ΚΑΝΝΕΣ 2014 / ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στρατηγικές και άλλα κόλπα για το Διαγωνιστικό των Καννών

2014-05-17 17:21:32

Στρατηγικές και άλλα κόλπα για το Διαγωνιστικό των Καννών




Ξέρετε τον Στίβεν Σπίλμπεργκ; Μπορείτε να πάρετε τηλέφωνο τον Τιερί Φρεμό; Οι γνωριμίες είναι το παν στη μεγάλη «γιορτή του σινεμά».


Από τη Φαίδρα Βόκαλη

Θέλετε να βάλετε την ταινία σας στο Διαγωνιστικό των Καννών; Πάρτε τηλέφωνο τον Σπίλμπεργκ. Απ'ό,τι φαίνεται αυτός ο τρόπος σίγουρα θα σας εξασφαλίσει μια θέση στο επίσημο τμήμα, σύμφωνα με τον Διευθυντή του Φεστιβάλ, τον Τιερί Φρεμό.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Τιερί δήλωσε πως η νέα ταινία του Τόμι Λι Τζόουνς με τίτλο «Η Αποστολή» («The Homesman») καπάρωσε τη θέση της στις Κάννες κατά παραγγελία του Στίβεν Σπίλμπεργκ, περσινού Προέδρου της κριτικής επιτροπής και σκηνοθέτη του «Λίνκολν» (στο οποίο πρωταγωνιστούσε και ο Τζόουνς).

Τρέιλερ για το «The Homesman»

«Όταν ήρθε η ταινία στα γραφεία μας, φοβόμασταν να τη δούμε, γιατί δεν ξέραμε τι θα κάνουμε σε περίπτωση που δεν μας άρεσε», δήλωσε ο, υποχρεωμένος στον Σπίλμπεργκ, Φρεμό - αλλά τελικά φαίνεται πως η κόπια εργασίας δεν τους απογοήτευσε.

Και αυτά δεν είναι τα μόνα «πολιτικά» παιχνίδια που παίζονται στο Φεστιβάλ. Τα μεγάλα στούντιο έχουν το Φεστιβάλ στο τσεπάκι, κρατώντας τίτλους που, ενώ είναι έτοιμοι, βγαίνουν αργότερα για να πρωταγωνιστήσουν στα Όσκαρ, ενώ «σπρώχνουν» πιο αδύναμα χαρτιά, εκμεταλλευόμενοι τις δυνατές τους ταινίες.

Η Μπερενίς Μπεζό πρωταγωνιστεί στο «Η Έρευνα» του συζύγου της, Μισέλ Χαζαναβίσιους

Για παράδειγμα, η Warner Bros. φέτος παραχώρησε στο Φεστιβάλ την πολλά υποσχόμενη πρεμιέρα του σκηνοθετικού ντεμπούτο του μαγνήτη δημοσιότητας Ράιαν Γκόσλινγκ. Το Φεστιβάλ αντάμειψε τη γενναιοδωρία του στούντιο βάζοντας στο Διαγωνιστικό δύο ακόμη τανίες που σχετίζονται με το στούντιο: το «Η Έρευνα» («The Search») του Μισέλ-«Ο Αρτίστας»-Χαζαναβίσιους και το «Άγριες Ιστορίες («Wild Tales») του Νταμιάν Σιφρόν.

Και οι αντίστοιχες περιπτώσεις είναι αναρίθμητες. Εκεί που το Φεστιβάλ εξαντλεί την αυστηρότητά του είναι στις ανεξάρτητες παραγωγές. Χωρίς υψηλά μπάτζετ, διαπλεκόμενους παραγωγούς και ακόμη πιο διαπλεκόμενους υπεύθυνους πωλήσεων, οι (ομολογουμένως) ελάχιστες ανεξάρτητες ταινίες που καταλήγουν στο επίσημο πρόγραμμα είναι συνήθως πολύ καλές.

Τρέιλερ για το «Άγριες Ιστορίες» («Relatos Salvajes»), απόκτημα της Warner Bros

Εάν λοιπόν η ταινία σας δεν φτάσει μέχρι τις Κάννες, μην απογοητεύεστε! Μπορείτε πάντα να προσπαθήσετε ξανά - ή να πιάσετε φιλία με τον Στίβεν Σπίλμπεργκ. Αν και δεν είμαι σίγουρη τι από τα δύο θα είναι δυσκολότερο.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ