ΚΑΝΝΕΣ 2014 / ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Grace of Monaco»: Καταστροφικές κριτικές, διπλωματικές απαντήσεις και η Νικόλ Κίντμαν

2014-05-14 15:38:17

«Grace of Monaco»: Καταστροφικές κριτικές, διπλωματικές απαντήσεις και η Νικόλ Κίντμαν




Βαρετή και διπλωματική ήταν η συνέντευξη Τύπου για το «Grace of Monaco», το οποίο μετρά τις καταστροφικές κριτικές κατά δεκάδες, και οι συντελεστές προσπαθούσαν να σώσουν τα προσχήματα  μιας σαπουνόπερας, η οποία προσποιήθηκε για λίγο ότι θα μπορούσε να είναι μια κανονική ταινία.


Από τη Χριστίνα Λιάπη

Βαρετή και διπλωματική ήταν η συνέντευξη Τύπου για το «Grace of Monaco», το οποίο μετρά τις καταστροφικές κριτικές κατά δεκάδες, και οι συντελεστές προσπαθούσαν να σώσουν τα προσχήματα  μιας σαπουνόπερας, η οποία προσποιήθηκε για λίγο ότι θα μπορούσε να είναι μια κανονική ταινία.

Οι κάκιστες πρώτες κριτικές και τα παρασκηνιακά προβλήματα δεν επηρέασαν τελικά ιδιαίτερα τη συνέντευξη, αφού οι δύο πιο καυτές ερωτήσεις - για την δυσαρέσκεια των Γκριμάλντι για την ταινία και τα πάμπολλα παρασκηνιακά προβλήματα - απαντήθηκαν με διπλωματία και ουδέτερες, εξαιρετικά προετοιμασμένες ατάκες.

Η Νικόλ Κίντμαν ρωτήθηκε για την αυστηρή ανακοίνωση της οικογένειας της Γκρέις Κέλι, που επιτέθηκε στην ταινία και την αφόρισε εμφατικά, και απάντησε ευγενικά: «Προφανώς με στεναχωρεί η αντίδρασή τους.

Ελπίζω να ξέρουν ότι δεν υπήρχαν κακές προθέσεις και, παρόλο που υπάρχουν μυθοπλαστικά στοιχεία, προσπαθήσαμε να συλλάβουμε την αληθινή ουσία της ιστορίας και των προσώπων. Προφανώς θέλουν να προστατεύσουν την ιδιωτική ζωή των γονιών τους, και το καταλαβαίνω απόλυτα αυτό. 

Είναι αυτό που είναι... αλλά θα ήθελα να ξέρουν ότι οι ερμηνείες έγιναν με τον μεγαλύτερο σεβασμό και αγάπη στην Γκρέις και τον Ρενιέ και την ιστορία αγάπης τους.»

Το έτερο ζήτημα-καυτή πατάτα ήταν εκείνο των παρασκηνιακών συγκρούσεων μεταξύ του σκηνοθέτη Ολιβιέ Νταάν και του Αμερικανού διανομένα/ισχυρού άνδρα Χάρβεϊ Γουάινστιν, ο οποίος απαιτούσε αλλαγές στην ταινία πριν αυτή κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά, όμως, ο Νταάν υπήρξε διπλωματικός μέχρι παρεξηγήσεως, μην σχολιάζοντας καθόλου τα προβλήματα: «Υπάρχει μόνο μία εκδοχή της ταινίας, και ό,τι αλλαγές προκύψουν θα τις κάνουμε μαζί. Δεν υπάρχει πια διαφωνία και είμαι πολύ ικανοποιημένος».

Αυτές οι δηλώσεις, σε συνδυασμό με την είδηση ότι η ταινία πήρε ημερομηνία κυκλοφορίας στις ΗΠΑ, δείχνουν ότι το ζήτημα βαίνει προς τη λήξη του, αλλά μένει να αποδειχθεί αν όντως η αμερικανική εκδοχή θα είναι διαφορετική - η εχθρική υποδοχή των κριτικών στην ταινία σήμερα, πάντως, δίνει πλεονέκτημα στον Γουάινστιν.

Η υπόλοιπη συνέντευξη Τύπου κύλισε όπως θα περίμενε κανείς ή τουλάχιστον όπως θα ήθελαν οι υπεύθυνοι προώθησης της ταινίας που έχουν ήδη αρκετούς πονοκεφάλους να αντιμετωπίσουν.

Έτσι η Νικόλ Κίντμαν (που, αναμενόμενα, δέχθηκε τις περισσότερες ερωτήσεις) είχε την ευκαιρία να περιγράψει το πρότζεκτ και το ρόλο ως «σπουδαία ευκαιρία και πρόκληση» και να επαινέσει την , ενώ ο Νταάν τόνισε ότι δεν πρόκειται για βιογραφία αλλά για ένα πορτρέτο μίας γυναίκας, και εξήγησε ότι τα πολιτικά στοιχεία της ιστορίας υπάρχουν για να ενισχύσουν το πορτρέτο αυτό, όπως και οι (γενναίες) αλλαγές σε ιστορικά γεγονότα.

Όσο για το εκβιαστικό - και αρκετά μακριά από την αλήθεια - μήνυμα ότι η Γκρέις Κέλι διάλεξε ανάμεσα στην τέχνη της και την αληθινή αγάπη, και αποδέχθηκε πλήρως το πριγκιπικό της ρόλο για να βοηθήσει στην επιβίωση του Μονακό, η Κίντμαν το υπερασπίστηκε ως κάτι το αναγνωρίσιμο: «Σίγουρα θα άφηνα πίσω την ηθοποιία για την αγάπη. Ευτυχώς δεν χρειάστηκε, αλλά επειδή χρειάστηκε να υπάρξω χωρίς αγάπη, ξέρω ότι είναι πολύ δύσκολο.

Όταν κέρδισα το Όσκαρ, γύρισα στο ξενοδοχείο και ήμουν τελείως μόνη, ήταν εξάλλου μια βαθιά μοναχική περίοδος στη ζωή μου. Αν δεν έχεις την αγάπη, τίποτα δεν είναι το ίδιο και εγώ για κάποιο λόγο πάντα περνώ τις επαγγελματικές μου επιτυχίες σε περιόδους προσωπικών δύσκολων στιγμών.

Και η αγάπη ως γονιός, όταν συνειδητοποιείς ότι μπορείς να δώσεις την ζωή σου για κάποιον, σε χτυπά μετωπικά και σου αλλάζει τον κόσμο. Και το ξέρω αυτό χωρίς να έχω παντρευτεί πρίγκιπα - ή μάλλον έχω παντρευτεί έναν πρίγκιπα, της κάντρι!».

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ