Oscars 2019! Ποιες ταινίες θα μας απασχολήσουν του χρόνου; - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
12:13
8/3

Oscars 2019! Ποιες ταινίες θα μας απασχολήσουν του χρόνου;

Ναι είναι νωρίς, και ναι η «Μορφή του Νερού» και ο Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο αξίζουν να έχουν χρόνο για το μετα-οσκαρικό-buzz, αλλά σίγουρα τους επόμενους μήνες έχουμε να περιμένουμε μερικούς οσκαρικούς, χολιγουντιανούς και μη, καυτούς τίτλους. Ας είμαστε έτοιμοι!

Από τον Πάνο Γκένα

«Roma» του Αλφόνσο Κουαρόν
Η μεξικανική (και οσκαρούχα πλέον) τριπλέτα των κουαρόν-Ινιαρίτου-Ντελ Τόρο θα μας απασχολήσει ξανά μέσα στη χρονιά με την επιστροφή του Αλφόνσο Κουαρόν. Μετά τα «Παιδιά των Ανθρώπων» και το θρίαμβο του «Gravity», o Κουαρόν γυρνά στην επαρχία του Μεξικό με ένα δικό του σενάριο και θέμα μία οικογένεια στα μέσα της δεκαετίας του '70. «Το να επιστρέψω στη χώρα μου με το συγκεκριμένο έργο ήταν κάτι πολύ προσωπικό, γιατί γυρίσαμε μια ταινία που τοποθετείται στη δεκαετία του '70, με πολλά στοιχεία και εμπειρίες της παιδικής μου ηλικίας», δήλωσε ο Κουαρόν.

Η ταινία ονομάζεται «Roma», λόγω του τρόπου με τον οποίο ο Κουαρόν βλέπει την εξέλιξη της Πόλης του Μεξικού και ειδικά την ανάπτυξή των  τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών. Οι μεταβολές τόσο στην τεχνική, όσο και στην καλλιτεχνική υποδομή έχουν διαμορφώσει πλέον μια πόλη «ρωμαϊκών» διαστάσεων στα μάτια του σκηνοθέτη. Ενδεχομένως και μία πόλη «επικών» τραγωδιών. Φήμες θέλουν η ταινία να περιλαμβάνει ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός για το Μεξικό, τη σφαγή του Corpus Christi, δηλαδή την εξέγερση των Μεξικανών φοιτητών παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων του 1968 η οποία κατέληξε στη σφαγή του Τλατέλολκο. Ο Εμανουέλ Λουμπέσκι βρίσκεται πάλι πίσω από τη διεύθυνση φωτογραφίας και οι προσδοκίες μας είναι μεγάλες. Λογικά αναμένουμε μία φεστιβαλική πρεμιέρα προς Κάννες ή Βενετία πλευρά;

«The Favourite» του Γιώργου Λάνθιμου

Μετά τον «Κυνόδοντα» και τον «Αστακό», μήπως το «Favourite» θα γίνει και το «αγαπημένο» της Ακαδημίας; Στο ιστορικό δράμα εποχής ο Γιώργος Λάνθιμος δεν υπογράφει για πρώτη φορά το σενάριο (το ανέλαβαν η Ντέμπορα Ντέιβις και ο Τόνι Μακ Ναμάρα) και αφηγείται το παράλληλο χρονικό τριών γυναικών της αγγλικής βασιλικής οικογένειας.

Η ιστορία του «The Favourite» έχει ως κεντρικά πρόσωπα την Βασίλισσα Άννα, την Δούκισσα Σάρα Τσόρτσιλ, τη Βαρόνη Αμπιγκέιλ Μάσαμ και τις μεταξύ τους σχέσεις την περίοδο του θρόνου της πρώτης περιόδου του 18ου αιώνα και τον αγώνα για εξουσία και επιρροή με κάθε αναγκαίο μέσο - συμπεριλαμβανομένης της αποπλάνησης. Σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη που κυκλοφόρησε με αφορμή την ολοκλήρωση των γυρισμάτων, η ταινία είναι μία «επίμονη ιστορία βασιλικών ίντριγκων, πάθους, φθόνου και προδοσίας», στην αυλή της Βασίλισσας Άννας (Ολίβια Κόλμαν), όπου η Ρέιτσελ Βάις ως Σάρα Τσόρτσιλ, αυλική και κρυφή ερωμένη της Βασίλισσας, νιώθει να μετατοπίζεται με την εμφάνιση της Βαρόνης Αμπιγκέιλ Μάσαμ (Έμα Στόουν). Οι δύο γυναίκες θα δώσουν μάχη για την άσκηση επιρροής και την αγάπη της Βασίλισσας.

«First Man» του Ντάμιεν Σαζέλ
Μετά το «La La Land» o Σαζέλ, ο νεότερος σκηνοθέτης με Όσκαρ στην ιστορία του θεσμόυ, πάει τον Γκόσλινγκ μία βόλτα στο φεγγάρι. Κυριολεκτικά (σχεδόν)! Βιογραφία του Νιλ Άρμστρονγκ, του πρώτου ανθρώπου που πάτησε στο φεγγάρι, ο Σαζέλ προετοιμάζει το «First Man» τα τελευταία δυο χρόνια (παλιότερα είχε δείξει ενδιαφέρον και ο Κλιντ Ίστγουντ) και θα βασίζεται στο μυθιστόρημα του Τζέιμς Χάνσεν «First Man: A Life of Neil A. Armstrong».

Το βιβλίο αποτελεί το χρονικό της προσπάθειας της NASA να πετύχει την αποστολή στο φεγγάρι και εξετάζει το πώς ο Νιλ Άρμστρονγκ, ένας πρώην πιλότος δοκιμών, κατέληξε να γράψει ιστορία.Το σενάριο θα υπογράφει ο Τζος Σίνγκερ, ο βραβευμένος με Όσκαρ σεναριογράφος του «Spotlight: Όλα στο Φως».

«The Irishman» του Μάρτιν Σκορσέζε
Η πολυαναμενόμενη συνεργασία του Μάρτιν Σκορσέζε με τους Ντε Νίρο, Πατσίνο, Πέσι, ολοκληρώθηκε με τη συνδρομή του «γίγαντα» της διαδικτυακής διανομής Netflix και αποτελεί τη μεγάλη απορία της σεζόν. Πρώτα αν θα προλάβει να ετοιμαστεί έγκαιρα και δεύτερον, αν θα διανεμηθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες ή όχι. 

Το «The Irishman» επικεντρώνεται στην ιστορία του εκτελεστή Φρανκ Σίραν που συνδέθηκε με τον θάνατο του Τζίμι Χόφα και θεωρήθηκε από την αρχή μεγάλο οικονομικό ρίσκο. Η ταινία που ξεκίνησε παραγωγή τον Αύγουστο του 2017 στη Νέα υόρκη έχει ήδη μπει στη διαδικασία του μοντάζ και της προσθήκης των ψηφιακών εφέ που αναμένεται να «φρεσκάρουν» τα πρόσωπα των πρωταγωνιστών.

«Todos lo Saben» του Ασγκάρ Φαρχαντί
Χαβιέ Μπαρδέμ και Πενέλοπε Κρούζ στη νέα ταινία του βραβευμένου με 2 Όσκαρ Ασγκάρ Φαρχαντί. Χρειάζεται να πούμε κάτι άλλο; Έγινε! Στο διάσημο πρωταγωνιστικό ζευγάρι προστίθεται και ο γνωστός αργεντινός ηθοποιός Ρικάρντο Νταρίν, συμπληρώνοντας έτσι μία εξαιρετική τριάδα. Η ταινία αναμιγνύει στοιχεία οικογενειακού δράματος και ψυχολογικού θρίλερ μέσω μιας ιστορίας απαγωγής ενός μικρού κοριτσιού, η οποία οδηγεί σταδιακά σε αποκάλυψη οικογενειακών μυστικών. Είναι σχεδόν σίγουρο πως αν όλα λειτουργήσουν, η ταινία θα δηλώσει παρούσα στις Κάννες το 2018.