• ΝΕΑ
  • ΤΑΙΝΙΕΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΠΡΟΣΕΧΩΣ
  • ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ
  • ATHENS OPEN AIR
  • ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ

  • AIFF 2026
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ
NEWSLETTER
Οι Νύχτες μας πλησιάζουν! Όλα τα νέα του 32ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας εδώ

Οι 100 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών!

1 Ιούν 2005 | Νέα | 0 comments

Τα “Φώτα της πόλης” του Τσάρλι Τσάπλιν, η “Λίστα του Σίντλερ” του Στίβεν Σπίλμπεργκ, αλλά και η ταινία κινουμένων σχεδίων “Ψάχνοντας το Νέμο” περιλαμβάνονται στον κατάλογο των 100 καλύτερων κινηματογραφικών ταινιών όλων των εποχών που συνέταξαν οι κριτικοί του περιοδικού “Τime”.
Συντάκτης: Cinemagazine Team
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Τα “Φώτα της πόλης” του Τσάρλι Τσάπλιν, η “Λίστα του Σίντλερ” του Στίβεν Σπίλμπεργκ, αλλά και η ταινία κινουμένων σχεδίων “Ψάχνοντας το Νέμο” περιλαμβάνονται στον κατάλογο των 100 καλύτερων κινηματογραφικών ταινιών όλων των εποχών που συνέταξαν οι κριτικοί του περιοδικού “Τime” και δημοσιεύεται στο τεύχος αυτής της εβδομάδας.

Κριτικοί Ρίτσαρντ Σίκελ και Ρίτσαρντ Κόρλις σνομπάρισαν πάντως πολλές κλασικές ταινίες, όπως για παράδειγμα το “Όσα παίρνει ο άνεμος” του 1939. Ο Σίκελ μάλιστα το χαρακτήρισε “ψευτο-έπος”.

Το βασικό κριτήριο τους ήταν οι ταινίες να περιέχουν κάποιο “μαγικό” στοιχείο, πρόσθεσε, δηλαδή να μπορούν να καθηλώσουν το θεατή. Παραδέχτηκε ωστόσο ότι οι προτιμήσεις ενός ατόμου δεν ταυτίζονται πάντοτε με τις προτιμήσεις των άλλων. “Στο κάτω-κάτω, όλα είναι υποκειμενικά. Δεν μπορείς να εξηγήσεις γιατί σου αρέσει ή γιατί απεχθάνεσαι κάτι”, τόνισε.

Οι Σίκελ και Κόρλις επέλεξαν αρχικά από 100 ταινίες ο καθένας. Περίπου οι μισές περιλαμβάνονταν και στους δύο καταλόγους που συνέταξαν. Συμπλήρωσαν κατόπιν από κοινού τη λίστα διαλέγοντας και τις καλύτερες ταινίες ανά δεκαετία, αρχής γενομένης από το 1923, τη χρονιά που πρωτοκυκλοφόρησε το “Τime”. Για τη δεκαετία του ’20 έκριναν ως καλύτερη ταινία τη “Μητρόπολη” του Γερμανού σκηνοθέτη Φριτς Λανγκ, ενώ τη δεκαετία του ’40 κυριαρχεί ο “Πολίτης Κέιν” του Όρσον Ουέλες. Για τη δεκαετία του ’90 επέλεξαν το “Pulp Fiction” του Κουέντιν Ταραντίνο ενώ για την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα, μέχρι στιγμής, καλύτερη ταινία χαρακτηρίζεται το “Μίλα της” του Ισπανού Πέδρο Αλμοδόβαρ.

Περίπου οι μισές ταινίες προέρχονται από χώρες εκτός ΗΠΑ, όπως η βραζιλιάνικη “Πόλη του Θεού“, ο θρυλικός “Καταδικασμένος” του Ακίρα Κουροσάβα και ο “Δεκάλογος” του Πολωνού σκηνοθέτη Κριστόφ Κισλόφσκι.

Ο Μάρτιν Σκορτσέζε, που δεν έχει κερδίσει ούτε ένα βραβείο Όσκαρ, είναι ο σκηνοθέτης με τις περισσότερες ταινίες στον κατάλογο: Τα “Καλά Παιδιά“, το “Οργισμένο Είδωλο” και τον “Ταξιτζή“. Ο Ρόμπερτ ντε Νίρο, που πρωταγωνιστούσε σε δύο από αυτές, έχει συνολικά συμμετάσχει σε πέντε από τις καλύτερες 100 ταινίες όλων των εποχών.

Στον κατάλογο περιλαμβάνονται, επίσης, ταινίες, όπως το “Μερικοί το προτιμούν καυτό”, το “Λεωφορείο ο Πόθος”, το “Ψυχώ”, το “Πορφυρό ρόδο του Καϊρου”, το “Λιμάνι της αγωνίας”, ο “Λόρενς της Αραβίας”, ο “Κινγκ Κονγκ” (1933), το “Κανταχάρ”, η “Μύγα”, τα “400 χτυπήματα”, η “Καζαμπλάνκα”, η “Νύφη του Φρανκενστάιν”, το “Μπραζίλ”, το “Μπλέιντ Ράνερ”, η “Κρυφή γοητεία της μπουρζουαζίας”, το “Οκτώμισι” και το “Μπερλίν Αλεξάντερπλατς”.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ