ΚΑΝΝΕΣ 2014 / ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ταραντίνο: «Ο Ζαν-Πολ Μπελμοντό αντιπροσωπεύει την έννοια του σούπερ κουλ»

2014-05-15 01:15:44

Ταραντίνο: «Ο Ζαν-Πολ Μπελμοντό αντιπροσωπεύει την έννοια του σούπερ κουλ»




Ο Ζαν-Πολ Μπελμοντό και η αρχική σκηνή του «Με Κομμένη την Ανάσα» ήταν η στιγμή που ξεχώρισε ο Κουέντιν Ταραντίνο ως καθοριστική ανάμνησή του από το σινεμά. Διαβάστε πώς δικαιολόγησε την επιλογή του.


Από την Χριστίνα Λιάπη

Ο πλέον σινεφίλ σκηνοθέτης/κινητή εγκυκλοπαίδεια κινηματογραφικών γνώσεων, Κουέντιν Ταραντίνο, θα βρεθεί στις αγαπημένες του Κάννες για να παρουσιάσει την ταινία λήξης, το «Για Μια Χούφτα Δολάρια» και άρα ήταν ένας από τους καλλιτέχνες που κατέθεσαν, σε ένα ειδικό φεστιβαλικό αφιέρωμα εφημερίδας, μία αγαπημένη τους κινηματογραφική ανάμνηση, μια στιγμή που θυμούνται ως συγκλονιστική και επιδραστική στην μετέπειτα καριέρα τους.

Υποψιαζόμαστε ότι ο Ταραντίνο έχει παραπάνω από μία (για να μην πούμε, παραπάνω από αρκετές δεκάδες) στιγμή αλλά εκείνη που απομόνωσε ήταν η πρώτη στιγμή που βλέπουμε τον χαρακτήρα του Ζαν-Πολ Μπελμοντό στο «Με Κομμένη την Ανάσα».

«Βλέπουμε έναν νέο ηθοποιό στην πρώτη του ταινία να στέκεται μπροστά από μία αφίσα ενός κινηματογραφικού σταρ (Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ), που κοιτά την αφίσα ευχόμενος να ήταν εκείνος σε αυτήν. [...] Για τα επόμενα είκοσι χρόνια, όποτε κολεγιόπαιδα ή σινεφίλ έβαζαν μία αφίσα ενός σταρ στον τοίχο τους, ήταν μία αφίσα του Ζαν-Πολ Μπελμοντό. Και όλοι την κοιτάζαμε, ευχόμενοι να ήμασταν εκείνος.

Οι ταινίες της Γαλλικής Νουβέλ Βαγκ, ταινίες κριτικών, ρομάντζα, κωμωδίες, ταινίες δράσης, ο Μπελμοντό τα έκανε όλα. Πριν ο Τζάκι Τσαν και οι επικίνδυνες σκηνές του, ήταν ο Μπελμοντό.

Ακόμη και το όνομά του, δεν είναι απλώς το όνομα ενός σταρ του σινεμά ή ενός άνδρα. Μπελμοντό: είναι ρήμα! Αντιπροσωπεύει την ζωή. Το χάρισμα. Τη δύναμη της θέλησης. Αντιπροσωπεύει το σούπερ κουλ. Αυτό σημαίνει.»

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ