«Ζώνη» Ενδιαφέροντος»: Πώς ο Γκλέιζερ προσέγγισε ψέματα και αλήθεια με τους ηθοποιούς του - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
11:43
27/2

«Ζώνη» Ενδιαφέροντος»: Πώς ο Γκλέιζερ προσέγγισε ψέματα και αλήθεια με τους ηθοποιούς του

Ένα τρίλεπτο βίντεο με συνεντεύξεις και γυρίσματα από μια ταινία που δείχνει να αφήνει βαθύ ίχνος στην κινηματογραφική κοινότητα, βγαίνει στη δημοσιότητα λίγο πριν τα Όσκαρ.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

«Αν λες την αλήθεια, να ψεύδεσαι με τα μάτια σου. Κι αν τα μάτια σου λένε την αλήθεια να ψεύδεσαι με τα λόγια σου».

Αυτή την ιδιοφυή συμβουλή έδωσε ο Τζόναθαν Γκλέιζερ στον ηθοποιό του, Κρίστιαν Φρίντελ (ο Ρούντολφ Ες της ταινίας), για να προσεγγίσει τον χαρακτήρα του. Η ιδιοφυία έγκειται στο ότι ο Γκλέιζερ, στο (ασφυκτικά) κλειστό του σύμπαν αποφάσισε ότι θα φτιάξει μια διπλή ταινία. Αυτήν που βλέπεις - και λέει ψέματα - και αυτήν που ακούς - που λέει την αλήθεια.

Για την «Ζώνη Ενδιαφέροντος» μπορούν βέβαια να ειπωθούν πολλά, ευτυχώς όχι όλα σύμφωνα με την καταιγιστική εύνοια που περιθάλπει τις κριτικές της - οι οποίες κινούνται συνήθως (όχι όλες, επίσης ευτυχώς) από την φραστική κοινοτοπία της «κοινοτοπίας του κακού», στην αποθέωση ανθρωπιστικών, αντι-ναζιστικών συναισθημάτων. Πέρα όμως από ενστάσεις, που δεν είναι και η στιγμή τους εδώ, πρόκειται για μια υποδειγματικά φτιαγμένη ταινία, που έχει την εμβέλεια της ταινίας που ελέγχει απολύτως τα μέσα της στο κεφαλαιώδες που θέλει να πει.

Δείτε εδώ ένα μικρό βίντεο, στο οποίο μιλούν Γκλέιζερ, Ούλερ, Φρίντελ, Γουίλσον (παραγωγός) και Γουάτς (μοντέρ) και δίνουν μια μικρή γεύση από το όραμα της ιστορίας και την προσέγγιση στην κατασκευή της. Θυμίζουμε ότι η ταινία είναι υποψήφια για 5 Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και αυτά της Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Διακσευασμένου Σεναρίου.