Η Μητέρα του Σταθμού - ταινιες || cinemagazine.gr

Η Μητέρα του Σταθμού

Mother of the Station

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

2023
  ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Ελλάδα
  ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Κωστούλα Τωμαδάκη
  ΣΕΝΑΡΙΟ: Κωστούλα Τωμαδάκη
  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
  ΜΟΥΣΙΚΗ: Δημήτρης Μαραμής
  ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 80'
  Η Μητέρα του Σταθμού

Το ντοκιμαντέρ της Κωστούλας Τωμαδάκη για τις Ελληνίδες μετανάστριες της δεκαετίας του ’60 και του ’70, που αναζήτησαν στη Γερμανία μια καλύτερη ζωή για τις ίδιες, τις οικογένειες και τα παιδιά τους.

Από την Βαρβάρα Κοντονή

Γκασταρμπάιτερ: ο μη Γερμανός εργάτης στη Γερμανία. Έτσι έμελλαν να χαρακτηριστούν χιλιάδες γυναίκες που μετακινήθηκαν από την μετεμφυλιακή Ελλάδα στη Γερμανία, προκειμένου να εργαστούν και να στήσουν ξανά τη ζωή τους από το μηδέν, σε μια προσπάθεια να αφήσουν πίσω τους την εικόνα της ανέχειας και της ανεργίας που μάστιζε την πατρίδα τους απ’ άκρη σ’ άκρη.

Η αναμφίβολα κοπιαστική δουλειά της Τωμαδάκη στη συγκέντρωση του υλικού διαπνέει την ταινία της από την αρχή μέχρι και το τέλος, περιλαμβάνοντας πραγματικές μαρτυρίες από τις μητέρες του τότε και τα παιδιά τους, με την καθεμιά ξεχωριστά να μοιράζεται τη δική της προσωπική ιστορία, τις αγωνίες, τις δυσκολίες αλλά και τις ξενιτεμένες χαρές.

H «Μητέρα του Σταθμού» αποτελεί ένα ακαδημαϊκής κοπής ντοκιμαντέρ που απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινό, όχι τόσο λόγω θεματικής, όσο λόγω στησίματος. Είναι πολύ ενδιαφέρον και συγκινητικό να ακούς αυτές τις γυναίκες να περιγράφουν τα βιώματα του παρελθόντος και να βλέπεις την παραδοχή των παιδιών τους – πολλά από αυτά σήμερα στις ηλικίες των μανάδων τους τότε – να ευγνωμονούν τους γονείς για την ευκαιρία μιας καλύτερης ζωής, παρά τις αναπόφευκτες αντιξοότητες και τη «διπλή πατρίδα».

Αν και το άνοιγμα της ταινίας της Τωμαδάκη πρόκειται να είναι αρκετά πιο στοχευμένο στο κοινό που αναμένεται να προσελκύσει, εντούτοις «Η Μητέρα του Σταθμού» πρόκειται να γνωρίσει στο κοινό (έστω τουλάχιστον εκεί) την τεράστια αδικία της «τριπλής αορατότητας» των γυναικών αυτών εκείνη την εποχή – ήταν φτωχές, ξένες και φυσικά γυναίκες. Μετά την παρακολούθηση του εν λόγω ντοκιμαντέρ, ίσως αυτές οι κυρίες να θεωρήσουν ότι επιτέλους, αν και καθυστερημένα, η Ιστορία αποφάσισε να ρίξει λίγο φως στις δικές τους ιστορίες προς αποκατάσταση της αλήθειας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
 • Η Μητέρα του Σταθμού
 • Η Μητέρα του Σταθμού