• ΝΕΑ
  • ΤΑΙΝΙΕΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΠΡΟΣΕΧΩΣ
  • ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ
  • ATHENS OPEN AIR
  • ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ

  • AIFF 2026
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ
NEWSLETTER
Οι Νύχτες μας πλησιάζουν! Όλα τα νέα του 32ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας εδώ

Μπερλινάλε: Το Ιράν σαρώνει τα βραβεία

21 Φεβ 2011 | Νέα | 0 comments

Η ιρανική δραματική ταινία Ναντέρ και Σιμίν, ένας χωρισμός του Ασγκάρ Φαραντί κέρδισε  τη Χρυσή Αρκτο στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου, επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά που την έφεραν ως επικρατέστερη για το βραβείο.
Συντάκτης: Cinemagazine Team
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Όπως ήταν αναμενόμενο, το δράμα του Ασγκάρ Φαραντί (γνωστού μας από το περσινό εξαιρετικό «Τι Απέγινε η Έλι») «Ναντέρ και Σιμίν, Ένας Χωρισμός» έκλεψε τις εντυπώσεις και της Κριτικής Επιτροπής, μετά την θερμή ανταπόκριση που είχε στους κύκλους των κριτικών. Η ταινία κατέκτησε την βερολινέζικη Χρυσή Άρκτο αλλά η Ιζαμπέλα Ροσελίνι και τα υπόλοιπα μέλη έκριναν πως ένα βραβείο δεν είναι αρκετό. Γι’ αυτό, η ταινία απέσπασε ακόμη τα βραβεία ερμηνειών σε όλες τις κατηγορίες: καλύτερο ανδρικό ανσάμπλ αλλά και καλύτερο γυναικείο καστ ανσάμπλ απενεμήθησαν σε σύσσωμο το καστ του φιλμ.

Σε ένα -κατά κοινή ομολογία- μέτριο διαγωνιστικό, το ιρανικό δράμα συνεπήρε όσους το παρακολούθησαν με την δύναμη των διαλόγων, το νεύρο των ηθοποιών αλλά και τον επώδυνα επίκαιρο κοινωνικό σχολιασμό του. Σε μια περίοδο που το ιρανικό σινεμά βρίσκεται στο προσκήνιο κυρίως λόγω της καταδίκης του σκηνοθέτη Τζαφάρ Παναχί, η Χρυσή Άρκτος του Φαραντί έρχεται να υπενθυμίσει πως το κύμα του ιρανικού σινεμά όχι μόνο δεν έχει καταλαγιάσει, αλλά συνεχώς κινείται και μεταμορφώνεται.

Στα υπόλοιπα βραβεία, ο Γερμανός Ούλριχ Κόλερ απέσπασε την Αργυρή Άρκτο Καλύτερης Σκηνοθεσίας για το «Sleeping Sickness», που διαδραματίζεται στην Αφρική ενώ ο Ούγγρος Μπέλα Ταρ κέρδισε την Αργυρή Άρκτο-Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής με το «Tourin Horse», μια ποιητική ελεγεία σε άσπρο/μαύρο, με πρωταγωνιστή ένα ετοιμοθάνατο άλογο. Η Αργυρή Άρκτος για Εξαιρετικό Καλλιτεχνικό Επίτευγμα, απονεμήθηκε στο λατινοαμερικάνικο «The Prize» και η Αργυρή Άρκτος Καλύτερου Σεναρίου δόθηκε στους σεναριογράφους του «The Forgiveness of Blood». Tέλος, Βραβείο καινοτομίας Alfred-Bauer απονεμήθηκε στην ταινία «If Not Us, Who» του Αντρές Φάιελ. Φ.Β.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ