006 και τη «Λαίδη Τσάτερλι», και τώρα επιστρέφει με διεθνές καστ, σε μια ταινία που έχει συγκριθεί με το σινεμά του Αλέν Ρενέ και ενώνει στοιχεία δραματικά, ρομαντικά και φανταστικά.

«The Salt of the Earth» του Βιμ Βέντερς και του Χουλιάνο Ριμπέιρο Σαλγκάδο

Η ιστορία: Η ζωή και το έργο του φωτογράφου Σεμπαστιάο Σαλγκάδο, μέσα από τα μάτια του γιου του, σκηνοθέτη Χουλιάνο Ριμπέιρο Σαλγκάδο, και του σκηνοθέτη Βιμ Βέντερς, μεγάλου θαυμαστή της δουλειάς του Σαλγκάδο.

Τι πρέπει να ξέρετε: Ο Σαλγκάδο έγινε διάσημος για τις εικόνες του, που αποτύπωσαν κοινότητες και εργάτες σε αναπτυσσόμενες χώρες - το έργο του, συγκεκριμένα το πρότζεκτ Genesis (ο στόχος του οποίου ήταν να ανακαλύψει κομμάτι του άγνωστου πολιτισμού της σύγχρονης κοινωνίας) είναι το κεντρικό θέμα της ταινίας, και μία ευκαιρία για τον Βέντερς να μιλήσει κινηματογραφικά για το μεγάλο του πάθος, τη φωτογραφία.

«Titli» του Κανού Μπελ

Η ιστορία: Ο Τίτλι, το νεότερο μέλος μίας συμμορίας ληστών, σχεδιάζει να αποδράσει την επιχείρηση.

Τι πρέπει να ξέρετε: Ο Κανού Μπελ υπογράφει την πρώτη του ταινία, η οποία έχει περιγραφεί ως το αντίθετο των μπολιγουντιανών υπερβολών και ως ένα γεμάτο σασπένς και κλιμακούμενη ένταση θρίλερ.

Διαβάστε εδώ για το διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ και εδώ για την Εβδομάδα Κριτικής.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ