Τα καλύτερα πλάνα του σινεμά σε 5 ξεχωριστά βίντεο-μαθήματα - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
13:24
9/3

Τα καλύτερα πλάνα του σινεμά σε 5 ξεχωριστά βίντεο-μαθήματα

Μια εξαιρετική σειρά βίντεο του Cinefix αποδομεί την κινηματογραφική αφήγηση και έχοντας ως βάση όλα τα «συστατικά» της επιλέγει τα καλύτερα πλάνα στην ιστορία της έβδομης τέχνης. 

To Cinefix προσφέρει ένα από τα καλύτερα κανάλια στο YouTube με θέμα την κινηματογραφική εκπαίδευση φτιάχνοντας σε μονιμή βάση μερικά από τα καλύτερα βίντεο που υπάρχουν εκεί έξω και αναλύουν με απλούς και σαφείς όρους την κινηματογραφική τέχνη.

Αυτό είναι και το σημαντικότερο για τους δημιουργούς του, το να μη φτιάχνουν δηλαδή video-essays που είναι απλή επίδειξη γνώσεων, αλλά να έχουν μια στρωτή δομή που εξηγεί τα βασικά συστατικά μιας ταινίας σε όσους ενδιαφέρονται να δουν κάτι πίσω από την πλοκή, όπως τη χρήση της μουσικής, τα είδη του μοντάζ και τον σκοπό που υπηρετεί η κίνηση της κάμερας. 

Ένα από τα σπουδαιότερα επιτεύγματα του καναλιού είναι η σειρά Best Shots of All Time, που ως τώρα μετρά 5 άψογα δομημένα και πολύ αναλυτικά βίντεο. Η σειρά διαλέγει κάθε φορά ένα «συστατικό» της αφήγησης, από τις κινήσεις της κάμερας, την απόστασή της από τον ήρωα, το κάδρο ή τη σύνθεση των χρωμάτων, αναλύει ξεχωριστά την κάθε μια χρησιμοποιώντας δεκάδες παραδείγματα πριν καταλήξουν σε αυτό που αποτελεί πρότυπο για κάθε κατηγορία. Έτσι λοιπόν συγκεντρώνουν τα καλύτερα πλάνα από το βωβό σινεμά ως σήμερα, με βάση το «μάτι» του σκηνοθέτη, την κάμερα, και τον τρόπο που αυτός επιλέγει να αφηγηθεί την ιστορία του. 

Δείτε παρακάτω τα 5 βίντεο αυτής της πολύ ξεχωριστής σειράς: