Απ’ ό,τι φαίνεται ο απρόβλεπτος δημιουργός, με το ιδιαίτερο καλλιτεχνικό ύφος, έχει συμφωνήσει να δουλέψει με τους σεναριογράφους των δύο πιο πρόσφατων (και εκ των κορυφαίων της ιστορίας του franchise, κατά την ταπεινή γνώμη του γράφοντος), φιλμ του πράκτορα 007, «Skyfall» και «Spectre».
Οι Νιλ Πέρβις και Ρόμπερτ Γουέιντ, λοιπόν, θα βοηθήσουν τον Δανό κινηματογραφιστή να φέρει σε πέρας το όραμά του για θρίλερ δράσης που θα εξελίσσεται στην Ασία (ήπειρο που, απ’ το «Μόνο ο Θεός Συγχωρεί», είχαμε καταλάβει ότι γοητεύει τον Ρεφν), και μάλλον θα ονομάζεται «The Avenging Silence».
Παρά το γεγονός ότι οι λεπτομέρειες της πλοκής κρατούνται κρυφές, ως επτασφράγιστο μυστικό (γνωρίζουμε μόνο ότι θα πρόκειται για μια κατασκοπική ιστορία που θα λαμβάνει χώρα στο Τόκυο), οι δηλώσεις του Ρεφν σχετικά με το φιλμ, μας ενθουσιάζουν πολύ περισσότερο από την οποιαδήποτε σύνοψη:
«Ναι, έχει να κάνει, βασικά, με έναν χαρακτήρα που εμφανίζεται και σε άλλες ταινίες μου, και τώρα πρόκειται να εμφανιστεί ξανά. Έχοντας κάνει το “The Neon Demon”, που είχε, κατά κύριο λόγο, γυναίκες στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, θέλω να κάνω μια νέα ταινία με τον χαρακτήρα που ο Μαντς (Μίκελσεν), υποδύεται στο “Valhalla Rising”, ο Ράιαν (Γκόσλινγκ), στο “Drive”, και ο Βιθάγια (Πάνσρινγκαρμ), στο “Μόνο ο Θεός Συγχωρεί”» Όπως έχει εξηγήσει, ξανά στο παρελθόν, ο Ρεφν, αυτός ο χαρακτήρας είναι «ένα μυθολογικό πλάσμα που έχει μυστηριώδες παρελθόν, αλλά δεν μπορεί να σχετιστεί με την πραγματικότητα γιατί είναι υπερβατικός και αγνά συμβολικός.
Δεν μας αφήνει να ησυχάσουμε αυτός ο Δανός. Σαν να μην έφτανε η αγωνία μας για το «The Neon Demon» (που θα είναι το πρώτο, καθαρό θρίλερ τρόμου του –αν και στοιχεία τέτοια υπάρχουν σε όλες τις προηγούμενες ταινίες του), μας υπόσχεται, τώρα, την επιστροφή του εικονικού «φαντάσματος» που διατρέχει τη φιλμογραφία του, στο πλαίσιο μιας ταινίας δράσης.
Ας θυμηθούμε, παρ’ όλα αυτά, ότι το πιο πρόσφατο φιλμ του που είδαμε στις ελληνικές αίθουσες, δηλαδή το «Μόνο ο Θεός Συγχωρεί», ήταν και ακραία αμφιλεγόμενο. Κάποιοι μίλησαν για ένα σκοτεινό αριστούργημα αλλά ήταν και πολλοί εκείνοι που είπαν ότι ο Ρεφν το «έχασε» ή –κάπως αυστηρότερα- πως δεν το «είχε» ποτέ. Θα δούμε, λοιπόν, ποιοι πρόκειται να δικαιωθούν.






