Οι 30 αγαπημένες ταινίες του Κουέντιν Ταραντίνο - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
11:38
12/8

Οι 30 αγαπημένες ταινίες του Κουέντιν Ταραντίνο

Λίγο πριν κυκλοφορήσει το «Κάποτε στο Χόλιγουντ» στις ελληνικές αίθουσες, ο σινεφίλ Κουέντιν προτείνει 30 ταινίες που πρέπει να δεις οπωσδήποτε.

Από τον Πάνο Γκένα

Μόλις εννιά μεγάλου μήκους ταινίες μέσα σε (σχεδόν) 30 χρόνια, αλλά τέτοια συνέπεια στο ύφος και εμμονή στις καλλιτεχνικές επιρροές, που δημιούργησε αβίαστα ένα βίαιο, αιματηρό, σατιρικό και γνήσια απολαυστικό σινεφίλ σύμπαν.

Ο Κουέντιν Ταραντίνο ετοιμάζεται σε λίγες μέρες για την πρεμιέρα του πολυαναμενόμενου «Κάποτε στο Χόλιγουντ» στις Κάννες και ανάμεσα σε ληστείες που αποτυγχάνουν παταγωδώς, εθισμούς, ρετρό απατεωνιές, εκδικητικές νύφες, θανατηφόρα αυτοκίνητα, έναν Β' Παγκόσμιο «αλλιώς», έναν σαδιστή ΝτιΚάπριο και μισητούς οχτώ, μοιράζεται μία λίστα 30 ταινιών που θεωρεί άχαστες.

πηγή: IndieWire

«Αποκάλυψη Τώρα» του Φράνσις Φορντ Κόπολα
Η βραβευμένη με Χρυσό Φοίνικα «Αποκάλυψη Τώρα» είναι η αγαπημένη ταινία του Ταραντίνο σε σκηνοθεσία Κόπολα, περισσότερο κι από τον «Νονό».

«Τα Σαγόνια του Καρχαρία» του Στίβεν Σπίλμπεργκ

Μία από τις καλύτερες ταινίες τρόμου όλων των εποχών, ορόσημο αλλαγής του χολιγουντιανού τοπίου και αφετηρία του καλοκαιρινού μπλοκμπάστερ. άφησε το στίγμα της στους απανταχού λουόμενους αλλά και στον Κουέντιν Ταραντίνο.

 

 

«Audition» του Τακάσι Μίικε
Μία από τις πιο ενοχλητικές για το κοινό κινηματογραφικές εμπειρίες, η ταινία του Μίικε είναι «γνήσιο αριστούργημα» για τον Ταραντίνο.

«The Bad News Bears» του Μάικλ Ρίτσι
Η προσπάθεια ενός αλκοολικού, πρώην αθλητή του μπέιζμπολ (Γουόλτερ Ματάου) να προπονήσει μία ομάδα ανηλίκων, αποτελεί και μία από τις ταινίες-έκπληξη της λίστας.

«Battle Royale» του Κίνζι Φουκασάκου
Σε μία συνέντευξη του 2009 ο Ταραντίνο είχε αναφέρει πως θεωρεί το δυστοπικό θρίλερ του Φουκασάκου την καλύτερη ταινία που είδε τα τελευταία 17 χρόνια: «Αν υπάρχει μία ταινία που θα ήθελα να είχα κάνει από όταν ξεκίνησα να σκηνοθετώ, είναι αυτή».

«Boogie Nights» του Πολ Τόμας Άντερσον
Ο Ταραντίνο αναφέρεται συχνά στον Άντερσον ως «φιλικό ανταγωνιστή» και θεωρεί το κινηματογραφικό του ντεμπούτο ως μίας από τις καλύτερες ταινίες των τελευταίων δεκαετιών.

«Κάρι, Έκρξη Οργής» του Μπράιαν ντε Πάλμα
Από τις αγαπημένες του ταινίες τρόμου, ο Ταραντίνο είχε αναφέρει την «Κάρι» σε μία λίστα με τις καλύτερες ταινίες τρόμου όλων των εποχών που του είχε ζητήσει το Sight & Sound.

«Νεανικά Μπερδέματα» του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ
Η κλασική ιστορία ενηλικίωσης του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ είναι μέσα στο top 10 του Ταραντίνο. Με δικά του λόγια «η καλύτερη παρεϊστικη ταινία που έγινε ποτέ» σύστησε τους Μάθιου Μακόναχι, Μίλα Γιόβοβιτς, Πάρκερ Πόσεϊ και Μπεν Άφλεκ.

«Dogville» του Λαρς Φον Τρίερ
Ο Ταραντίνο θεωρεί το σενάριο του «Dogville» ένα από τα καλύτερα που γράφτηκαν ποτέ για ταινία. Με πρωταγωνίστρια τη Νικόλ Κίντμαν και με εμφανείς θεατρικές επιρροές, ο σκηνοθέτης έχει δηλώσει πως αν ήταν παράσταση θα είχε κερδίσει το Πούλιτζερ.

«Enter the Void» του Γκασπάρ Νοέ
Το ψυχεδελικό μελόδραμα του Νοέ συμπεριλήφθηκε στη λίστα του Ταραντίνο με τις καλύτερες ταινίες του 2010. «Μία από τις καλύτερες σκηνές τίτλων της χρονιάς, ίσως και της δεκαετίας».

«Fight Club» του Ντέιβιντ Φίντσερ
Το αριστούργημα του Φίντσερ βρέθηκε στη λίστα του Ταραντίνο με τις καλύτερες ταινίες που θεωρεί πως γυρίστηκαν από τα χρόνια που είναι ενεργός και ο ίδιος (από το 1992 και μετά).

«Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος» του Σέρτζιο Λεόνε
Από τους σκηνοθέτες-είδωλα του Ταραντίνο, το «Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος» του Σέρτζιο Λεόνε είναι για τον σκηνοθέτη η κορυφή που συμπληρώνουν τα «Κάποτε στη Δύση», «Για Μια Χούφτα Δολάρια» και «Μονομαχία στο Ελ Πάσο».

«Η Μεγαλη Αποδραση» του Τζον Στάρτζες
Η «Μεγάλη Απόδραση» με πρωταγωνιστή τον Στιβ Μακουίν αποτελεί υλικό top 10 όλων των εποχών για τον Ταραντίνο και φυσικά έμπνευση για το «Death Proof».

«Frances Ha» του Νόα Μπάουμπακ
Μαζί με τα «Before Midnight», «Afternoon Delight», «Drinking Buddies» και «The Conjuring», το «Frances Ha» είναι μία από τις καλύτερες ταινίες του 2013 για τον Κουέντιν.

«The Host» του Μπονγκ Τζουν-Χο
Ταινία που άφησε άναυδο τον Ταραντίνο όταν την είδε το 2006, και αποτέλεσε τεράστια εμπορική επιτυχία στη Νότια Κορέα, είναι «απολύτως θαυμάσια» σύμφωνα με τον σκηνοθέτη.

«His Girl Friday» του Χάουαρντ Χοκς
Η σκρούμπολ κωμωδία του 1940 σε σκηνοθεσία Χάουαρντ Χοκς με το εμβληματικό ζευγάρι των Κάρι Γκραντ και Ρόζαλιντ Ράσελ είναι υπόδειγμα διαλόγων και γι' αυτό μία από τις πλέον αγαπημένες του Ταραντίνο.

«Mad Max: Ο Δρόμος της Οργής» του Τζορτζ Μίλερ
Ο Ταραντίνο υπήρξε υπέρμαχος της ταινίας ήδη από το 2015, κατατάσσοντάς την στην κορυφαία θέση της χρονιάς. «Έχω μία κόπια 35mm, την έβαλα στο σπίτι για να τη δω ένα σαββατοκύριακο και κατέληξα να τη βλέπω τρεις φορές».

«The Matrix» των αδελφών Γουατσόφσκι
Μπορεί να μην του αρέσουν οι δυο συνέχειες («Κατέστρεψαν τη μυθολογία») αλλά δεν ξεχνά την πρώτη, επαναστατική ταινία του 1999. Και δικαίως.

«Μνήμες Εγκλήματος» του Μπονγκ Τζουν-χο
Το αστυνομικό δράμα μυστηρίου είναι μία από τις «πιο ενδιαφέρουσες και περίπλοκες ταινίες» σύμφωνα με τον Ταραντίνο και δεύτερη παρουσία του Μπονγκ Τζουν-χο στη λίστα.

«Police Story 3: Super Cop» του Στάνλεϊ Τονγκ
Λάτρης της κωμωδίας δράσης, ο Ταραντίνο παραδέχεται πως το «Police Story 3: Super Cop» με πρωταγωνιστές τους Τσάκι Τσαν και Μισέλ Γεό περιλαμβάνει μερικά από τα «καλύτερα stunts που έγιναν ποτέ για ταινία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του Μπάστερ Κίτον».

«Το Ξύσιμο των Νεκρών» του Έντγκαρ Ράιτ
«Η αγαπημένη μου βρετανική ταινία από την εποχή που ξεκίνησα κι εγώ» για μία από τις καλύτερες κωμωδίες τρόμου όλων των εποχών που φέτος συμπλήρωσε επετειακά 15 χρόνια κυκλοφορίας.

«Το Δέρμα που Κατοικώ» του Πέδρο Αλμοδόβαρ
Το ψυχολογικό θρίλερ του αγαπημένου Ισπανού (φέτος διαγωνίζονται και οι δυο για τον Χρυσό Φοίνικα), ήταν μία από τις αγαπημένες ταινίες του Ταραντίνο το 2011.

«Sorcerer» του Γουίλιαμ Φρίντκιν
Το 1977, κι ενώ βρισκόταν στο απόλυτο δημιουργικό του απόγειο, μετά την επιτυχία του «Ανθρώπου από τη Γαλλία» και του «Εξορκιστή», ο Γουίλιαμ Φρίντκιν ανέλαβε να μεταφράσει το θρυλικό «Μεροκάματο του Φόβου» που είχε σκηνοθετήσει ο Ανρί Ζορζ Κλουζό το 1955 σε μια χολιγουντιανή υπερπαραγωγή των 20 εκατομμυρίων δολαρίων. Για τον Ταραντίνο μία από τις 10 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.

«Speed» του Γιαν ντε Μποντ
«Ίσως είναι εύκολο να θεωρούμε το Speed δεδομένο, αλλά θυμηθείτε πότε κυκλοφόρησε και πως ήταν η εμπειρία του να παρακολουθείς στην αίθουσα τη διαδρομή αυτού του λεωφορείου. Πραγμτικά τέτοιες ευφορικές ταινίες όπως αυτή είναι λίγες», δικαιολογεί ο Κουέντιν.

«Ο Ταξιτζής» του Μάρτιν Σκοσέζε
«Μία από τις καλύτερες ταινίες που έγιναν ποτέ και η σπουδαιότερη μελέτη χαρακτήρα σε φιλμ», λέει ο Ταραντίνο για το αριστούργημα του Σκορσέζε και όλοι συμφωνούν.

«Team America: World Police» των Τρέι Πάρκερ και Ματ Στόουν
Από τις αγαπημένες ταινίες του Ταραντίνο η σάτιρα των Πάρκερ και Στόουν μπορεί να μην έχει την αποδοχή του «Southpark» αλλά με τα χρόνια συγκέντρωσε αρκετούς φανατικούς οπαδούς.

«Θα Χυθεί Αίμα» του Πολ Τόμας Άντερσον
Με το τραγικό πορτρέτο του πετρελαιομεγιστάνα Ντάνιελ Πλέινβιου ο Αντερσον επιχειρεί να καταγράψει την αρρωστημένη πορεία αλληλοεξάρτησης εκκλησίας και καπιταλισμού διαμέσου του 20ου αιώνα. «Μία από τις καλύτερες της δεκαετίας» σύμφωνα με τον Ταραντίνο. Ίσως και του 21ου αιώνα.

«Toy Story 3» του Λι Άνκριτς
#1 θέση για το 2010 στη λίστα του Ταραντίνο, ένα Όσκαρ και πολλά δάκρυα, για μία από τις καλύτερες ταινίες Ντίσνει/Pixar και σίγουρα ένα από τα πιο ουσιώδη σίκουελ όλων των εποχών.

«Άφθαρτος» του Μ. Νάιτ Σιάμαλαν
Η ταινία του Σιάμαλαν βρίσκεται στη λίστα «όχι μόνο για την καλύτερη ερμηνεία του Μπρους Γουίλις, αλλά και για τη λαμπρή επαναδιατύπωση της μυθολογίας του superman».

«Περίπου Ώριμη» του Τζέισον Ράιτμαν
Μπορεί οι περισσότεροι να αδιαφόρησαν, αλλά η συνεργασία Τζέισον Ράιτμαν, Ντιάμπλο Κόντι, Σαρλίζ Θερόν έχει έναν ισχυρό θαυμαστή στο πρόσωπο του Κουέντιν Ταραντίνο.