Βίντεο: Ο Ταρκόφσκι και το «Στάλκερ» του ηθικού ιδεώδους - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
11:44
23/4

Βίντεο: Ο Ταρκόφσκι και το «Στάλκερ» του ηθικού ιδεώδους

«Ο καλλιτέχνης πρέπει πρώτα να αναρωτηθεί για τον Άνθρωπο και για την ύπαρξή του. Να απαντήσει γιατί είμαστε εδώ. Ο Χρόνος μας στη Γη είναι για να καλυτερέψουμε πνευματικά. Κατά συνέπεια η Τέχνη πρέπει να υπηρετεί αυτόν τον σκοπό». Αντρέι Ταρκόφσκι

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Αυτή είναι η αφετηρία του πιο μεγάλου Ορθόδοξου της οθόνης, αυτός είναι ο κόσμος του. Όπως θα πει στην αρχή αυτού του βίντεο-δοκιμίου «κάθε ταινία οφείλει να είναι μια θεμελιώδης πράξη». Φυσικά το ότι η συγκυρία της χριστιανικής Μεγάλης Εβδομάδας καθιστά έναν δημιουργό τέτοιου μεγέθους «επίκαιρο» είναι πέρα για πέρα λανθασμένο. Ο Ταρκόφσκι και το ολιγομελές σινεμά του, αυτό το τα πάντα πληρόν και τα πνευματικά πάντα περιέχον σώμα έργου με τις επτά μόνο ταινίες, είναι για όλες τις εποχές.

Στο ακόλουθο βίντεο με επίκεντρο το «Στάλκερ» του 1979 μπορείτε να παρακολουθήσετε μια εκτενή, αναλυτική και αφάνταστα ενδιαφέρουσα προσέγγιση και της υφής και των στόχων του καλλιτέχνη, όσο και το πως μια νουβέλα επιστημονικής φαντασίας έδωσε στον Ταρκόφσκι την ιστορική για μας ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ένα πνευματικό ταξίδι στην Πίστη, τον Άνθρωπο και το περιζήτητο (;) ηθικό ιδεώδες, δίχως αγκυλώσεις ιδεολογικού και θρησκευτικού φανατισμού.