Η σινεφιλία του Μάρτιν Σκορσέζε: 10 κλασικά φιλμ που βλέπουμε στις ταινίες του - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
20:47
17/11

Η σινεφιλία του Μάρτιν Σκορσέζε: 10 κλασικά φιλμ που βλέπουμε στις ταινίες του

5. «Βασιλιάς για μια Νύχτα» (1982)

Ο Τζέρι Λιούις θέλει απλά μια ήρεμη νύχτα, ένα φιλμ στην τηλεόραση του προκαλεί το ενδιαφέρον και σε λίγη ώρα ξεκινούν τα ενοχλητικά τηλεφωνήματα. Βλέπουμε το «Pickup on South Street» (1953) του Σάμιουελ Φούλερ. 

6. «Τα Καλά Παιδιά» (1990)

Η γέννηση του ήχου στο σινεμά φαίνεται πως συγκίνησε αρκετά τον Σκορσέζε. Εδώ βάζει την περίφημη σκηνή από το «Jazz Singer» (1927) όπου ακούγονται για πρώτη φορά κανονικά λόγια μέσα από το φιλμ, σκηνή την οποία ξανάβαλε χρόνια αργότερα στον «Ιπτάμενο Κροίσο», όπου ο ΝτιΚάπριο ως Χάουαρντ Χιουζ εντυπωσιάζεται από το νέο τεχνολογικό επίτευγμα. 

7. «Το Ακρωτήρι του Φόβου» (1991) 

Τι βάζεις στην τηλεόραση όταν ως σκηνοθέτης θέλεις να κριτικάρεις την εικόνα της «τέλειας» αμερικανικής οικογένειας; Φυσικά Ντάγκλας Σερκ! Τζέσικα Λανγκ και Τζουλιέτ Λιούις βλέπουν με το ζόρι το «All That Heaven Allows» (1955).

8. «Καζίνο» (1995)

Η κατάρρευση των οικογενειών έρχεται και στο μοντάζ όπου οι διωκτικές αρχές μπαίνουν μέσα στα σπίτια για συλλήψεις, έρχεται μια έκπληξη από το παρελθόν, το «Boys from Brazil» (1978) του Φράνκλιν Σάφνερ.

9. «Ιπτάμενος Κροίσος» (2004)

Το άγχος της πρεμιέρας. Το «Hell's Angels» του Χάουαρντ Χιουζ στη μεγάλη οθόνη.

10. «Hugo» (2011)

«Δεν έχεις ξαναδεί σινεμά; Είναι υπέροχο». Τι άλλο να πούμε εμείς; Ιδανικό κλείσιμο με τον Χάρολντ Λόιντ να κρεμιέται στην ιστορική σκηνή του «Safety Last!».