«Τραγουδώντας στη Βροχή»! Σαν σήμερα κυκλοφόρησε το θρυλικό μιούζικαλ με τον Τζιν Κέλι - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
10:26
27/3

«Τραγουδώντας στη Βροχή»! Σαν σήμερα κυκλοφόρησε το θρυλικό μιούζικαλ με τον Τζιν Κέλι

Το διασημότερο κινηματογραφικό μιούζικαλ όλων των εποχών (και ιδανικό παυσίλυπο για τις μέρες μας) έκανε πρεμιέρα σαν σήμερα 27 Μαρτίου 1952 και συνεχίζει αρυτίδωτο. Δείτε τις πιο χαρακτηριστικές από τις κινηματογραφικές και τηλεοπτικές στιγμές που ενέπνευσε!

Από την Χριστίνα Λιάπη

Στις 27 Μαρτίου 1952 το «Τραγουδώντας στη Βροχή» έκανε την επίσημη πρεμιέρα του στη Νέα Υόρκη και ξεκινούσε το ταξίδι που του εξασφάλισε μόνιμη θέση στις λίστες με τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών και τον τίτλο του πιο διάσημου (ίσως και του σημαντικότερου) μιούζικαλ όλων των εποχών. Ποιος να το πίστευε ότι αυτό το πρότζεκτ, που χτίστηκε με μια ιστορία γραμμένη γύρω από προϋπάρχοντα τραγούδια και εξάντλησε σωματικά και ψυχικά τους συντελεστές του, θα δημιουργούσε τόσες μαγικές, κλασικές πλέον κινηματογραφικές στιγμές;

Ίχνη των «Make ‘Em Laugh», «Moses Supposes», «Good Morning» και φυσικά του πανευτυχή Τζιν Κέλι στο θριαμβευτικό «Singin’ in the Rain» είναι παντού – τα βρίσκεις σε κομμάτια χορογραφιών όπως αυτή του Κρίστιαν - Γιούαν ΜακΓκρέγκορ στο «Moulin Rouge!», σε μεμονωμένες σκηνές όπως το παιχνίδι που παίζουν η Ματίλντα και ο Λεόν στο «Λεόν», ακόμα και στην ίδια την πλοκή του πρόσφατου, υπερ-επιτυχημένου «The Artist», και σε αμέτρητες ακόμα μιμήσεις και παρωδίες.

Με αφορμή την σημερινή επέτειο, ανατρέχουμε στις πιο χαρακτηριστικές στιγμές που η ταινία κάνει και πάλι την εμφάνισή της, κατά κάποιον τρόπο, σε κινηματογράφο και τηλεόραση.

Η συγκεκριμένη είναι μια μάλλον ασήμαντη, τηλεοπτικής κατανάλωσης ταινία αλλά μας άφησε με τουλάχιστον μία απολαυστική σκηνή, κλείνοντας το μάτι στην εθιστική δύναμη που έχει το «Τραγουδώντας στη Βροχή».

Σίγουρα, ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ (και η Ντέμπρα Γουίνγκερ) είναι μάλλον απελπισμένος και ταλαιπωρημένος από την αϋπνία, και θα έβλεπε το οτιδήποτε, αλλά και πάλι λίγα λεπτά μπροστά στην τηλεόραση είναι αρκετή αφορμή για λίγο τραγούδι και – προς το τέλος – κανονικό χορό στους ήχους του πασίγνωστου πια τραγουδιού.

Και το «Κουρδιστό Πορτοκάλι» δανείζεται κάτι από την δύναμη του τραγουδιού αλλά ρουφά ό,τι το γλυκό και χαριτωμένο από μέσα του για να δώσει την δική του, ανατριχιαστική εκδοχή, δια στόματος του πρωταγωνιστή Άλεξ και του σαδιστικού του χιούμορ. Και φυσικά το τραγούδι είναι και ο τρόπος που το παλιό θύμα και νυν σύμμαχος του Άλεξ συνειδητοποιεί με τρόμο ποιος είναι ο άνθρωπος που φιλοξενεί στο σπίτι του…

Συνήθως ο μονόλογος του εκάστοτε παρουσιαστή της κωμικής τηλεοπτικής εκπομπής «Saturday Night Live» είναι ένα πεντάλεπτο γεμάτο με αστεία που σατιρίζουν την επικαιρότητα, άλλους καλλιτέχνες ή και την εικόνα του ίδιου παρουσιαστή. Οπλισμένος με τη συνήθη ενθουσιώδη φιλοσοφία του για όποια καινούρια καλλιτεχνική πρόκληση, ο Τζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ πήγε ένα βήμα (ή μάλλον 2-3 ακροβατικά) πιο πέρα: τόλμησε να μιμηθεί το απίστευτης δυσκολίας νούμερο του Ντόναλντ Ο’Κόνορ για το «Make 'Em Laugh» - και όλα αυτά ζωντανά στην τηλεόραση. Καταπληκτικός.

Αν έχεις μόνο ένα λεπτό για να τραβήξεις την προσοχή των θεατών, τι καλύτερο από το να πάρεις μια εμβληματική σκηνή που γνωρίζουν και οι πέτρες και να την 'πειράξεις' αρκετά ώστε να κινήσεις την περιέργεια και να περάσεις το μήνυμά σου «το πρωτότυπο, ανανεωμένο»;

Ο Τζιν Κέλι, γνωστός για την τελειομανία του και την προσπάθειά του να βρει νέους τρόπους να χρησιμοποιήσει το σώμα του και να υποτάξει τους νόμους της βαρύτητας, θα την ενέκρινε.

Ένας φόρος τιμής σε μια ολόκληρη καριέρα και την θρυλική μορφή πίσω της μέσα σε 3,5 λεπτά; Κι όμως, γίνεται! Σίγουρα τα Μάπετς θα μπορούσαν να θυμηθούν δεκάδες τραγούδια και άπειρες φιγούρες, όμως με τον δικό τους χιουμοριστικό τρόπο, και το υπέροχο, κάπως μελαγχολικό φινάλε, επιβεβαιώνουν ότι οι στιγμές κάτω από τη βροχή είναι κυρίως αυτές που χάρισαν στον Κέλι την αθανασία.