16:56
14/6

Βίντεο: Γιατί χρειαζόμαστε έναν γείτονα σαν τον Τοτόρο;

Μια από τις πιο αγαπημένες μορφές του Χαγιάο Μιγιαζάκι, εξακολουθεί να γοητεύει μικρούς και μεγάλους, 30 χρόνια μετά τη δημιουργία του. 

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Το στούντιο Ghibli του Χαγιάο Μιγιαζάκι παρουσίασε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του το 1988, το «My Neighbor Totoro» και όσο και αν έμειναν στη μνήμη των περισσοτέρων οι μικροί ήρωες της ταινίας, αυτός με τον οποίο είναι ταυτισμένο το φιλμ είναι ο μεγαλόσωμος και γλυκύτατος Τοτόρο. Η ομάδα του Screenprism, που εξειδικεύεται σε όμορφα και περιποιημένα video essays, επισκέπτεται την ταινία και τον ήρωα 30 χρόνια αργότερα, προσπαθώντας να αναδείξει την διαχρονική  επιρροή του. 

Στο βίντεο εξετάζονται οι αφηγηματικές τεχνικές της ταινίας που μετέτρεψαν αυτό το πλάσμα του δάσους σε pop icon αλλα και οι τρόποι με τους οποίους η ταινία εξηγεί τα θετικά που αποκομίζει κάποιος από τη γειτνίαση με τον Τοτόρο. Στην ταινία του Μιγιαζάκι διακρίνουμε στοιχεία που βλέπουμε στο σύνολο της φιλμογραφίας του, όπως το πέταγμα στον ουρανό - μια μεταφορά για την ελευθερία που είναι σχεδόν trademark για τον δημιουργό - την παρουσία ισχυρών γυναικείων χαρακτήρων αλλά και τη σύνδεση των ηρώων με τη φύση μέσω μιας σειράς μυστικών δυνάμεων. 

Δείτε παρακάτω το βίντεο: