13:24
7/12

Τα 6 καλύτερα πλάνα του σινεμά σε ένα βίντεο-μάθημα

Το νέο βίντεο του Cinefix αναλύει τους τρόπους κίνησης της κάμερας και διαλέγει ένα πλάνο που αντιπροσωπεύει καλύτερα από όλα την κάθε κίνηση. 

To Cinefix προσφέρει ένα από τα καλύτερα κανάλια στο YouTube με θέμα την κινηματογραφική εκπαίδευση φτιάχνοντας σε μονιμή βάση μερικά από τα καλύτερα βίντεο που υπάρχουν εκεί έξω και αναλύουν με απλούς και σαφείς όρους την κινηματογραφική τέχνη.

Αυτό είναι και το σημαντικότερο για τους δημιουργούς του, το να μη φτιάχνουν δηλαδή video-essays που είναι απλή επίδειξη γνώσεων, αλλά να έχουν μια στρωτή δομή που εξηγεί τα βασικά συστατικά μιας ταινίας σε όσους ενδιαφέρονται να δουν κάτι πίσω από την πλοκή, όπως τη χρήση της μουσικής, τα είδη του μοντάζ και τον σκοπό που υπηρετεί η κίνηση της κάμερας. 

Το τελευταίο είναι το θέμα του παρακάτω βίντεο. Χωρίζοντας τις κινήσεις της κάμερας σε 6 βασικές κατηγορίες, αναλύουν ξεχωριστά την κάθε μια χρησιμοποιώντας παραδείγματα με πλάνα από δεκάδες ταινίες πριν καταλήξουν σε αυτό που αποτελεί πρότυπο για κάθε κατηγορία. Έτσι λοιπόν συγκεντρώνουν τα καλύτερα πλάνα από το βωβό σινεμά ως σήμερα, με βάση το «μάτι» του σκηνοθέτη, την κάμερα, και τον τρόπο που αυτός επιλέγει να κινηθεί. 

Δείτε παρακάτω αυτό το εξαιρετικό μίνι-ντοκιμαντέρ: