17:25
24/5

Βίντεο: Η διαχρονική επιρροή του «Vertigo»

Μια από τις πιο προσωπικές στιγμές του Άλφρεντ Χίτσκοκ έγινε μια ταινία που με τον τρόπο της έδειξε το μέλλον του αμερικανικού σινεμά και συνεχίζεται να αγαπιέται από πολλούς θεατές και σκηνοθέτες ως σήμερα. 

Σε αντιστοιχία με το πρόσφατο βίντεο για τον «Πολίτη Κέιν», το Fandor κυκλοφόρησε και ένα βίντεο για το «Vertigo» σε ένα άτυπο αφιέρωμα στις 2 ταινίες που ψηφίζονται συχνότερα ως καλύτερες που έγιναν ποτέ σε σχετικά poll. Το αριστούργημα του Άλφρεντ Χίτσκοκ, 17 χρόνια νεότερο από την ταινία του Γουέλς, δεν έχει το εύρος των τεχνικών καινοτομιών που εισήγαγε ο «Πολίτης Κέιν», όμως κυκλοφόρησε σε μια περίοδο όπου το αμερικανικό σινεμά ακολουθούσε έναν δρόμο μεγάλων αλλαγών. 

Στο βίντεο δεν ακούμε μόνο τα επιχειρήματα του αφηγητή για την κληρονομιά του «Vertigo» αλλά και γνωστών σκηνοθετών όπως ο Ντέιβιντ Φίντσερ, ο Μάρτιν Σκορσέζε, ο Πολ Τόμας Άντερσον και ο Γκιγιέρμο ντελ Τόρο. Το βίντεο μας θυμίζει σκηνές από την ταινία που δείχνουν την ανάγκη του Χίτσκοκ να αφηγηθεί περισσότερο οπτικά και λιγότερο λεκτικά, τάση την οποία ακολούθησε ένα μεγάλο μέρος της νέας γενιάς εκείνης της εποχής ή οποία και οδήγησει σε αυτό που αποκαλούμε σήμερα «νέο αμερικανικό σινεμά».

Δείτε παρακάτω το βίντεο-αφιέρωμα στο σπουδαίο φιλμ του Άλφρεντ Χίτσκοκ.