«Το Σπίτι των Φαντασμάτων»: Η αληθινή ιστορία του μυστηριώδους Οίκου των Winchester - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
18:12
12/2

«Το Σπίτι των Φαντασμάτων»: Η αληθινή ιστορία του μυστηριώδους Οίκου των Winchester

Ο περιβόητος Οίκος των Ουίντσεστερ ανοίγει τις πόρτες του στη μεγάλη οθόνη! Με αφορμή την κυκλοφορία της ταινίας «Winchester: Το Σπίτι των Φαντασμάτων» με την Έλεν Μίρεν, το ΣΙΝΕΜΑ ξεκλειδώνει την αλήθεια πίσω από το μυστήριο.

Από τον Πάνο Γκένα

Το σινεμά του τρόμου έχει τιμήσει απέθαντες μυθολογίες, αποκρουστικά τέρατα, ανατριχιαστικές ιστορίες, θρυλικούς δολοφόνους, αλλά και μερικές από τις πιο στοιχειωμένες διευθύνσεις του κόσμου. Και καμία δεν μπορεί να συγκριθεί με τον περιβόητο Οίκο των Ουίντσεστερ, ένα από τα πιο ιδιόρρυθμα, αξιοπερίεργα και «αφιλόξενα» σπίτια που κατασκευάστηκαν ποτέ. Κι αν έχετε απορία «γιατί;» αναλαμβάνουμε να ξεκλειδώσουμε το μυστήριο.

«Το όπλο που κέρδισε τη Δύση»

Ο Οίκος των Ουίντσεστερ δεσπόζει στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια και αποτέλεσε αντικείμενο μελέτης και παράδοξης γοητείας, ήδη από το 1884 όταν κατασκευάστηκε. Μέσα στους τέσσερις τοίχους του, το σπίτι μοιάζει με πραγματικό λαβύρινθο, έχοντας τυφλές σκάλες που οδηγούν στο πουθενά, κρυμμένα μηνύματα για να απομακρύνουν τα κακά πνεύματα και παράθυρα σχεδιασμένα για να μοιάζουν με αράχνες.

Κινηματογραφικό σκηνικό από μόνο του, το σπίτι χτίστηκε κατόπιν παραγγελίας της Σάρα Ουίντσεστερ, χήρας του Ουίλιαμ Ουίντσεστερ, γόνου της περίφημης εταιρείας κατασκευής όπλων Repeating Arms. Ο πατέρας του Ουίλιαμ και πεθερός της Σάρα, ήταν υπεύθυνος για την κατασκευή του τουφεκιού Winchester, ένα από τα πρώτα τουφέκια που είχαν την ικανότητα για βολές κατά ριπάς. Το τουφέκι απέκτησε με τα χρόνια το παρατσούκλι «το όπλο που κέρδισε τη Δύση», αφού χρησιμοποιήθηκε σε πολλές μάχες εναντίον ιθαγενών Αμερικανών, αλλά και στον Εμφύλιο πόλεμο (1861-1865). Η αιματηρή θέση του συγκεκριμένου όπλου, αλλά και της εταιρείας στην αμερικανική ιστορία, ήταν αυτή που θα στοίχειωνε τη Σάρα Ουίντσεστερ, πολύ πριν στοιχειώσει και το ομώνυμο μέγαρο.

Όταν ο Ουίλιαμ Ουίντσεστερ πέθανε το 1881, η Σάρα κληρονόμησε μία περιουσία 20 εκατομμυρίων δολαρίων (με μία πρόχειρη αναλογία σε σημερινούς αριθμούς, μιλάμε για πάνω από 500 εκατομμύρια δολάρια). Έχοντας χρήματα αλλά και ισχυρή πεποίθηση πως είναι «βαμμένα με αίμα», η Σάρα ρώτησε ένα μέντιουμ πως θα μπορούσε να εξιλεωθεί. Η συμβουλή ήταν να μετακινηθεί δυτικά και να προσφέρει ως αντάλλαγμα σε όλες τις χαμένες ψυχές, που σκοτώθηκαν από τα όπλα των Ουίντσεστερ, ένα σπίτι ως κατοικία των πνευμάτων. Η Σάρα, η ψυχική υγεία της οποίας είχε κλονισθεί τόσο από τον θάνατο του συζύγου της, όσο και από τον θάνατο της κόρης τους σε βρεφική ηλικία, συνέδεσε το υπόλοιπο της ζωής της με την κατασκευή του σπιτιού, θεωρώντας πως η περιουσία της είναι καταραμένη. Την ημέρα που ολοκληρώθηκε το σπίτι, η Σάρα Ουίντσεστερ πέθανε.

Η αρχιτεκτονική του παραλόγου

Καταλήγοντας σε σπίτι που μοιάζει περισσότερο με πίνακα του Έσερ, παρά με πραγματική κατοικία, ο Οίκος των Ουίντσεστερ διαμορφώθηκε, μετά από ανακαινίσεις και παρεμβάσεις της Σάρα, σε πραγματικό λαβύρινθο. Η αγροικία 8 δωματίων που αγόρασε, μετατράπηκε σε ένα μέγαρο 160 δωματίων. Πολλοί πίστεψαν πως ήταν μια προσπάθεια για να συγχέονται τα πνεύματα με προληπτικά, οικοδομικά αινίγματα, ενώ η Σάρα κοιμόταν σε ένα διαφορετικό δωμάτιο κάθε βράδυ για να τα αποφύγει. Για τα επόμενα 38 χρόνια της ζωής της, δεν πέρασε ούτε μία μέρα που δεν γινόταν κάποια κατασκευή ή επιδιόρθωση στο αρχοντικό.

Αν και οι περιγραφές δεν συμφωνούν, φημολογείται πως από τα 160 δωμάτια του σπιτιού, τα σαράντα είναι κρεβατοκάμαρες, δύο αίθουσες χορού, στους διαδρόμους υπάρχουν δεκάδες σκάλες, που κάποιες οδηγούν απλά στο ταβάνι, και δυο μεγάλα υπόγεια. Κάποιες πόρτες ανοίγουν στο κενό, ενώ κάποιες δεν ανοίγουν καθόλου. Ο αριθμός 13 εμφανίζεται συχνά, ενώ αρκετοί ισχυρίζονται πως υπάρχουν κρυφά δωμάτια για σεάνς, πνευματιστικές συγκεντρώσεις για να καλέσεις πνεύματα. 

Από την άλλη, όσοι θέλουν να απενδύσουν την ιστορία του σπιτιού από το μεταφυσικό χαρακτήρα της, αναφέρουν πως τα παραπάνω ήταν απλές φήμες γιατί η εκκεντρική προσωπικότητα της ιδιοκτήτριας το δικαιολογούσε. Πολλοί θεωρούν πως οι κατασκευαστικές ανισορροπίες του σπιτιού είναι αποτέλεσμα ενός σεισμού του 1906, στον οποίο κατέρρευσαν οι τρεις πάνω όροφοι. Το σπίτι ήταν επτά όροφοι, αλλά σήμερα έχουν διασωθεί οι τέσσερις. Μετά τον καταστροφικό σεισμό, η Σάρα έδωσε εντολή στην κατασκευαστική εταιρεία να σώσει το σπίτι όπως μπορούσε, και αυτό είχε ως συνέπεια τις τυφλές σκάλες και τα περίεργα δωμάτια.

Τα θεμέλια ενός θρύλου

Η Σάρα Ουίντσεστερ πέθανε το 1922 και από τότε πολλές θεωρίες προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν την κατασκευή του σπιτιού. Αν και κάποιοι θεωρούν ότι έχτιζε το σπίτι γιατί ήλπιζε πως θα «ζήσει πιο ευτυχισμένα χρόνια», ενώ άλλοι υποθέτουν πως είχε φιλανθρωπικά κίνητρα (καταβάλλοντας τριπλάσιους μισθούς, γιατί ήθελε να κρατήσει απασχολημένους τους εργαζόμενους της εταιρείας), η αλήθεια είναι πως ο Οίκος των Ουίντσεστερ έγινε τουριστικό αξιοθέατο άμεσα, το 1923. Και παραμένει αδιάλλειπτα ως σήμερα. 

Τηλεοπτικές εκπομπές όπως οι MythBusters, video games («The Evil Within») και η μίνι τηλεοπτική σειρά «Rose Red» του Στίβεν Κινγκ (2001) υπήρξαν αφορμή για αϋπνίες με έμπνευση το συγκεκριμένο αρχοντικό και φέτος μια κινηματογραφική ταινία, το «Winchester: Το Σπίτι των Φαντασμάτων» με πρωταγωνίστρια τη «βασίλισσα» της υποκριτικής Έλεν Μίρεν, σας προσκαλεί για μία κινηματογραφική διαμονή. Έτοιμοι για check in;

INFO
Η ταινία «Winchester: Το Σπίτι των Φαντασμάτων» κυκλοφορεί 15 Φεβρουαρίου στους κινηματογράφους από την ODEON.