ΚΑΝΝΕΣ 2013 / ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Τζιμ Τζάρμους μιλάει για τους τελευταίους εραστές του κόσμου

2013-05-21 12:26:51

Ο Τζιμ Τζάρμους μιλάει για τους τελευταίους εραστές του κόσμου




Μπαίνοντας στο παρά πέντε στο διαγωνιστικό των Καννών και με το ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον που έχει για εμάς η ταινία, λόγω της παρουσίας του Χρήστου Κωνσταντακόπουλου στην παραγωγή, το «Only Lovers Left Alive» μετράει αντίστροφα για την προβολή του στην Κρουαζέτ, με το σκηνοθέτη Τζιμ Τζάρμους να λάμπει προς το παρόν διά της απουσίας του, αφού ετοιμάζεται για συναυλία στην Ελβετία.


Από τη Νίκη Ξένου

Μπαίνοντας στο παρά πέντε στο διαγωνιστικό των Καννών και με το ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον που έχει για εμάς η ταινία, λόγω της παρουσίας του Χρήστου Κωνσταντακόπουλου στην παραγωγή, το «Only Lovers Left Alive» («Μόνο οι Εραστές Επιβιώνουν») μετράει αντίστροφα για την προβολή του στην Κρουαζέτ, με το σκηνοθέτη Τζιμ Τζάρμους να λάμπει προς το παρόν διά της απουσίας του, αφού ετοιμάζεται για συναυλία στην Ελβετία.

Σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη της ταινίας, ήρωας του «Only Lovers Left Alive» είναι ο Άνταμ (Τομ Χίντλστον), ένας μυστηριώδης αντεργκράουντ μουσικός στις ρομαντικά ερημωμένες πόλεις της Ταγγέρης και του Ντιτρόιτ, που έχοντας ζήσει για αιώνες και βυθίζεται στην κατάθλιψη βλέποντας την ατελείωτη σκληρότητα και τον πόνο που βιώνει η ανθρωπότητα γύρω του. Για να βγει από αυτόν τον φαύλο κύκλο, επανασυνδέεται με την ερωμένη του, Ιβ (Τίλντα Σουίντον), αλλά η ελπίδα του για λίγη ηρεμία ανατρέπεται εξαιτίας της επαναστάτριας και ασυγκράτητης μικρότερης αδερφής της (Μία Βασικόφσκα). Το ζευγάρι του Αδάμ και της Εύας θα προσπαθήσει να επιβιώσει στο περιθώριο ενός κόσμου που καταρρέει γύρω τους (δείτε και τα πρώτα κλιπ).

Ο Τζάρμους αναφέρει για τους ήρωές του στο σημείωμα του σκηνοθέτη: «Το «Only Lovers Left Alive» είναι μια αντισυμβατική ιστορία αγάπης ανάμεσα σε έναν άνδρα και μια γυναίκα, τον Άνταμ (Αδάμ) και την Ιβ (Εύα). Το σενάριό μου εν μέρει εμπνέεται από το τελευταίο βιβλίο του Μαρκ Τουέιν: Τα ημερολόγια του Αδάμ και της Εύας – αλλά καμιά άλλη ευθεία αναφορά πλην των ονομάτων των πρωταγωνιστών δε γίνεται στο βιβλίο. Αυτοί οι δυο εραστές είναι αρχετυπικοί περιθωριακοί, κλασικοί μποέμ, ιδιαιτέρως ευφυείς και εκλεπτυσμένοι – κι όμως παραμένουν εγκλωβισμένοι στα πιο ζωώδη ένστικτά τους. Έχουν γυρίσει τον κόσμο, έχουν γευθεί πολλές ξεχωριστές εμπειρίες, πάντα στο περιθώριο της κοινωνίας.


 

Η δική τους ερωτική ιστορία και η οπτική τους πάνω στην ανθρώπινη ιστορία ξεπερνά τους αιώνες – αφού τυχαίνει οι ήρωες αυτοί να είναι βαμπίρ. Δεν είναι όμως αυτή μια τυπική συνηθισμένη βαμπιρική ιστορία. Τοποθετημένη σε Ντιτρόιτ και Ταγκέρη και με τη δράση να εκτυλίσσεται σχεδόν αποκλειστικά τη νύχτα, ο Άνταμ και η Ιβ πρέπει να βρίσκουν ανθρώπινο αίμα για να μπορούν να επιβιώνουν. Ζώντας πλέον στον κόσμο του 21ου αιώνα, το να δαγκώσουν το λαιμό ενός αγνώστου θα μπορούσε να είναι πολύ απερίσκεπτο – πρέπει να είναι σίγουροι ότι το αίμα που πίνουν δεν είναι μολυσμένο. Και σαν σκιές, όπως σε όλες τις εποχές στις οποίες έζησαν, προσπαθούν να μην τραβούν την προσοχή των αρχών.

Για την ταινία οι βρικόλακες είναι μια ηχηρή μεταφορά, ένα πλαίσιο, εντός του οποίου μπορούν να ειπωθούν οι βαθύτερες προθέσεις αυτής της ιστορίας. Είναι μια ιστορία αγάπης, αλλά και η ιστορία δυο ιδιαίτερων αουτσάιντερ που δεδομένων των ασυνήθιστων εμπειριών τους, έχουν μια συνολική εικόνα για την ανθρώπινη Ιστορία, από τα απίστευτα κατορθώματά της ως τις πιο τραγικές αποτυχίες της. Οι ίδιοι είναι μεταφορές για την παρούσα κατάσταση της ανθρωπότητας – είναι εύθραυστοι και ευάλωτοι στους κινδύνους που απορρέουν από τις δυνάμεις της φύσης, αλλά και από την κοντόφθαλμη συμπεριφορά όσων βρίσκονται σήμερα στην εξουσία».

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ