ΚΑΝΝΕΣ 2013 / ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι μου Κάννες μάνα μου!

2013-05-14 21:20:01

Τι μου Κάννες μάνα μου!




Με αφορμή την έναρξη του φετινού φεστιβάλ Καννών, γυρίζουμε πίσω στο χρόνο για να θυμηθούμε κάποιες από τις πιο σκανδαλιστικές στιγμές του.


Από τον Χρήστο Τζούτη

Κάννες [γαλλικά Cannes ('kan)]: πόλη της νότιας Γαλλίας με πληθυσμό 70.000 κατοίκων που βρίσκεται στην Κυανή Ακτή, κοντά στις παράκτιες Άλπεις.

Για εμάς ωστόσο δεν είναι μόνο αυτό. Είναι η πόλη που φιλοξενεί ένα από τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά φεστιβάλ παγκοσμίως και μας δίνει την ευκαιρία να απολαύσουμε υπέροχες πρεμιέρες αλλά και μοναδικά στιγμιότυπα.

Με αφορμή την έναρξη του φετινού φεστιβάλ Καννών, γυρίζουμε πίσω στο χρόνο για να θυμηθούμε κάποιες από τις πιο σκανδαλιστικές στιγμές του.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ: Η προβολή της ταινίας «Μη Αναστρέψιμος» του Γκασπάρ Νοέ, έτος 2002.

ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: Σοκ, ναυτία, ίλιγγος, διακόσια άτομα έφυγαν στο μισάωρο από την αίθουσα, πέντε περίπου λιποθύμησαν. Το πέρασμα υπόγειων διαβάσεων δε θα είναι ποτέ πια το ίδιο.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ: έτος 1991, η Μαντόνα προωθεί το «Στο Κρεβάτι με τη Μαντόνα», φορώντας τον περιβόητο κωνικό στηθόδεσμο.

ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ έγινε ακόμη πιο πλούσιος και οι πωλήσεις των παγωτών-χωνάκι αυξήθηκαν κατακόρυφα μέσα σε μια νύχτα.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ: Η προβολή της ταινίας «Αντίχριστος» του Λαρς φον Τρίερ, έτος 2009.

ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: Σάλος στην Κρουαζέτ, φυλετικές κόντρες και αμφιλεγόμενες αναλύσεις. Κανείς δεν άγγιξε τα γεννητικά του όργανα εκείνο το βράδυ... Παρ' όλα αυτά, ο Δανός σκηνοθέτης δεν πτοήθηκε: δύο χρόνια μετά (και πάλι στις Κάννες), εξέφρασε την κατανόησή του προς τον Χίτλερ σε μια αποτυχημένη απόπειρα για χιούμορ.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ: Η προβολή της ταινίας «Η Απώλεια του Έρωτα» («The Brown Bunny») του Βίνσεντ Γκάλο, έτος 2003.

ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: Μαζικές αποχωρήσεις και γιουχαΐσματα. Ο διάσημος κριτικός Ρότζερ Έμπερτ αποκάλεσε την ταινία ως «τη χειρότερη στην ιστορία του Φεστιβάλ Καννών».

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ: Το μπικίνι. Έτος 1953, μια άγνωστη, μελαχρινή 19χρονη Γαλλιδούλα φωτογραφίζεται στην παραλία φορώντας κάτι που ελάχιστοι είχαν ξαναδεί. Το όνομά της, Μπριζίτ Μπαρντό.

ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: Αντίο, ολόσωμο μαγιό. Οι πωλήσεις των μπικίνι εκτοξεύτηκαν μαζί με τη φήμη τη νεαρής Μπεμπέ, η οποία έδωσε εικόνα στον ορισμό «σύμβολο του σεξ».

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ: Το μη-μπικίνι. Έναν χρόνο αργότερα, το 1954, η αισθησιακή στάρλετ Σιμόν Σίλβα αφήνει το πάνω μέρος του μπικίνι της να πέσει κατά τη διάρκεια φωτογράφισής της με τον Ρόμπερτ Μίτσαμ.

ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: ο Μίτσαμ δεν μπορούσε να πάρει τα μάτια του από «πάνω» της, η επιτροπή του Φεστιβάλ την έστειλε κακήν κακώς στο σπίτι της και αρκετοί φωτογράφοι τραυματίστηκαν στην προσπάθειά τους για μια καλή λήψη - τουλάχιστον δύο από αυτούς έφυγαν με σπασμένα πλευρά. Το «τόπλες» γίνεται η νέα, αγαπημένη λέξη.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ: Το μανκίνι. Έτος 2006, ο Σάσα Μπάρον Κοέν προμοτάρει το «Μπόρατ» φορώντας το θρυλικό πράσινο/λάιμ «μανκίνι», χαμογελώντας αθώα στις κάμερες.

ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: ο φανταστικός χαρακτήρας «Μπόρατ» αγαπιέται σε πρωτοφανή βαθμό από τους παπαράτσι και οι εικόνες του διακινούνται ακαριαία στο διαδίκτυο προωθώντας με επιτυχία την ταινία σε κάθε γωνιά της γης. Επίσης, όλοι μαθαίνουν πού βρίσκεται το Καζακστάν στο χάρτη.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ