Βίντεο: Τα «Παράσιτα» και η δύναμη των συμβόλων - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
7:00
9/2

Βίντεο: Τα «Παράσιτα» και η δύναμη των συμβόλων

Σαν σήμερα το 2020 η Ακαδημία έγραψε ιστορία βραβεύοντας για πρώτη φορά με Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας μια διεθνή, ξενόγλωσση παραγωγή. Γιορτάζουμε την οσκαρική επέτειο των «Παράσιτων» του Μπονγκ Τζουν-χο και ευχόμαστε πάντα τέτοια!

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Πολυβραβευμένα και πολυσυζητημένα, τα «Παράσιτα» αντλούν μεγάλο μέρος από την συγκίνηση που προκάλεσαν σε ολόκληρο τον κόσμο, από την προσεκτική, εκτεταμένη και κρίσιμη χρήση των συμβόλων.

Το σύμβολο είναι ένα αντικείμενο ή ακόμα και μια λέξη-έννοια, που χρησιμοποιείται με έναν συγκεκριμένο τρόπο σε ένα έργο τέχνης ώστε να σημαίνει κάτι άλλο. Το συμβολικό εύρημα της μυρωδιάς ας πούμε στα «Παράσιτα», συμβολίζει την αναπόδραστη φτώχεια που ενώνει την οικογένεια στα μάτια των πλούσιων που τους «οσφραίνονται». Τα σύμβολα που επαναλαμβάνονται εντός ενός έργου, δημιουργούν μια σειρά από αλυσιδωτές αντιδράσεις στο κοινό και συνιστούν αυτό που λέμε «μοτίβο».

Αυτά και άλλα πολλά ωραία και χρήσιμα αναφέρονται στο ακόλουθο βίντεο-δοκίμιο, που διερευνά τον προικισμένο δραματουργικό τρόπο κατασκευής των «Παρασίτων», εξηγώντας έτσι σε μεγάλο βαθμό τον απόηχό τους και πολύ πέρα από την κουλτούρα που τα ανέθρεψε.