ΚΑΝΝΕΣ 2014 / ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέες απεργίες απειλούν να παραλύσουν (πάλι) τις Κάννες

2014-05-17 18:09:40

Νέες απεργίες απειλούν να παραλύσουν (πάλι) τις Κάννες




Όσο ο καιρός κάνει τη χάρη στους διοργανωτές, τόσο αντιμετωπίζουν τον πονοκέφαλο νέου ενδεχόμενου γύρου απεργιών παράπλευρα από το Φεστιβάλ, που απειλούν να επηρεάσουν την διοργάνωση.


Από τη Χριστίνα Λιάπη

Το οργανωτικό χάος των δύο πρώτων ημερών ενδέχεται να ξαναζήσουν οι διοργανωτές του Φεστιβάλ Καννών, που κάνουν έκτακτες συσκέψεις για να προετοιμάσουν εναλλακτικά σχέδια και προσωρινές λύσεις σε έναν δεύτερο γύρο απεργιών ταξί και λεωφορείων.

Μία πρώτη, διήμερη απεργία επτά (!) συνολικά σωματείων, σε εθνικό επίπεδο αλλά με ξεκάθαρο στόχο την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ Καννών, απέκλεισε πολλούς δημοσιογράφους και επαγγελματίες στη Νίκαια (στο αεροδρόμιο της οποίας καταλήγουν οι ταξιδιώτες) και ανέτρεψε πολλά προγράμματα και συναντήσεις.

«Φέτος είναι ακραία τα πράγματα», σχολίασε η Κλερ Στιούαρτ, επικεφαλής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου. «Κάθε χρόνο γίνεται κάτι, διαμαρτυρία ή απεργία, αλλά φέτος έχει επηρεάσει την πλειοψηφία των επισκεπτών με διάφορους τρόπους».

Η πρεμιέρα του «Κύριος Τέρνερ» του Μάικ Λι τελικά έγινε χωρίς προβλήματα, πολλοί όμως επισκέπτες του Φεστιβάλ παρέμεναν εγκλωβισμένοι στο αεροδρόμιο της Νίκαιας

Μέχρι στιγμής μια προσωρινή λύση στην έλλειψη ταξί είναι εκείνη του πεντάστερου ξενοδοχείου Hotel du Cap Eden-Roc, που προτείνει στους φεστιβαλιστές να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες της Air Monaco και των ελικοπτέρων της, το μικρότερο από τα οποία χρεώνει 500 δολάρια για κάθε πτήση. Η εταιρεία είναι και η μόνη κερδισμένη από την υπόθεση, αφού οι κρατήσεις της έχουν αυξηθεί 400% από πέρσι.

Και τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα: την Πέμπτη 15 Μαΐου, όπως αποκαλύφθηκε σήμερα, οι ιδιοκτήτες ταξί είχαν σχεδιάσει να καταλάβουν βασικούς δρόμους της πόλης (κάτι που σίγουρα θα οδηγούσε σε ακυρώσεις προβολών) αλλά τελικά εμποδίστηκαν από την κρατική αστυνομία.

Οι αστυνομικοί δεν μπόρεσαν, όμως, να εμποδίσουν και έναν μεμονωμένο πολίτη, ο οποίος διέκοψε την ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή Le Grand Journal για να διαμαρτυρηθεί για τις αλλαγές στη γαλλική νομοθεσία περί ανεργίας, οι οποίες θα επιτρέπουν στους εργοδότες να επιβάλλουν μεγαλύτερο ωράριο σε ηθοποιούς, σεναριογράφους και άλλους επαγγελματίες του χώρου, ενώ καθορίζουν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αναμονής για διάφορα επιδόματα.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ