ΚΑΝΝΕΣ 2014 / ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι Κάννες αποκαλύπτουν το κλασικό τους πρόγραμμα

2014-04-30 17:22:03

Οι Κάννες αποκαλύπτουν το κλασικό τους πρόγραμμα




Ένα γεμάτο νοσταλγία πρόγραμμα θα φιλοξενήσει στη φετινή του διοργάνωση το «Cannes Classics» με ταινίες που αποτελούν ορόσημο για την παγκόσμια κινηματογραφία. 


Ξεκινώντας από το όνομα της Σοφία Λόρεν που θα τιμηθεί από το φετινό φεστιβάλ των Καννών - όντας νικήτρια το 1961 και πρόεδρος της κριτικής επιτροπής το 1966 - και διοργανώνοντας μια επετειακή προβολή του «8 1/2» του Φεντερίκο Φελίνι δίπλα στο κύμα, τιμώντας έτσι ακόμα μια φορά τον Μαρτσέλο Μαστρογιάννι που κοσμεί και την φετινή αφίσα του φεστιβάλ, οι Κάννες αποκάλυψαν το πρόγραμμα κλασσικών ταινιών που θα φιλοξενηθούν στη διοργάνωση του Μαΐου.

Το τρέιλερ του «8 1/2» του Φεντερίκο Φελίνι

Αποκατεστημένες κόπιες, «κρυμμένες» 35 χιλιοστών ταινίες σε ένα πρόγραμμα που εκτείνεται σε 24 τίτλους, 22 μεγάλου μήκους και 2 ντοκιμαντέρ, με την αρχή να γίνεται με τη τιμώμενη Σοφία Λόρεν στο αποκατεστημένο «Γάμος αλά Ιταλικά» του Βιτόριο ντε Σίκα από το 1964, με ένα masterclass να ακολουθεί της προβολής στην αίθουσα «Λουις Μπουνιέλ».

Αναλυτικότερα οι ταινίες που θα προβληθούν είναι:

«Για μια Χούφτα Δολλάρια» του Σέρτζιο Λεόνε (1964). Γιορτάζοντας την 50η επέτειο της ταινίας, το κλασικό γουέστερν με τον Κλιντ Ίστγουντ και τον Τζιαν Μαρία Βολοντέ θα προβληθεί με την επιμέλεια της Ταινιοθήκης της Μπολόνια.

«Παρίσι, Τέξας» του Βιμ Βέντερς (1984). Τιμημένο με τον Χρυσό Φοίνικα 30 χρόνια πριν, η αποκατεστημένη κόπια θα συνοδευτεί από την επίσημη παρουσία του ίδιου του Βεντερς (ο οποίος θα προβάλλει τη νεα του ταινία «The Salt of Earth» στο Un Certain Regard). Το «Παρίσι, Τέξας» συνεχίζει την προσπάθεια του φεστιβάλ να αποκαταστήσει τις ταινίες που έχουν τιμηθεί με Χρυσό Φοίνικα, έχοντας ηδη παρουσιάσει τις «Ομπρέλες του Χερβούργου» του Ζακ Ντεμί, τον «Γατόπαρδο» του Λουκίνο Βισκόντι και το «Under the Sun of Satan» του Μορις Πιαλάτ.

Το τρέιλερ του «Παρίσι, Τέξας» του Βιμ Βέντερς.

«Regards Sur Une Revolution: Comment Yukong Deplaca les Montagnes» των Μαρσελίν Λοριντάν και Τζόρις Ίβενς (1964) με παρουσία της Μαρσελίν Λοριντάν

«Cruel Story of Youth» του Ναγκίσα Οσίμα (1960), η αποκατάσταση της οποίας έγινε με την καθοδήγηση του στενού συνεργάτη και καμερα μαν του Ναγκίσα Οσίμα, Τακάσι Καγουαμάτα.

«Wooden Crosses» του Ρέιμοντ Μπερνάρντ (1931)

«Overload» του Στιούαρτ Κούπερ (1975), που αποκαταστήθηκε κάτω από την επίβλεψη της Criterion Collection. 

«Angst» του Ρομπέρτο Ροσελίνι (1954), η ταινία ακολουθεί το αφιέρωμα των Καννών μετά την προβολή του «Journey to Italy» και του «La Machina Ammazzacattivi» που ξεκίνησε το 2011 κάτω από τον γενικό τίτλο «The Rossellini Project».

«Blind Chance» του Κριστόφ Κισλόφσκι (1981), με την βοήθεια του Πολωνικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου.

«Το Τελευταίο Μετρό» του Φρανσουά Τριφό (1980), τιμώντας την 30χρονη απουσία του Γάλλου σκηνοθέτη.

«Dragon Inn» του Κινγκ Χου (1967), με εκ νεου επεξεργασία των χρωμάτων.

«Daybreak» του Μαρσέλ Καρνέ (1939)

«Το Χρώμα του Ροδιού» του Σεργκέι Παρατζάνοφ (1968)

«Leolo» του Ζαν Κλοντ Λουζόν (1992), να αποτελεί την πιο σύγχρονη επιλογή του συγκεκριμένου τμήματος.

«Gacious Living» του Ζαν Πολ Ραπενό (1965), με εκ νεου μουσική επεξεργασία υπο την επίβλεψη του Μισελ Λε Γκραν (που έγραψε την μουσική για τις «Ομπρέλες του Χερβούργου» του Ζακ Ντεμί) πάνω στην πρωτότυπη σύνθεση του Στεφάν Λερούζ.

Το τρέιλερ της ταινίας «Τελευταίο Μετρό» του Φρανσουά Τριφό

«Jamaica Inn» του Άλφρεντ Χίτσκοκ (1939)

«Les Violons Du Bal» του Μισελ Ντράχ (1974), για τα γενέθλια 40 χρόνων της ταινίας.

«Blue Mountains» του Ελντάρ Σενγκελάιλα (1983) 

«Lost Horizon» του Φρανκ Κάπρα (1937)

«The Bitch» του Ζαν Ρενουάρ (1939) 

«Tokyo Olympiades» του Κον Ιτσικάουα (1965), σε μια προβολή που στηρίζεται από την Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή.

 

Επίσης, στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται και δυο ντοκιμαντέρ:

«Life Itself» του Στιβ Τζέιμς (2014), ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στη μνήμη του θρυλικού κριτικού κινηματογράφου Ρότζερ Έμπερτ, που ακολουθεί το ταξίδι της ζωής του.

«The Go-Go Boys: The Inside Story of Cannon Films» (2014) σε σκηνοθεσία της Χιλα Μεντάλια, αφιερωματικό στην ιστορία της Cannon.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ