• ΝΕΑ
  • ΤΑΙΝΙΕΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΠΡΟΣΕΧΩΣ
  • ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ
  • ATHENS OPEN AIR
  • ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ

  • AIFF 2026
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ
NEWSLETTER
Οι Νύχτες μας πλησιάζουν! Όλα τα νέα του 32ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας εδώ

Με τις … ευλογίες της Άννα Κόκκινος

12 Οκτ 2009 | Νέα | 0 comments

Η νέα ταινία της ομογενούς Άννα Κόκκινος με τίτλο “Blessed”, έλαβε πρόσφατα το βραβείο καλύτερου σεναρίου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαν Σεμπαστιάν της Ισπανίας.
Συντάκτης: Cinemagazine Team
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 Η νέα ταινία της ομογενούς Άννα Κόκκινος με τίτλο “Blessed”, έλαβε πρόσφατα το βραβείο καλύτερου σεναρίου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαν Σεμπαστιάν της Ισπανίας.


Γραμμένη από τον ομογενή συγγραφέα Χρήστο Τσιόλκα και το σεναριογράφο του Lantana Άντριου Μπόβελ, η ταινία εστιάζει σε ιστορίες μη-προνομιούχων παιδιών και στις σχέσεις τους με τις μητέρες τους. Πρωταγωνίστρια – μεταξύ άλλων- η Βικτόρια Χαραλαμπίδου (Νύφες), η οποία πλέον ζει μόνιμα στην Αυστραλία.

Στο “Blessed” συμπράττουν και «ονόματα» χολιγουντιανής αίγλης. Για παράδειγμα στον μεγάλο κατάλογο των πρωταγωνιστών είναι και η Μιράντα Ότο (Άρχοντας των Δαχτυλιδιών), στην παραγωγή ο Αλ Κλαρκ, στο μοντάζ η Τζιλ Μπίλκοκ (Μουλέν Ρουζ) κ.α.


Η εφημερίδα “The Age” φιλοξένησε εκτενές αφιέρωμα στην ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτη Άννα Κόκκινος, με αφορμή τη βράβευση της νέας της ταινίας, σημειώνοντας ότι “το κοινό και στην Ισπανία την αποθέωσε”.


Οι γονείς της Άννα Κόκκινος μετανάστευσαν από την Ελλάδα στην Αυστραλία μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον ελληνικό Εμφύλιο αναζητώντας μια πιο ελεύθερη ζωή. Η ίδια μεγάλωσε σε ένα από τα δυτικά – εργατικά – προάστια της Μελβούρνης, σπούδασε νομική και εργάστηκε αρχικά ως δικηγόρος, αλλά αποφάσισε στη συνέχεια να ασχοληθεί με τον κινηματογράφο. Στο ενεργητικό της συγκαταλέγονται η ταινία «Head On» – βασισμένη κι αυτή σε βιβλίο του βραβευμένου ελληνικής καταγωγής συγγραφέα Χρήστου Τσιόλκα – και η ταινία «The Book of Revelation».


Οι ταινίες της Άννα Κόκκινος διαδραματίζονται στις εργατικές δυτικές συνοικίες της Μελβούρνης, αλλά επιχειρούν να καταρρίψουν το στερεότυπο της εργατικής τάξης ως μίζερης και ανίκανης να εκφραστεί. Οι ταινίες της είναι απαιτητικές και συναισθηματικά φορτισμένες. Η ίδια η Κόκκινος θεωρεί απαράδεκτη τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση εργατικών συνοικιών παρόλη τη συνολική οικονομική ανάπτυξη της Αυστραλίας. Όπως λέει χαρακτηριστικά ένας από τους ήρωες της ταινίας της: “Το να είσαι φτωχός είναι κακό. Το να πεινάς είναι κακό. Το να μην έχεις μια αξιοπρεπή εκπαίδευση είναι κακό“.





ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ