Βατικανό remixed: Είδαμε τα πρώτα επεισόδια του «The New Pope» με τους Τζουντ Λο και Τζον Μάλκοβιτς - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
11:54
10/1

Βατικανό remixed: Είδαμε τα πρώτα επεισόδια του «The New Pope» με τους Τζουντ Λο και Τζον Μάλκοβιτς

Η συνέχεια του «The Young Pope» θα προβληθεί το Σάββατο 11/01 στις 22:00, αμέσως μετά την πρεμιέρα της στο εξωτερικό, αποκλειστικά στην COSMOTE TV.

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Την ώρα που ξεκινά το ησυχαστήριο, μια ομάδα από καλόγριες που βρίσκονται σε ένα κρύο, ψηλοτάβανο δωμάτιο όπου δεσπόζει στη μέση ένας σταυρός φωτισμένος με neon ετοιμάζονται για κάτι που μοιάζει με βραδινή κοπάνα. Αντιθέτως, μένουν μέσα στο δωμάτιο και ξεκινούν ένα χορευτικό γύρω από σταυρό που θυμίζει μέρος show που θα παρουσίαζε ένα club. Κάπως έτσι ξαναμπαίνουμε στα άδυτα του Βατικανού, τα οποία εφόσον είναι άδυτα και δεν υπάρχει δεδομένη εικόνα για το τί συμβαίνει εκεί, η φαντασία οργιάζει. Ειδικά αν προέρχεται από το κεφάλι του Πάολο Σορεντίνο («Η Τέλεια Ομορφιά», «Youth»).

Το «The New Pope» είναι ουσιαστικά ο δεύτερος κύκλος του «The Young Pope» που προβλήθηκε το 2016 και επέκτεινε τη δηκτική ματιά του Πάολο Σορεντίνο στους θεσμούς, τις παραδόσεις και το lifestyle της χώρας του. Η παρουσία του Τζουντ Λο, ενός γοητευτικού άνδρα σε έναν ρόλο θρησκευτικού ηγέτη που αντιτίθεται σε οποιαδήποτε σωματική απόλαυση και προτρέπει τους πιστούς να κάνουν το ίδιο ήταν η πρώτη από μια σειρά αντιθέσεων που διέκριναν το περιεχόμενο της σειράς. Η παράδοση και το δόγμα έμπαιναν στο ίδιο μίξερ με τον σύγχρονο καπιταλισμό, την ευμάρεια και το σεξ, η διαφθορά πήγαινε αγκαζέ με την προσευχή, η ταπεινότητα έχανε το δρόμο ανάμεσα σε πολλές υποπλοκές που φτιάχτηκαν με πηγή έμπνευσης τη σαπουνόπερα. 

Το τέλος του πρώτου κύκλου βρήκε τον Πάπα Πίο ΙΓ’ να πέφτει σε κώμα και οι προσευχές των πιστών να μην έχουν πιάσει τόπο ως τώρα. Το κονκλάβιο καλείται να πάρει την ιστορική απόφαση για την εκλογή νέου ηγέτη θεωρώντας πως η Καθολική Εκκλησία δε μπορεί να μείνει ακέφαλη και τελικά μετά από μπαράζ εκλογών και επανεκλογών, με σπαρταριστές συνέπειες στο ενδιάμεσο, φτάνει στην πόρτα του αριστοκράτη επισκόπου Σερ Τζον Μπράνοξ, ενός αινιγματικού και απομονωμένου άνδρα, πιθανά αμφισεξουαλικού και ανέτοιμου να πάρει μια καθαρή απόφαση πριν απαλλαγεί από φαντάσματα ετών, αυτό του νεκρού δίδυμου αδερφού του και των νεκροζώντανων γονιών του που δεν τον δέχτηκαν ποτέ. Ο Μάλκοβιτς με μάσκαρα στα μάτια, μοιάζει σαν άνθρωπος που έπεσε στη Γη και υποδύεται με περίσσεια άνεση το ρόλο του, φιλοσοφεί, αγναντεύει την απέραντη θέα του οικήματός του, αυτοπαρωδείται κιόλας - «ως Πάπας θα μπορώ να γνωρίσω τους αγαπημένους μου celebrities;» ρωτά την Σεσίλ ντε Φρανς για να πάρει την απάντηση «Φυσικά, ίσως και τον αγαπημένο μου ηθοποιό, τον Τζον Μάλκοβιτς.» 

Πριν φτάσουμε στο τελικό «ναι» και την εγκατάσταση του νέου Πάπα, ο Σορεντίνο δείχνει και πάλι την ικανότητα του να διαχειρίζεται καυτά ζητήματα εντάσσοντας την πρόκληση πλάι σε εύστοχα και δηλητηριώδη σχόλια γύρω από το άβατο της εξουσίας. Είναι πρόκληση η μετατροπή ενός ιερού χώρου σε club όταν λίγο μετά οι Καρδινάλιοι βάζουν τα κλάματα επειδή λόγω μιας παρεξήγησης πρέπει να αποχωριστούν οτιδήποτε χρυσό φορούν πάνω τους; Ή επίσης προκαλεί τα χριστιανικά ήθη η παρουσίαση της ψηφοφορίας ως ένα χορογραφημένο τελετουργικό όταν λίγο μετά το κονκλάβιο συμπεριφέρεται ως διοικητικό συμβούλιο σκληρής πολυεθνικής; Ο Σορεντίνο θεωρεί πως το χιούμορ σώζει περισσότερο από το Θεό και διατηρεί στην πρώτη γραμμή του περιεχομένου του τις αντιθέσεις αυτές, ρωτώντας τελικά τους πιστούς θεατές τί τους σκανδαλίζει περισσότερο, ένα «ασεβές» πλάνο ή η ουσία των πραγμάτων; 

Η παρουσία του Τζουντ Λο στα credits δεν είναι παραπλανητική καθώς το σώμα του βρίσκεται μεν στην εντατική διασωληνωμένο όμως η μορφή του χρησιμοποιείται σε αρκετές σκηνές ως θεϊκή παρουσία, ένα γαλήνιο πνεύμα που περιφέρεται γύρω από τους υπόλοιπους ήρωες και παρατηρεί ή μορφάζει ήπια, περιμένοντας τη στιγμή του ήρεμα και υπομονετικά. Τον περιμένουμε, καθώς η ερμηνευτική του συνύπαρξη με τον Μάλκοβιτς είναι δώρο Θεού. 

Η σειρά θα κάνει Α’ τηλεοπτική προβολή ταυτόχρονα στο COSMOTE SERIES HD και τη δωρεάν, on demand υπηρεσία COSMOTE TV PLUS αμέσως μετά την πρεμιέρα της στο εξωτερικό, το Σάββατο 11/1. To «The New Pope» θα προβάλλεται με διπλό επεισόδιο κάθε εβδομάδα, στις 22.00 και θα ολοκληρωθεί σε 9 επεισόδια.