ΚΑΝΝΕΣ 2013 / ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δέκα ελληνικές μικρού μήκους στο Φεστιβάλ Καννών

2013-05-15 14:10:59

Δέκα ελληνικές μικρού μήκους στο Φεστιβάλ Καννών




Δέκα ταινίες μικρού μήκους σε ελληνική παραγωγή ή συμπαραγωγή θα παρουσιαστούν στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών στο πλαίσιο του Short Film Corner, ένα τόπο συνάντησης για κινηματογραφιστές από όλο τον κόσμο.


Δέκα ταινίες μικρού μήκους σε ελληνική παραγωγή ή συμπαραγωγή θα παρουσιαστούν στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών στο πλαίσιο του Short Film Corner, ένα τόπο συνάντησης για κινηματογραφιστές από όλο τον κόσμο.

Οι δέκα μικρού μήκους ταινίες παραγωγής των ετών 2012 -2013, είτε παρουσιάζονται στον κινηματογραφικό χώρο για πρώτη φορά είτε συμμετείχαν στο παρελθόν σε ελληνικά και ξένα φεστιβάλ ενώ κάποιες από αυτές αποτελούν την πρώτη σκηνοθετική δουλειά των συμμετεχόντων, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου και να προωθήσουν το έργο τους σε διεθνή φεστιβάλ.

Στην ταινία επιστημονικής φαντασίας «The Way of Styx» του Δημήτρη Τσιλιφώνη, η οποία συμμετείχε στο Φεστιβάλ Δράμας, ο πρωταγωνιστής μετά από ένα θανατηφόρο αυτοκινητιστικό δυστύχημα, παγιδεύεται σε έναν κόσμο μεταξύ ζωής και θανάτου, προσπαθώντας να δει τους αγαπημένους του για τελευταία φορά.

Η πειραματική ταινία του Δημήτρη Αργυρίου «One Line», αφορά τη γραμμή που συνδέει το όνειρο με την πραγματικότητα. Μια γραμμή που δεν έχει να κάνει με τον προορισμό, αλλά με το ταξίδι. Η ταινία σε συμπαραγωγή Ελλάδας- Γερμανίας, συμμετείχε στο διεθνές φεστιβάλ μικρού μήκους του Ναϊμέχεν στην Ολλανδία, ενώ παράλληλα ο σκηνοθέτης θα προωθήσει και τη νέα του ταινία μικρού μήκους «Το Δείπνο» που βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης.

Μια ξαφνική και απρόσμενη συνάντηση μεταξύ δύο Ελλήνων και ενός «ενοχλητικού» Πακιστανού σε ένα φανάρι, περιγράφει η Γιολάντα Μαρκοπούλου στην ταινία «It’s ΟΚ My Friend», η οποία συμμετείχε την προηγούμενη χρονιά και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ COSMOTE.

Η γαλλοελληνική συμπαραγωγή «Η Ζωή μας Ανήκει» των Γκερί Καραμαούνα, Ναυσικάς Φορισιέρ και Ματίλντ Ντουρέ, αποτυπώνει την κυριακάτικη συνάντηση έξι φίλων εκ των οποίων ο ένας δεν επιστρέφει σπίτι.

H πρώτη ταινία της Ιφιγένειας Κοτσώνη «Evergreen» παρακολουθεί μία παράξενη γυναίκα, η οποία ερχόμενη από το Βορρά σε ένα προϊστορικό χωριό φέρνει άσχημα νέα. Η ταινία έχει βραβευτεί για τη μουσική της στο περσινό φεστιβάλ της Δράμας και ήταν υποψήφια σε δύο κατηγορίες στο 18ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ COSMOTE.

Η ταινία «Μήδεια» της Κλειούς Φανουράκη, που έχει συμμετάσχει στα Φεστιβάλ Αθήνας, Πάτρας και Θεσσαλονίκης έχει πρωταγωνίστρια μία γυναίκα που ονομάζεται Μήδεια, ερωτεύεται, σκοτώνει τον έρωτα και προδίδει την οικογένεια και την πατρίδα της, ενώ ζει ανάμεσα στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον.

Το «Διάλειμμα για Γεύμα» του Χρήστου Γκότση, έχει σαν θέμα μία συνάντηση που αλλάζει τη ζωή δύο ξένων όταν κάθονται στο ίδιο παγκάκι.

Στο «Γλάρο», του Νίκου Σαράφη, συμπαραγωγής Ηνωμένων Πολιτειών –Ελλάδας, ένας ηλικιωμένος φαροφύλακας περιμένει το γιο του να επιστρέψει σε ένα έρημο νησί την περίοδο μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο.

Στην ταινία συμπαραγωγής Ελλάδας- Τσεχίας του Μαξίμ Σιρλέν «Now You Know», δύο νέοι άνδρες που μόλις έχουν ξεκινήσει ερωτική σχέση, αρχίζουν τις εξομολογήσεις μέχρις ότου ένα σαρκαστικό αστείο για το AIDS προκαλεί τον ένα να αποκαλύψει το μυστικό του. Αλλά είναι ο μόνος;

Τέλος, η ταινία «Unrequited» της Χρυσάνθης Κουρή, έχει θέμα τη φιλία ενός αγοριού με ένα κορίτσι, μέχρις ότου τα αισθήματα από τη μία πλευρά ξεπεράσουν τα φιλικά όρια και ομολογήσει ο ένας από τους δύο τι πραγματικά νιώθει. Η ταινία είναι συμπαραγωγή μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ελλάδας.

Παρόν στο φεστιβάλ θα είναι και ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης ταινιών μικρού μήκους Γιώργος Ζώης, που θα παρουσιάσει το πρώτο του σχέδιο για ταινία μεγάλου μήκους με τίτλο «Stage Fright», στο πλαίσιο του προγράμματος L’Αtelier, που εντάσσεται στο Cinefondation και έχει στόχο την προώθηση της δημιουργίας νέων ταινιών.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ