«Η Αμερική είναι χώρα θεμελιωμένη στη γενοκτονία και τη σκλαβιά»: Ο Σπάικ Λι μιλά αποκλειστικά στο ΣΙΝΕΜΑ - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
19:51
25/5

«Η Αμερική είναι χώρα θεμελιωμένη στη γενοκτονία και τη σκλαβιά»: Ο Σπάικ Λι μιλά αποκλειστικά στο ΣΙΝΕΜΑ

Λίγες μέρες πριν η καινούργια του ταινία κερδίσει το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο φετινό Φεστιβάλ Καννών, και μερικές από τις πιο ενθαρρυντικές κριτικές της καριέρας του, ο σκηνοθέτης του πολυσυζητημένου «BlacKkKlansman» χάρισε στον Λουκά Κατσίκα και το cinemagazine.gr μια απολαυστική και λεκτικά φορτισμένη συζήτηση. Ένα απόσπασμα ακολουθεί.

Συνέντευξη στον Λουκά Κατσίκα

Το ότι ο Σπάικ Λι θεωρείται ο άτυπος (και πιο οργισμένος) εκπρόσωπος της μαύρης φυλής στη μεγάλη οθόνη δεν προκαλεί εντύπωση σε κανέναν. Το ότι αποτελεί ταυτόχρονα και έναν από τους κορυφαίους του μοντέρνου αμερικανικού σινεμά, όμως, ίσως ξενίσει αρκετούς που δίκαια θεωρούν ότι το σύνολο μιας εξαιρετικά άνισης φιλμογραφίας δεν δικαιολογεί έναν τέτοιο ισχυρισμό. Και θα είχαν δίκιο, αν ο 61χρονος Λι δεν είχε υπογράψει το «Κάνε το Σωστό» (1989), ένα από τα ελάχιστα αριστουργήματα που προέκυψαν από χολιγουντιανό στούντιο τις τελευταίες δεκαετίες, μια συγκλονιστική κατάθεση πάνω στις εύθραυστες φυλετικές ισορροπίες και τον κρυμμένο ρατσισμό στην καρδιά της σύγχρονης Αμερικής.

Γι΄αυτή και μόνο την ταινία ο Σπάικ Λι αξίζει να μνημονεύεται εφ' όρου ζωής. Βοηθά οπωσδήποτε και το γεγονός ότι του ανήκει σκηνοθετικά η κατάφωρα υποτιμημένη «25η Ώρα» (2002), ο επικός «Μάλκολμ Χ» (1992) και το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ «When the Levees Broke» (2006), όπως και το «Από Κάποιον θα το Βρει» (1986), ένα από τα πιο αξιομνημόμνευτα ντεμπούτα της δεκαετίας του  '80.

Με το «BlacKkKlansman» φέτος, ο Λι φτάνει αρκετά κοντά στο να προσθέσει ακόμη μια σημαντική δημιουργία στο βιογραφικό του. Γιατί, αν όχι πλήρως πετυχημένο, αυτό το οργισμένο, κωμικοτραγικό και πέρα για πέρα αληθινό χρονικό της εισχώρησης ενός μαύρου αστυνομικού στα άδυτα της Κου Κλουξ Κλαν, κατά τη δεκαετία του '70,  έδωσε αφορμή για την πιο επίκαιρη και επείγουσα κινηματογραφική κατάθεση της χρονιάς σε ό,τι αφορά την Αμερική του 2018 και τον κόσμο ολόκληρο, με τον ίδιο τρόπο που ήταν το «Κάνε το Σωστό», σχεδόν τρεις δεκαετίες πριν.

«Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ένας π**στης, τον οποίο δεν θέλω καν να κατονομάσω!»

Η θερμή υποδοχή της νέας ταινίας του Σπάικ Λι, πριν λίγες μόλις μέρες στις Κάννες, ήταν λόγος αρκετός για να πετύχει κανείς τον σκηνοθέτη όχι μόνο ευδιάθετο, αλλά και σαφώς πιο ξένοιαστο, έστω κι αν, με τις απαντήσεις που έδινε στη διάρκεια της συνέντευξής μας, δεν μασούσε στιγμή τα λόγια του. Μιας συνέντευξης στην οποία με ανέφερε κολακευτικά ως «αδερφό από την Αθήνα». Διαβάστε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα παρακάτω:

Mε το βραβείο των Καννών ανά χείρας

«Όταν μιλάμε για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, μην ξεχνάτε ότι μιλάμε για μια χώρα η οποία χτίστηκε επάνω στην εξόντωση των ιθαγενών πληθυσμών και την υποδούλωση και βάναυση μεταχείριση των μαύρων. Τα θεμέλιά της είναι η γενοκτονία και η σκλαβιά.

Και Πρόεδρός της εδώ και λίγο καιρό είναι ένας π**στης, τον οποίο δεν θέλω καν να κατονομάσω. Αυτός λοιπόν ο π**στης βγήκε πέρσι τον Αύγουστο, μετά τα γεγονότα στη Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια, και τη δολοφονία της Χέδερ Χέιερ από ακροδεξιά καθίκια,  και υπερασπίστηκε τους Ναζί και τα μέλη της Κου Κλουξ Κλαν. Είπε ότι είναι μια χαρά παιδιά.

Μην ξεχνάμε ποια είναι αυτά τα καλά παιδιά: είναι οι απόγονοι όσων εμπνεύστηκαν τους φούρνους εξόντωσης στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Και μην αγνοούμε πού βρίσκεται αυτός ο τύπος: βρίσκεται στο Λευκό Οίκο. Όμως οι φασιστικές του μαλακίες δεν αφορούν μοναχά τη χώρα μου, αλλά ολόκληρο τον κόσμο. Οπότε ξυπνήστε, όσο είναι ακόμη καιρός!».

Η πλήρης συνέντευξη με τον Σπάικ Λι θα δημοσιευτεί το φθινόπωρο, όταν η ταινία «BlacKkKlansman» κυκλοφορήσει στις ελληνικές αίθουσες από τη UIP.