Νέο «Bourne» στα σκαριά; Η Universal μιλά με τον δημιουργό του «Ουδέν Νεώτερον από το Δυτικό Μέτωπο» - νεα || cinemagazine.gr
9:54
21/11

Νέο «Bourne» στα σκαριά; Η Universal μιλά με τον δημιουργό του «Ουδέν Νεώτερον από το Δυτικό Μέτωπο»

Αν και τίποτα καλύτερο απ' το να πέφτεις έξω σε τέτοιες προβλέψεις, ένα μεγάλο λάθος ετοιμάζεται.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Να το σκεφτούμε λίγο βρε βιομηχανία. 

Δεν έχουν περάσει καλά-καλά 7 χρόνια από την τελευταία ταινία μιας σειράς που έβγαλε 5 ταινίες σε 14 χρόνια. Οι τρεις πρώτες είναι αριστουργήματα του είδους τους. Εισιτήρια και κριτικές στις τρεις αυτές ταινίες είναι ζηλευτά, μια φανταστική 5ετία όλη κι όλη (2002-2007) δράσης, στυλ, αναλογικού ξύλου, κλασάτης κατασκοπείας, μιας φτιαξιάς που όμοιά της δεν υπήρχε και επηρέασε δραστικά την όψη ακόμα και του Τζέιμς Μποντ («Καζίνο Ρουαγιάλ»). Μια τριλογία-όνειρο.

Μετά ξεκινά η απομύζηση. Ένα spinoff, με καλό πρωταγωνιστή (Τζέρεμι Ρένερ) αλλά αλλού γι΄αλλού - ευγενικά το λέω. Μετά soft reboot, με επιστροφή ιδεώδους (πάντα) Ντέιμον, Γκρίνγκρας πάλι στο τιμόνι, ήδη κομμένη η μαγιονέζα όμως. Ναι, ο κόσμος ενδιαφέρθηκε, αχ αυτός ο κόσμος, αλλά η ταινία έχει ξεχαστεί, ούτε στις κασετίνες δεν πρέπει να περιλαμβάνεται.

Γιατί όλο αυτό λοιπόν; 1.6 δις δολάρια.

Να το σκεφτούμε λίγο βρε Έντουαρντ Μπέργκερ.

Που πέρυσι με το «Ουδέν Νεώτερον από το Δυτικό Μέτωπο» διέλυσες στα Όσκαρ και πήρες και τέσσερα αγαλματίδια σπίτι, ξεκαρφώνοντας λίγο τις αστείες ακαδημαϊκές επιλογές των τελευταίων ετών. Σινεμά θέλεις να κάνεις ή καριέρα; Θα μου πεις «είμαι 53 φίλε, μια ζωή περίμενα να αριβάρω, τόσα χρόνια κάτι τηλεοπτικά κάνω, και κάτι ταινίες που δεν θυμόταν κανείς, τι θες κι εσύ;» και θα 'χεις δίκιο. Αλλά αλήθεια πιστεύει κανείς ότι μπορεί να προσθέσει σε μια τέτοια τριλογία. Ή ότι 16 χρόνια είναι αρκετό διάστημα για να επιχειρηθεί κάτι φρέσκο; 

Τέλος πάντων, αυτή είναι η ιστορία μας, αυτές οι ερωτήσεις, κατά τα φαινόμενα ο Έντουαρντ Μπέργκερ στήνει τσαρδί με την Universal, σενάριο δεν υπάρχει φυσικά ακόμα, είμαστε στα σκαψίματα, ο θεός να τους φωτίσει να το αφήσουν στην ησυχία του, να κάνουν κάτι άλλο. Ή, έστω, αφού το κάνουν να φάμε τη γλώσσα μας με το πόσο καλό θα είναι. Άγνωστο εάν ο Ντέιμον θα συμμετάσχει στο σχέδιο.