ΚΑΝΝΕΣ 2013 / ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Μπενίσιο ντελ Τόρο στο ντιβάνι: Πρώτα πλάνα από το «Jimmy P»

2013-05-13 10:39:21

Ο Μπενίσιο ντελ Τόρο στο ντιβάνι: Πρώτα πλάνα από το «Jimmy P»




Με πρωταγωνιστή έναν Μπενίσιο ντελ Τόρο πιο ώριμο από ποτέ, ο Γάλλος Αρνό Ντεπλεσάν επιστρέφει στις Κάννες με αγγλόφωνη ταινία, διεκδικώντας το Χρυσό Φοίνικα, ή, το λιγότερο, ένα χειροκρότημα.


Από την Ανθή Νταουσάνη

Με πρωταγωνιστή έναν Μπενίσιο ντελ Τόρο πιο ώριμο από ποτέ, ο Γάλλος Αρνό Ντεπλεσάν επιστρέφει στις Κάννες με αγγλόφωνη ταινία, διεκδικώντας το Χρυσό Φοίνικα, ή, το λιγότερο, ένα χειροκρότημα.

Το «Jimmy P», βασισμένο στο κείμενο του διάσημου εθνολόγου και ψυχαναλυτή Ζορζ Ντεβερού «Reality and dream: Psychotherapy of a Plains Indian» είναι η αληθινή ιστορία ενός βετεράνου του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου με ινδιάνικες ρίζες που επιστρέφει τσακισμένος σωματικά και ψυχολογικά στην πατρίδα του.

Με διάφορα ψυχοσωματικά συμπτώματα που δεν μπορούν να αποδοθούν με σιγουριά σε καμία κλινική περίπτωση, ο ήρωας καταγράφεται τελικά ως σχιζοφρενής και οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου, όπου νοσηλεύεται, αποφασίζουν να ζητήσουν τα φώτα ενός νέου θεραπευτή – στο ρόλο ο Ματιέ Αμαλρίκ (που συμμετέχει με δυο ταινίες στο διαγωνιστικό των Καννών, αφού πρωταγωνιστεί και στο Venus in Fur του Πολάνσκι).

Με την εμπειρία του, αλλά και με πρωτοπόρα προσέγγιση ο αναλυτής ανατρέχει στις τραυματικές μνήμες του βετεράνου από τον πόλεμο, σε γεγονότα που τον έχουν στιγματίσει, αλλά και σε απωθημένες μνήμες της παιδικής του ηλικίας. Οι δυο τους, μετά από τις πρώτες συνεδρίες αναπτύσσουν κάτι βαθύτερο από μια σχέση θεραπευτή- ασθενή, κάτι που θα μπορούσε να είναι απλώς μια φιλία.

Τελευταίο ραντεβού του σκηνοθέτη με το φεστιβαλικό κοινό το 2008 με το «Conte de Noel». Ο Ντεπλεσάν είναι από τις αθόρυβες αλλά σταθερές παρουσίες στο κινηματογραφικό ραντεβού της Κρουαζέτ, αφού οι ταινίες του στις αρχές της δεκαετίας του ’90 «La Vie des Morts» και «La Sentinelle» προβλήθηκαν στις Κάννες, με το δημιουργό να επιστρέφει μετά από περισσότερο από μια δεκαετία για να δείξει στο φεστιβάλ το «Kings and Queen» το 2004. Στο πικ της ωριμότητάς του έρχεται η φετινή αγγλόφωνη ταινία του με επιπλέον ονόματα πλην του πρωταγωνιστικού διδύμου τη Βρετανή Τζίνα ΜακΚί και τη Μίστι Άπχαμ από το «Παγωμένο Ποτάμι».

Τα δυο πρώτα κλιπ από την ταινία που μετράει αντίστροφα για την προβολή της στις Κάννες ειδοποιούν ότι έχουμε μπροστά μας ένα δράμα δυνατών ερμηνειών που μπορεί να ξεπεράσει το φεστιβαλικό buzz και να μπει στην κούρσα των μεγάλων βραβείων της επόμενης σεζόν.
 

Loading the player ...
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ