ΚΑΝΝΕΣ 2014 / ΤΑΙΝΙΕΣ

Κάννες 2014: Όλα όσα θέλετε να μάθετε για την Εβδομάδα της Κριτικής

2014-04-21 17:34:58

Κάννες 2014: Όλα όσα θέλετε να μάθετε για την Εβδομάδα της Κριτικής




Το παράλληλο τμήμα του Φεστιβάλ Καννών, που θα τρέξει από τις 15 ως τις 23 Μαΐου, ανακοίνωσε το πρόγραμμά του - διαβάστε περισσότερα για τις ταινίες.


Από τη Χριστίνα Λιάπη

Το παράλληλο τμήμα Εβδομάδα της Κριτικής, που ιδρύθηκε το 1962 και διοργανώνεται από την Ένωση των Κριτικών Κινηματογράφου Γαλλίας, είναι το παλαιότερο παράλληλο τμήμα του Φεστιβάλ Καννών.

Μέσα από το εκλεκτικό του πρόγραμμα (μόλις επτά ταινίες στο διαγωνιστικό τμήμα), στοχεύει στην ανακάλυψη νέων ταλέντων, όπως το έχει κάνει στο παρελθόν με σκηνοθέτες όπως ο Μπερνάντο Μπερτολούτσι, ο Κεν Λόουτς και ο Γουόνγκ Καρ Γουάι.

Η έμφαση δίνεται σε πρώτες ή δεύτερες ταινίες σκηνοθετών από όλον τον κόσμο (αν και το ασιατικό σινεμά είναι απόν φέτος), και για τη φετινή, 53η διοργάνωση η επιλογή έχει μερικές πολύ ενδιαφέρουσες δουλειές - δύο μάλιστα είναι ταινίες τρόμου, τουλάχιστον κατά κάποιο τρόπο.

«Είναι η πρώτη φορά που έχουμε δύο ταινίες τρόμου», σχολίασε ο Σαρλ Τεσόν, διευθυντής του τμήματος, «και ο λόγος πίσω από την εξέλιξη είναι ότι έχουμε αυτούς τους ανερχόμενους σκηνοθέτες, οι οποίοι αναμιγνύουν σινεφίλ και μέινστριμ ευαισθησίες. Όχι μόνο κατέχουν το στιλ, αλλά έχουν και κάτι ενδιαφέρον να πουν, μία πλούσια κινηματογραφική κουλτούρα και μπορούν να αλλάζουν τα είδη με τρόπο εφευρετικό.»

Η σκηνοθέτης Άντρεα Άρνολντ («Red Road», «Fish Tank») θα είναι επικεφαλής της κριτικής επιτροπής που θα επιλέξει τους νικητές, ενώ η Ρεμπέκα Ζλοτόφσκι («Grand Central») θα ηγηθεί της επιτροπής που θα επιλέξουν τους νικητές των βραβείων για ταινία μικρού μήκους και κριτικό κινηματογράφου.

«When Animals Dream» του Γιόνας Αλεξάντερ Άρνμπι

Η ιστορία: Ένα έφηβο κορίτσι, που ζει σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη με την άρρωστη μητέρα και τον φιλήσυχο πατέρα της, ανακαλύπτει ότι είναι λυκάνθρωπος.

Τι πρέπει να ξέρετε: Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Δανού σκηνοθέτη έχει περιγραφεί ως ένας συνδυασμός ανάμεσα στο «Let the Right One In» και το «Carrie», ενώ ο Σαρλ Τεσόν είπε ότι βλέπει την ταινία σαν μια «προτεσταντική ταινία τρόπου με μια φεμινιστική πινελιά. Η ηρωίδα γελοιοποιείται διαρκώς από τους μάτσο συναδέλφους της, και όταν μεταμορφώνεται μπορεί επιτέλους να εκδικηθεί.»

«It Follows» του Ντέιβιντ Ρόμπερτ Μίτσελ

Η ιστορία: Μία ομάδα εφήβων που ζουν σε ένα προάστιο, στοιχειώνονται από ζόμπι, φαντάσματα και τους φόβους τους για τη σεξουαλικότητα.

Τι πρέπει να ξέρετε: Έχοντας κερδίσει τον όρο «ένας ποπ coming-of-age εφιάλτης για το σεξ, την αγάπη και τους αόρατους τρόμους που μας ακολουθούν», η ταινία διατηρεί τις λεπτομέρειες της πλοκής της κρυμμένες.

Από τις μέχρι στιγμής δηλώσεις, πάντως, προκύπτει ότι παίζει πολύ με την δημιουργία ατμόσφαιρας, και δεν είναι η ταινία τρόμου που υποθέτει κανείς. Είναι η δεύτερη ταινία του Αμερικανού δημιουργού μετά το «The Myth of the American Sleepover», το οποίο είχε επίσης παρουσιαστεί στην Εβδομάδα Κριτικής το 2010.

«Darker Than Midnight» του Σεμπαστιάνο Ρίζο

Η ιστορία: Ένας 14χρονος, που τρέφει τη φιλοδοξία να γίνει τραγουδιστής, φεύγει από το σπίτι του και βρίσκει καταφύγιο σε ένα πάρκο, όπου μένει μαζί με εκείνους που ζουν στο περιθώριο και προσπαθούν να βρουν τον δρόμο τους.

Τι πρέπει να ξέρετε: Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Ιταλού Ρίζο, που γυρίστηκε στη Ρώμη, περιγράφεται από τον Τεσόν ως μια ποιητική δημιουργία που θυμίζει το σινεμά του Παζολίνι, και μας συστήνει πολλούς και διάφορους χαρακτήρες, που συνθέτουν ένα πολυσυλλεκτικό παζλ απαντήσεων στο ταξίδι του πρωταγωνιστή.

«Gente de Bien» του Φράνκο Λόλι

Η ιστορία: Ένα 10χρονο αγόρι εγκαταλείπεται από την μητέρα του και καταλήγει να ζει με τον πατέρα του, έναν μάστορα που εργάζεται σε ένα πλούσιο σπίτι.

Τι πρέπει να ξέρετε: Το σενάριο της ταινίας αναπτύχθηκε στο πρόγραμμα Cinefondation του Φεστιβάλ Καννών και τώρα ο Κολομβιανός Λόλι, που αποφοίτησε από την περίφημη κινηματογραφική σχολή La Femis, επιστρέφει με την ολοκληρωμένη ταινία, που θυμίζει τον Γιασουχίρο Όζου στον τρόπο με το οποίο δείχνει ένα μικρό αγόρι να ανακαλύπτει την κοινωνική ανισότητα.

«Self Made» της Σίρα Γκεφέν

Η ιστορία: Δύο γυναίκες - μία Ισραηλινή και μία Παλαιστίνια - ανταλλάσσουν κατά λάθος ζωές και σπίτια (στις δύο μεριές των συνόρων), χωρίς κανείς να το προσέξει.

Τι πρέπει να ξέρετε: Η Ισραηλινή Σίρα Γκεφέν είχε κερδίσει τη Χρυσή Κάμερα (για τον καλύτερο πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη) το 2007 με το «Jellyfish» και τώρα υπογράφει μία ταινία με «μπουρλέσκ τόνο και εναλλακτικό χιούμορ», σύμφωνα με τον Τεσόν.

«The Tribe» του Μιροσλάβ Σλαμποσπίτσκι

Η ταινία: Ένας κωφός έφηβος μπαίνει σε ένα ειδικό οικοτροφείο, όπου γίνεται μέλος μιας οργάνωσης που μπλέκεται σε απάτες, πορνεία και άλλες παράνομες δραστηριότητες.

Τι πρέπει να ξέρετε: Πρόκειται για το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Ουκρανού δημιοργού, που είχε βραβευτεί στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο για την μικρού μήκους ταινία του, «Nuclear Waste». Οι χαρακτήρες «μιλούν» όλοι στη νοηματική γλώσσα, κάτι που υπόσχεται μία μοναδική κινηματογραφική εμπειρία.

«Hope» του Μπορίς Λοσκίν

Η ιστορία: Η ταινία ακολουθεί το ταξίδι ενός νεαρού άνδρα από το Καμερούν, ο οποίος σώζει μια Νιγηριανή γυναίκα και την ερωτεύεται καθ'οδόν από τη Σαχάρα στο Μαρόκο, από όπου ελπίζουν να φύγουν για την Ευρώπη.

Τι πρέπει να ξέρετε: Ο Γάλλος Λοσκίν είναι κυρίως γνωστός για τα ντοκιμαντέρ του «Les ames errantes» and «Ceux qui restent» και τώρα στρέφει στη ματιά του σε μια ιστορία που νομίζουμε ότι ξέρουμε - τις ακούμε, εξάλλου, καθημερινά - αλλά πότε δεν έχουμε δει με τόσο ρεαλιστικά αμείλικτη ματιά.

«Breathe» της Μελανί Λοράν - ειδική προβολή

Η ιστορία: Δύο έφηβα κορίτσια γίνονται στενές φίλες αλλά σύντομα η σχέση τους, που βασίζεται στα ψέματα και την εξαπάτηση, θα γίνει καταστρεπτική.

Τι πρέπει να ξέρετε: Η Γαλλίδα ηθοποιός, γνωστότερη για τους πρωταγωνιστικούς της ρόλους στα «Inglorious Basterds» και «Beginners», υπογράφει την δεύτερη ταινία της, την οποία η ίδια έχει περιγράψει ως προσωπική και ο Τεσόν «μια πολύ όμορφη έκπληξη - μία απλή, ταπεινή ταινία που οδηγείται από πραγματικά αυθεντικές ερμηνείες».

«The Kindergarten Teacher» του Ναντάβ Λαπίντ - ειδική προβολή

Η ιστορία: Μία δασκάλα ανακαλύπτει το ποιητικό ταλέντο ενός παιδιού και το παίρνει υπό την προστασία της, πιστεύοντας ότι το ταλέντο του θα σώσει το Ισραήλ από αυτό που έχει γίνει.

Τι πρέπει να ξέρετε: Ο Τεσόν περιέγραψε την ταινία ως μια παραβολή για το ίδιο το Ισραήλ, «το οποίο είναι διχασμένο ανάμεσα την επιχειρηματικότητα και τον στρατιωτικό κόσμο, με ελάχιστο χώρο να έχει μείνει για την ποίηση». Ο Λαπίντ είχε επαινεθεί για το πολυβραβευμένο ντεμπούτο του, «Policeman».

«Faire l'Amour» του Ντζιν Καρενάρ - ταινία έναρξης

Η ιστορία: Ένας μουσικός που είναι σε μια δίχως στοργή σχέση με μια γυναίκα που θέλει να κάνει παιδί, ξαφνικά ερωτεύεται την αδερφή της συντρόφου του, η οποία έχει πάρει άδεια μίας εβδομάδας από τη φυλακή για να περάσει Χριστούγεννα με την μικρή της κόρη.

Τι πρέπει να ξέρετε: Σύμφωνα με τον Τεσόν, η ταινία αναδεικνύει το ταλέντο των νέων Γάλλων κινηματογραφιστών και λέει κάτι ουσιώδες για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι 30χρονοι σήμερα, με τις δουλειές, τις σχέσεις και τις πιέσεις της κοινωνίας. Η δεύτερη δουλειά του Καρενάρ μετά το «Donoma», ρωτά «πώς κατασκευάζεται η αγάπη, και πώς κανείς κάνει έρωτα».

«Hippocrate» του Τομά Λιλτί - ταινία λήξης

Η ιστορία: Η ταινία ακολουθεί την έντονη και πολύπλοκη σχέση δύο ειδικευόμενων σε ένα νοσοκομείο: από τη μία ο γιος ενός ευκατάστατου γιατρού και από την άλλη ένας φοιτητής με καταγωγή από Αλγερία και περιορισμένη οικονομική επιφάνεια.

Τι πρέπει να ξέρετε: Γαλλική θα είναι και η ταινία λήξης του Φεστιβάλ, με την υπογραφή του πρώην σεναριογράφου Λιλτί, ο οποίος είχε αποσπάσει θερμές κριτικές για το ντεμπούτο του, «Les Yeux Bandes» το 2007.

Οι ταινίες μικρού μήκους του τμήματος:

«Young Lions of Gypsy»

«Goodnight Cinderella»

«The Chicken»

«Back Alley»

«Crocodile»

«Les fleuves m'ont laissée descendre où je voulais»

«Little Brother»

«Safari»

«TrueLoveStory»

«A Blue Room»

Ο Σαρλ Τεσόν μιλά για τις ταινίες του τμήματος:

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ