ΚΑΝΝΕΣ 2013 / ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανακοινώθηκε το line up του φετινού φεστιβάλ Καννών

2013-04-18 13:01:39

Ανακοινώθηκε το line up του φετινού φεστιβάλ Καννών




«Kατά παράδοση η επιλογή έληξε αργά χθες το βράδυ. Και όπως πάντα στο πρόγραμμα υπάρχουν μεγάλοι δημιουργοί, ανακαλύψεις, εκπλήξεις και αστέρια». Με αυτό το πρωινό «τιτίβισμα» στο twitter ξεκίνησε την ημέρα του ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ των Καννών Τιερί Φρεμό, που βρέθηκε μαζί με τον πρόεδρο της διοργάνωσης Ζιλ Ζακόμπ στο Παρίσι για την καθιερωμένη ανακοίνωση του φετινού line up της Κρουαζέτ.


Από την Ανθή Νταουσάνη

«Kατά παράδοση η επιλογή έληξε αργά χθες το βράδυ. Και όπως πάντα στο πρόγραμμα υπάρχουν μεγάλοι δημιουργοί, ανακαλύψεις, εκπλήξεις και αστέρια». Με αυτό το πρωινό «τιτίβισμα» στο twitter ξεκίνησε την ημέρα του ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ των Καννών Τιερί Φρεμό, που βρέθηκε μαζί με τον πρόεδρο της διοργάνωσης Ζιλ Ζακόμπ στο Παρίσι για την καθιερωμένη ανακοίνωση του line up της φετινής Κρουαζέτ. Με τη συνέντευξη Τύπου να ξεκινάει με μια αναφορά στις 1.858 (!) ταινίες που εστάλησαν φέτος στο Φεστιβάλ, τα ονόματα άρχισαν να συμπληρώνουν κομμάτι-κομμάτι το παζλ του κατά γενική ομολογία πλούσιου σε ονόματα και ποικιλία προγράμματος.

Ανάμεσα στις ταινίες του διαγωνιστικού περιλαμβάνονται τα «Only God Forgives» του Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν και πάλι με τον Ράιαν Γκόσλινγκ (μετά τη συνεργασία τους στο «Drive» που βραβεύτηκε στο φεστιβάλ του '11 με το βραβείο σκηνοθεσίας), το καθυστερημένο «Nebraska» του Αλεξάντερ Πέιν που αυτήν την φορά δεν άφησε να περάσουν χρόνια από την προηγούμενη ταινία του (οι «Απόγονοι»), αλλά και ο τηλεοπτικός «Λιμπεράτσε» του Σόντερμπεργκ με το δίδυμο Μάικλ Ντάγκλας – Ματ Ντέιμον να απαντούν με τις ερμηνείες τους σε όσους θεώρησαν ότι η ταινία δεν είχε θέση στη μεγάλη οθόνη. 

Για το Χρυσό Φοίνικα διαγωνίζονται επίσης το «Παρελθόν» του Ασγκάρ Φαραντί («Ένας Χωρισμός») με τη Μπερενίς Μπεζό, το «Jeune et Jolie» του Φρανσουά Οζόν (αμέσως μετά την ανακοίνωση της συμμετοχής του στο διαγωνιστικό κυκλοφόρησε το 56 δευτερολέπτων τίζερ), το «Venus in Fur» («La Vénus à la Fourrure» ο πρωτότυπος τίτλος) του Ρομάν Πολάνσκι, το «The Immigrant» του Τζέιμς Γκρέι ( «Μικρή Οδησσός», «Δύο Εραστές») με τον Γιοακίν Φίνιξ, τον Τζέρεμι Ρένερ και τη Μαριόν Κοτιγιάρ (αρχικός τίτλος «Lowlife»), το «Jimmy P.» του Αρνό Ντεπλεσάν με τον Μπενίσιο ντελ Τόρο, το «Inside Llewyn Davis» των αδελφών Κοέν με τους Κάρεϊ Μάλιγκαν, Τζάστιν Τίμπερλεϊκ και Τζον Γκούντμαν, αλλά και τα καινούργια φιλμ των φεστιβαλικών θαμώνων Πάολο Σορεντίνο («Ιl Divo»), Αμπντελατίφ Κεσίς («Κους Κους με Φρέσκο Ψάρι», «Μαύρη Αφροδίτη») και Βαλέρια Μπρούνι - Τεντέσκι (βραβείο στο Ένα Κάποιο Βλέμμα το 2007 για το «Actrices»).

Εκτός συναγωνισμού το φεστιβάλ θα φιλοξενήσει το «Blood Ties» του Γκιγιόμ Κανέ και το «All is Lost» του Τζ. Σι Τσάντορ («Margin Call») με τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ. Ωστόσο, δεν μπορούμε να μη σχολιάσουμε ότι στο χορταστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ δε βρίσκουμε κανέναν ελληνικό τίτλο.

Στις ειδικές προβολές βρίσκουμε και πάλι τον Ρομάν Πολάνσκι με το «Weekend of a Champion», το φιλμ του Ντάνιελ Νόα «Max Rose» με τον Τζέρι Λιούις σε σχετικό αφιέρωμα στον τελευταίο, το «Mohammad Ali's Greatest Fight» του Στίβεν Φρίαρς και το «Seduced and Abandoned» από τον Τζέιμς Τόμπακ. Το «Blind Detective» του Τζόνι Το και το «Monsoon Shootout»  του Αμίτ Κουμαρ θα φιλοξενηθούν στις μεταμεσονύκτιες προβολές.

Το τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» που ανοίγει με το «The Bling Ring» της Σοφία Κόπολα περιλαμβάνει ταινίες όπως το  «As I Lay Dying» του Τζέιμς Φράνκο (βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα του νομπελίστα Γουίλιαμ Φόκνερ) και το «Anonymous» του συναγωνιστή του Τζαφάρ Παναχί, Μοχάμεντ Ρασούλοφ, ενώ όπως έχει ήδη γίνει γνωστό η ταινία λήξης του Φεστιβάλ θα είναι το «Zulu» του Ζερόμ Σαλ με τον Ορλάντο Μπλουμ και τον Φόρεστ Γουίτακερ. Η γαλλική Ριβιέρα πάντως ήδη στρώνει το κόκκινο χαλί για το λαμπερό καστ του «Υπέροχου Γκάτσμπι», της ταινίας έναρξης της κινηματογραφικής γιορτής, που αναμένεται να τραβήξει τα φλας στις 15 Μαίου.

Αναλυτικά οι ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος:

Only God Forgives του Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν
La Grande Bellezza του Πάολο Σορεντίνο
Behind The Candelabra του Στίβεν Σόντερμπεργκ
The Immigrant του Τζέιμς Γκρέι
La Vénus à la Fourrure του Ρομάν Πολάνσκι
Straw Shield του Τακάσι Μίικε (πάρτε μια γεύση από το τρέιλερ)
Nebraska του Αλεξάντερ Πέιν
Jeune Et Jolie του Φρανσουά Οζόν
Le Passé του Ασγκάρ Φαραντί
Inside Llewyn Davis των Τζόελ και Ίθαν Κοέν
Jimmy P. του Αρνό Ντεπλεσάν
Heli του Αμάτ Εσκαλάντε
Grisgris του Μαχαμάντ Σαλέ Χαρούν
Like Father Like Son του Χιροκάζου Κόρε Έντα
La Vie D’Adele του Αμπντελατίφ Κεσίς
Borgman του Άλεξ Βαν Βάρμενταμ (χαθείτε στη μετάφραση με το ολλανδικό τρέιλερ)
Tian Zhu Ding του Ζία Ζάνγκε
Michael Kohlhaas του Αρνό ντε Παλιέρ
Un Chateau En Italie της Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι

Οι ταινίες που περιλαμβάνονται στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα»


The Bling Ring

Τhe Bling Ring της Σοφία Κόπολα
L’ Inconnu du Lac του Αλάν Ζιροντί
Miele της Βαλέρια Γκολίνο
Bends της Φλόρα Λάου
As I Lay Dying του Τζέιμς Φράνκο
L’Image Manquante του Ρίτι Παν
La Jaula de Oro του Ντιέγκο Κεμάδα Ντίεζ
Anonymous του Μοχάμεντ Ρασούλοφ
Les Salauds της Κλερ Ντενί
Norte, The End of History του Λαβ Ντίαζ
Fruitvale Station του Ράιαν Κούγκλερ
Omar του Χανί Αμπού Ασάντ
Sarah Prefere la Course της Κλοέ Ρομπισό
Death March του Αντόλφο Άλιξ Τζούνιορ
Grand Central της Ρεμπέκα Ζλοτόφσκι

Μεταμεσονύκτιες προβολές

Monsoon Shootout του Αμίτ Κουμάρ
Blind Detective του Τζόνι Το

Οι ταινίες που θα προβληθούν εκτός διαγωνιστικού

Ο Υπέροχος Γκάτσμπι του Μπαζ Λούρμαν (ταινία έναρξης)
Zulu του Σερόμ Σαλ (ταινία λήξης)
All is Lost του Τζ. Σ. Τσάντορ
Blood Ties του Γκιγιόμ Κανέ

Blood Ties

Ειδικές προβολές

Muhammad Ali's Greatest Fight του Στίβεν Φρίαρς
Weekend of a Champion του Ρομάν Πολάνσκι
Seduced and Abandoned του Τζέιμς Τόμπακ
Stop the Pounding Heart του Ρομπέρτο Μινερβίνι
Cinefondation: Bite the Dust της Ταϊζια Ιγκουμέντσεβα

Αφιέρωμα Τζέρι Λιούις: Max Rose του Ντάνιελ Νόα

Αφιέρωμα Ινδία: Bombay Talkies των Ανουράνγκ Κασιάπ, Ντιμπακάρ Μπανερτζί, Ζόγια Ακτάρ, Καράν Τζοχάρ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ