Oscars 2021: Οι 21 ταινίες που θα μας απασχολήσουν του χρόνου - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
18:14
14/2

Oscars 2021: Οι 21 ταινίες που θα μας απασχολήσουν του χρόνου

Με τον κίνδυνο να πέσουμε εντελώς έξω(!), μαντεύουμε τις εγγυημένα χολιγουντιανές και τις φεστιβαλικά «παρασιτικές» ταινίες της χρονιάς που θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου το 2021. Η 93η Τελετή Απονομής των βραβείων Όσκαρ θα πραγματοποιηθεί 28 Φεβρουαρίου 2021.

Από τον Πάνο Γκένα

κεντρική: getty images

MANK του Ντέιβιντ Φίντσερ

Το 2021 θα είναι η χρονιά του Φίντσερ στα Όσκαρ; Για να δούμε... Πέντε χρόνια μετά το «Κορίτσι που Εξαφανίστηκε», ο Ντέιβιντ Φίντσερ ετοιμάζει καινούργια ταινία, συνεργάζεται με Γκάρι Όλντμαν και ακολουθεί τα χνάρια του «Πολίτη Κέιν». Η νέα ταινία του Φίντσερ με τίτλο «Mank», αφορμή για ένα σκοτεινό (τι άλλο;) κινηματογραφικό ταξίδι στο παρελθόν, θα εστιάζει στον Χέρμαν Μάνκιεβιτς, συν-σεναριογράφο του «Πολίτη Κέιν» (1941), του «Μάγου του Οζ» (1939) και αδελφού του σκηνοθέτη Τζόζεφ Μάνκιεβιτς («Όλα για την Εύα»). Φυσικά το «Mank» θα χρονογραφεί την πολυτάραχη σχέση των Γουέλς και Μάνκιεβιτς αφού η διαμάχη τους για το ποιος είχε την αρχική ιδέα να χρησιμοποιηθεί ο μεγιστάνας του Τύπου Γουίλιαμ Ράντολφ Χιρστ ως πρότυπο για τον «Πολίτη Κέιν» ήταν θρυλική. Γκάρι Όλντμαν, Τομ Μπερκ στο ρόλο του Όρσον Γουέλς, Αμάντα Σέιφριντ, Λίλι Κόλινς κ.α. συμμαχούν για το νέο οσκαρικό στοίχημα του Φίντερ (και του Netflix).

WEST SIDE STORY του Στίβεν Σπίλμπεργκ

Το «West Side Story» επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη με την υπογραφή του Στίβεν Σπίλμπεργκ και ένα καστ που τιμά την καταγωγή των χαρακτήρων. Μακροχρόνιο όνειρο του μεγάλου σκηνοθέτη, το ανυπέρβλητο αριστούργημα των Μπέρνσταϊν και Σόντχαϊμ υπόσχεται να πυροδοτήσει ξανά με πάθος, χορό και χρώμα τη μεγάλη οθόνη και να επικαιροποιήσει την προβληματική του πάνω στη διαφορετικότητα και την προκατάληψη. Μεγάλο ρίσκο να αναλάβεις την κορωνίδα ενός κινηματογραφικού είδους. Αν όλα πάνε καλά, πιθανότατα θα πει ένα τραγούδι και στην Ακαδημία. Ή και περισσότερα.

THE FRENCH DISPATCH του Γουές Αντερσον

Ο σκηνοθέτης της παστέλ ευθυμίας, των γεωμετρικών κάδρων και της εμμονικής λεπτομέρειας επιστρέφει με έναν φόρο τιμής στο Παρίσι της δεκαετίας του ‘50 και στην έντυπη δημοσιογραφία. Με ένα καστ γοητευτικών ταλέντων και λαμπερών reunion Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, Σίρσα Ρόναν, Οουεν Γουίλσον, Τιμοτέ Σαλαμέ, Μπενίσιο ντελ Τόρο, Κέιτ Γουίνσλετ, Ελίζαμπεθ Μος, Τίλντα Σουίντον, Λέα Σεϊντού, Μπιλ - φυσικά - Μάρεϊ (έχει κι άλλους!) το «French Dispatch» είναι η ταινία που θέλουμε να δούμε… χθες! Μάλλον και η Ακαδημία! Από Ταινία μέχρι Μουσική, προφανώς και θα παίξει δυνατά σε πολλαπλές κατηγορίες.

THE TRIAL OF THE CHICAGO 7 του  Άαρον Σόρκιν

Το 1969 επτά άτομα βρέθηκαν στο δικαστήριο κατηγορούμενοι για συνομωσία και υποκίνηση σε ταραχές λόγω των συνεχιζόμενων αντιπολεμικών διαμαρτυριών τους σχετικά με το Βιετνάμ, οι οποίες κορυφώθηκαν στο Εθνικό Συμβούλιο του κόμματος των Δημοκρατικών, ένα χρόνο πριν στο Σικάγο. Η δίκη τους ήταν το καυτό θέμα της εποχής και φέτος ο οσκαρούχος σεναριογράφος Άαρον Σόρκιν («The Social Network») υπόσχεται να φέρει την ταινία και το καστ (Σάσα Μπάρον Κόεν, Έντι Ρέντμεϊν, Σεθ Ρόγκεν, Τζόζεφ Γκόρντον-Λέβιτ) στο σκαμνί της Ακαδημίας.

DA FIVE BLOODS του Σπάικ Λι

Μετά το πολυπόθητο και καθυστερημένο Όσκαρ για την «Παρείσφρηση» («BlackKklansman») ο Σπάικ Λι  επιστρέφει με μία δική του μετα-«αποκάλυψη τώρα» ακολουθώντας μία ομάδα βετεράνων του Βιετνάμ που γυρίζουν πίσω για να βρουν τον αρχηγό τους αλλά και έναν χαμένο θησαυρό. Οι ανεπούλωτες ενοχές του Βιετνάμ και το Netflix, που έχει ήδη υπό την προστασία του (και διανομή) το πρότζεκτ, το στέλνουν άμεσα και στις υποψηφιότητες της Ακαδημίας.

TENET του Κρίστοφερ Νόλαν

Ένα κινηματογραφικό παιχνίδι με τα είδη και τον χρόνο, το νέο αίνιγμα του Κρίστοφερ Νόλαν  αποτελεί μία από τις πιο αναμενόμενες ταινίες της χρονιάς. Λάτρης της μυστικοπάθειας, ο σκηνοθέτης περιγράφει την ταινία ως ένα «πρωτότυπο action blockbuster» που περιλαμβάνει ένα έξοχο καστ: Τζον Ντειβιντ Γουάσινγκτον, Ρόμπερτ Πάτινσον, Ελίζαμπεθ Ντεμπίκι, Κένεθ Μπράνα και φυσικά τον Μάικλ Κέιν. Θα είναι αυτή η ταινία του Νόλαν που θα αγκαλιάσει η Ακαδημία μετά τις 8 υποψηφιότητες της «Δουνκέρκης»;

NIGHMARE ALLEY του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο

Ο αγαπητός Γκιγιέρμο ντελ Τόρο επιστρέφει μετά τον οσκαρικό θρίαμβο της «Μορφής του Νερού» σε σινεφίλ, νουάρ μονοπάτια παρέα με τους οκαρόφιλους Κέιτ Μπλάνσετ, Μπράντλεϊ Κούπερ, Ρούνι Μάρα, Ρίτσαρντ Τζένκινς, Γουίλεμ Νταφό, Τόνι Κολέτ και Μάικλ Σάνον. Ριμέικ της ομώνυμης ταινίας του 1947 το «Nightmare Alley» έχει όλα τα στοιχεία που λατρεύουμε στο σινεμά του μεξικανού παραμυθά: μυστικά, γκόθικ ατμόσφαιρα, σινεφίλ αναφορές και εξαίσιο καστ. Επίσης σύμφωνα με δηλώσεις του «Θα είναι Ακατάλληλη με κεφαλαίο Α. Διπλό Α!».

SOUL των Πιτ Ντόκτερ, Κεμπ Πάουερς

Ενας δάσκαλος μουσικής πεθαίνει πριν πραγματοποιήσει ένα μεγάλο του όνειρο και μεταφέρεται σε ένα φροντιστήριο ψυχών, το μέρος όπου αυτές προετοιμάζονται πριν το ταξίδι τους στη Γη. Εκεί θα ανακαλύψει το αληθινό νόημα της ύπαρξής του και ίσως επιστρέψει. Η φιλόδοξη ταινία της Pixar μοιάζει με ξαδερφάκι του «Inside Out» κι έρχεται να μιλήσει για την ψυχή μας και στην ψυχή μας. Με δεδομένη την επιτυχία της σύμπραξης Pixar - Ντίσνεϊ στην κατηγορία Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων (όπως συνέβη και φέτος με το «Toy Story 4») ίσως ξέρουμε από τώρα τον νικητή του επόμενου Όσκαρ της κατηγορίας.

ΝΟ ΤΙΜΕ ΤΟ DIE του Κάρι Φουκουνάγκα

Μετά από πιέσεις στον Ντάνιελ Κρεγκ να υποδυθεί για τελευταία φορά τον ήρωα, απολύσεις  σεναριογράφων και σκηνοθετών, εδιορθώσεις και τραυματισμούς του πρωταγωνιστή, ο Τζέιμς Μποντ βγήκε αλώβητος και έτοιμος για την 25η περιπέτειά του. Ο Κάρι Φουκουνάγκα («True Detective») βρήκε θέση στην (ηλεκτρική) καρέκλα του σκηνοθέτη και ο Ράμι Μάλεκ προστέθηκε στην εκλεκτή λίστα των κακών της σειράς. Πέρα από τις τεχνικές κατηγορίες ο νέος Μποντ έχει βλέψεις στο Όσκαρ Τραγουδιού (που ερμηνεύει η Μπίλι Άιλις), αφού η Ακαδημία βράβευσε σερί Αντέλ και Σαμ Σμιθ μετά από δεκαετίες Bond-σνομπισμού.

MACBETH του Τζόελ Κοέν

Ένα από τα σπουδαιότερα θεατρικά έργα όλων των εποχών, το «Μάκβεθ» του Γουίλιαμ Σαίξπηρ, πρόκειται να ανοίξει αυλαία ξανά στη μεγάλη οθόνη με μία εντελώς αναπάντεχη (και ενδιαφέρουσα) δημιουργική ομάδα: τον Τζόελ Κοέν και τους διπλά οσκαρούχους Φράνσις ΜακΝτόρμαντ και Ντένζελ Γουάσινγκτον. Πίσω από το πρότζεκτ βρίσκεται η πολυμήχανη Α24 («Αστακός», «Moonlight», «Διαδοχή» μεταξύ άλλων). Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι το πρότζεκτ χωρίζει δημιουργικά για πρώτη φορά τα δυο αδέρφια μετά από τριάντα έξι χρόνια (το κινηματογραφικό ντεμπούτο τους ήταν το 1984 με το «Μόνο Aίμα»). Φαντάζεστε την Φράνσις ΜακΝτόρμαντ ως Λαίδη Μάκβεθ στον κλασικό μονόλογο; 

NEWARK του Άλαν Τέιλορ

Οι «Sopranos» κάνουν το άλμα από τη μικρή στη μεγάλη οθόνη και κλείνουν ραντεβού με το κοινό (και τα Όσκαρ;) στις 25 Σεπτεμβρίου 2020. Η ταινία τοποθετείται στο Νιούαρκ της δεκαετίας του '60, την περίοδο των ταραχών που συμπίπτει με τις διαμάχες αφροαμερικανών - ιταλοαμερικανών για τον έλεγχο του οργανωμένου εγκλήματος. Ο Ντέιβιντ Τσέις υπογράφει το σενάριο, ο Άλαν Τέιλορ (σκηνοθέτης εννιά επεισοδίων «The Sopranos») κάθεται στην σκηνοθετική καρέκλα και ο γιος του Τζέιμς Γκαντολφίνι, Μάικλ, αναλαμβάνει τον εμβληματικό ρόλο του πατέρα του. Μαζί του συμπρωταγωνιστούν οι Αλεσάντρο Νίβολα, Βέρα Φαρμίγκα, Τζον Μπέρνθαλ και Μπίλι Μάγκνουσεν.

DUNE του Ντενί Βιλνέβ

Μετά από μία αξιοσημείωτη πορεία στη γη, ο Ντενί Βιλνέβ («Arrival», «Blade Runner 2049») απογειώνεται με προορισμό τον πλανήτη Αρράκις σε σενάριο Έρικ Ροθ («Forrest Gump», «The Insider», «Η Απίστευτη Ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον») και σπουδαίους συνεπιβάτες τους Τιμοτέ Σαλαμέ, Ρεμπέκα Φέργκιουσον, Στέλαν Σκάρσγκαρντ, Ντέιβ Μπαουτίστα, Σαρλότ Ράμπλινγκ, Όσκαρ Άιζακ, Χαβιέ Μπαρδέμ, Τζος Μπρόλιν κ.α. Η βίβλος της επιστημονικής φαντασίας θα δοκιμαστεί ξανά στη μεγάλη οθόνη μετά την αποτυχημένη διασκευή του Λιντς και λογικά έχει κλεισμένες οσκαρικές «τρύπες» σε όλες τις καλλιτεχνικές - τεχνικές κατηγορίες.

ON THE ROCKS της Σοφία Κόπολα

Η Σοφία Κόπολα ξανασυναντά τον Μπιλ Μάρεϊ! Θέλετε κάτι άλλο; Το «On the Rocks» φέρνει κοντά τους δυο «χαμένους στη μετάφραση» και αποτελεί φιλόδοξο πρότζεκτ της A24 με την Apple. Πλάι στον Μάρεϊ θα συμπρωταγωνιστεί η Ρασίντα Τζόουνς και η ιστορία θα αφορά μια νεαρή μητέρα που ξανασυναντά μετά από χρόνια τον playboy πατέρα της στη Νέα Υόρκη του σήμερα. Must.

RESPECT της Λάιζλ Τόμι

Μετά τα «Judy», «Rocketman» και «Bohemian Rhapsody» τι; Η βιογραφία της Αρίθα Φράνκλιν! Η Τζένιφερ Χάντσον είδε φέτος τα «νύχια» της κριτικής με το «Cats» αλλά του χρόνου ελπίζει σε «Respect»! Η MGM είχε αποκτήσει εδώ και καιρό το δικαίωμα να αναπτύξει μια ταινία με θέμα τη ζωή και τα τραγούδια της Αρίθα Φράνκλιν αλλά υπό έναν όρο: η Βασίλισσα της Soul θα είχε την επιλογή της ηθοποιού που θα την υποδυθεί. Στις αρχές του 2018, έξι μήνες περίπου πριν τον θάνατό της, η Φράνκλιν αποφάσισε με τη σύμφωνη γνώμη και του στούντιο πως η Τζένιφερ Χάντσον θα αναλάβει τον πρωταγωνιστικό ρόλο και εμείς ανυπομονούμε για το αποτέλεσμα.

HILLBILLY ELEGY του Ρον Χάουαρντ 

Ένα από τα πιο πολυσυζητημένα βιβλία κοινωνικής κριτικής που γράφτηκαν στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια παίρνει το δρόμο της κινηματογραφικής μεταφοράς με τη συνδρομή του Netflix και την υπογραφή του βραβευμένου με Όσκαρ, Ρον Χάουαρντ («Ένας Υπέροχος Άνθρωπος»). Η φενάκη μιας (θεωρητικά) προοδευτικής ζωής που οδήγησε στην κοινωνική παρακμή και την εκλογή Τραμπ αποτελούν τα βασικά θέματα του βιβλίου το οποίο μεταφέρεται με την Έιμι Άνταμς και την Γκλέν Κλόουζ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Ήρθε μήπως το πλήρωμα του χρόνου για Όσκαρ στις εξαιρετικές ηθοποιούς;

ΑΝΝΕΤΤΕ του Λεός Καράξ

Μετά από χρόνια καθυστερήσεων, το πολύπαθο πρότζεκτ του enfant terrible της Γαλλίας θέλει να σας πει ένα κινηματογραφικό τραγούδι! Ο Ανταμ Ντράιβερ (στα πολύ πάνω του μετά τις δυο σερί υποψηφιότητες για Όσκαρ με την «Παρείσφρηση» και την «Ιστορία Γάμου») και η βραβευμένη Μαριόν Κοτιγιάρ («Ζωή σαν Τριαντάφυλλο», «Nine») θα μοιραστούν τους μουσικούς διαλόγους της επερχόμενης, πρώτης αγγλόφωνης ταινίας του Καράξ, ενώ τη μουσική και τα τραγούδια υπογράφουν οι Ron και Russell Mael των Sparks μαζί με τον μουσικό παραγωγό Marius De Vries («Moulin Rouge!»).

NEWS OF THE WORLD του Πολ Γκρίνγκρας

Εφτά χρόνια μετά το «Captain Phillips», ο σκηνοθέτης Πολ Γκρίνγκρας και ο ηθοποιός Τομ Χανκς συνεργάζονται εκ νέου για ένα φιλμ που διαδραματίζεται λίγο μετά το τέλος του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου. Το «New of the World» έχει ως κεντρικό ήρωα έναν χήρο που γυρνά από περιοχή σε περιοχή του Τέξας και ανακοινώνει τα επίκαιρα των ημερών στους κατοίκους. Σε ένα από τα ταξίδια του, αναλαμβάνει να μεταφέρει ένα ορφανό κορίτσι του οποίου οι γονείς σκοτώθηκαν από φυλή γηγενών Αμερικανών. Οι μαύρες σελίδες της αμερικανικής ιστορίας αποτελούν αγαπημένο ανάγνωσμα της Ακαδημίας, οπότε το «News of the World» αναμένεται να ακούσει καλά νέα στα Όσκαρ.

AMMONITE του Φράνσις Λι

Ο σκηνοθέτης του «God's Own Country» κάνει ένα μεγάλο βήμα στην καριέρα του συνεργαζόμενος με δυο από τις πιο ταλαντούχες ηθοποιούς της εποχής μας: την βραβευμένη με Όσκαρ Κέιτ Γουίνσλετ («Σφραγισμένα Χείλη») και την 4 φορές υποψήφια Σίρσα Ρόναν. Ο Λι ετοιμάζεται να μιλήσει και πάλι για έναν ομοφυλοφιλικό έρωτα αν και η ιστορία της ταινίας έχει ήδη προκαλέσει μία μικρή κόντρα με τους συγγενείς της Μαίρη Άνινγκ (την υποδύεται η Γουίνσλετ). Το «Ammonite» ειναι μια παραγωγή των Ίαν Κάνινγκ και Εμίλ Σέρμαν του «Λόγου του Βασιλιά», οπότε καταλάβατε!

I’M THINKING OF ENDING THINGS του Τσάρλι Κάουφμαν

Ο σεναριογράφος της «Αιώνιας Λιακάδας Ενός Καθαρού Μυαλού» ετοιμάζει για λογαριασμό του Netflix τη διασκευή ενός από τα καλύτερα βιβλία του 2017 και συνεργάζεται με τον παραγωγό Άντονι Μπρέγκμαν, γνωστό του από την «Λιακάδα» και τη «Συνεκδοχή της Νέας Υόρκης». Τόνι Κολέτ, Τζέσι Μπάκλι, Ντέιβιντ Θιούλις στο καστ και η αχαλίνωτη φαντασία του Κάουφμαν φτάνουν για να εντείνουν την (οσκαρική) ανυπομονησία μας.

NOMADLAND της Κλόε Ζάο

Η βραβευμένη με Χρυσή Αθηνά σκηνοθέτις του «The Rider» Κλόε Ζάο ετοιμάζει διπλό καλλιτεχνικό χτύπημα φέτος. Από τη μία οι μαρβελικοί «Eternals» και από την άλλη, το «ήσυχο» ανεξάρτητο «Nomadland» με πρωταγωνίστρια μία γυναίκα (Φράνσις ΜακΝτόρμαντ) που έχει χάσει τα πάντα μετά την οικονομική κρίση και διασχίζει τη χώρα ως νομάς. Η ΜακΝτόρμαντ δεν απογοητεύει, οπότε αναμένουμε...

THE FATHER του Φλοριάν Ζελέρ

Οι πρώτες κριτικές (η ταινία προβλήθηκε στο Sundance) μιλούν με θαυμασμό για την ερμηνεία του Άντονι Χόπκινς στο ρόλο ενός ηλικιωμένου άντρα με Αλτσχάιμερ, ο οποίος αρνείται κάθε βοήθεια από την κόρη του (η οσκαρική «Ευνοούμενη» Ολίβια Κόλμαν). Κινηματογραφικό ντεμπούτο του θεατρικού συγγραφέα Φλόριαν Ζέλερ, ο οποίος διασκευάζει εδώ ένα δικό του έργο με τη βοήθεια - εγγύηση του μεγάλου Κρίστοφερ Χάμπτον (Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου για τις «Επικίνδυνες Σχέσεις»).