Ένα Τέλος και μια Αρχή - ταινιες || cinemagazine.gr

Ένα Τέλος και μια Αρχή

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

2023
  ΠΑΡΑΓΩΓΗ:
  ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Mαχάλια Μπέλο
  ΣΕΝΑΡΙΟ: Άλις Μπερτς
  ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Τζόντι Κόμερ, Κάθρι Γουότερστον, Μαρκ Στρονγκ, Μπένεντικτ Κάμπερμπατς
  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Σούζι Λαβέλ
  ΜΟΥΣΙΚΗ: Άνα Μέρεντιθ
  ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 102
  ΔΙΑΝΟΜΗ: The Film Group
  Ένα Τέλος και μια Αρχή

Ενδιαφέρουσα μα ψυχαναγκαστικά αφαιρετική μυθοπλασία εσχατολογίας, στηριγμένη στην πρωταγωνιστική στόφα της Τζόντι Κόμερ ώστε να καλυφθούν οι δραματουργικές ελλείψεις.

Από τον Γιάννη Βασιλείου

Το καινούργιο που φέρνει το «End we start from» στο πεδίο της εσχατολογικής μυθοπλασίας είναι το στοιχείο της αφαίρεσης. Στην ταινία δεν μας απασχολεί ούτε η δομή της καταστροφής, ούτε και τα έμμεσα αποτελέσματα της. Δεν θα δεις το βρόχινο νερό να σωρεύεται ορμητικά και να ρημάζει τη λονδρέζικη πρωτεύουσα και τα περίχωρά της, oύτε και  την αιματοβαμμένη επαναφορά του homo homini lupus, με την εικονογραφία χάους που συνεπάγεται. Αρχικά, αυτό έχει μια λειτουργία παραπλήσια με εκείνη των παραγωγών του Βαλ Λιούτον κι ας μην είναι η εξυπηρέτηση του είδους το κύριο μέλημα της δημιουργίας. Η επιστροφή του συζύγου με εκδορές, σε κατάσταση σοκ, καθώς και η αδυναμία και η απροθυμία του να μιλήσει για όσα βίωσε, γεννούν στο κεφάλι μας έναν σωρό αποκρουστικά, νοσηρά ενδεχόμενα.

Mόνο που η αφαίρεση αυτή επαναλαμβάνεται, με έναν μηχανιστικό τρόπο, μέχρι που καταλήγει έλλειψη. Ο υφέρπων λυρισμος, οι παραπομπές στον μακΚαρθικό Δρόμο, με τον Πατέρα και το Αγόρι να αντικαθίστανται από τη Μητέρα και το μωρό της – στα μεθεόρτια της καταστροφής, τα ονόματα παραλείπονται συμβολικά και δίνουν τη θέση τους στις ιδιότητες-, η ολιγόλεπτη παρουσία αγαπητών εκπροσώπων της βρετανικής υποκριτικής και, βέβαια, η πρωταγωνιστική στόφα της Τζόντι Κόμερ αρκούν για να αποτρέψουν μια φιλμική καταστροφή, όχι όμως και να αναπληρώσουν την ένδεια του περιεχομένου, το οποίο στέκεται περισσότερο στο σκέλος της επιβίωσης και μόνο στην τρίτη πράξη προχωρά εξίσου ελλειπτικά σε μια αποδοχή (και) της σκοτεινότερης πλευράς της ανθρώπινης φύσης από τον κεντρικό χαρακτήρα. Μόνο έτσι μπορεί να έρθει μαζί με το τέλος και η επανεκκίνηση που ευαγγελίζεται ο τίτλος.  

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
 • Ένα Τέλος και μια Αρχή
 • Ένα Τέλος και μια Αρχή