Βίντεο: Τα props στο σινεμά! - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
16:25
17/7

Βίντεο: Τα props στο σινεμά!

Αφού προειδοποιήσεις πως αυτό είναι ένα από εκείνα τα βίντεο που σε κάνουν να θες να δεις 28 ταινίες σερί αμέσως μετά, ενημερώνεις πως τα props δεν είναι τίποτα άλλο παρά αντικείμενα που διακοσμούν ή αποτελούν επίκεντρο της σεναριακής/σκηνοθετικής σημασίας ενός έργου.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Ένα στυλό, ένα ιπτάμενο εισιτήριο, ένα σπίρτο, μια γραφομηχανή, μια κάμερα, τα γκάτζετς ενός 007 ή κάποιου Μπάτμαν, ένας τόσος δα μονόκερος από ασημόχαρτο, πορτοκάλια, ένα 45άρι Μάγκνουμ, σαπούνια, ένα παιδικό ελκηθράκι, μια καμπανίτσα σ' ένα χριστουγεννιάτικο δένδρο, μια σβούρα, ένα κίτρινο βαρέλι, ακόμα και μια ζωγραφισμένη μπάλα του βόλεϊ.

Το σινεμά είναι γεμάτο από αντικείμενα που συμβολίζουν μια έννοια, ένα ανθρώπινο χαρακτηριστικό, τον χρόνο ή κάποτε ίσως ακόμα και ολόκληρη τη ζωή του ανθρώπου που το θυμήθηκε στη τελευταία του στιγμή. Εναπόκειται στην σύλληψη μιας ιστορίας και την εφευρετικότητα ενός σκηνοθέτη για το πως ένα, αλλιώς ασήμαντο, αντικείμενο μπορεί να εξελιχθεί όχι απλά σ' ένα προαναφερθέν σύμβολο αλλά σε πλήρως συναισθηματική υπόμνηση μιας ολόκληρης ταινίας. 

Enjoy!