Όσα δεν ειπώθηκαν για τον Χιθ Λέτζερ - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
9:58
4/4

Όσα δεν ειπώθηκαν για τον Χιθ Λέτζερ

Νέος, ταλαντούχος, ορμητικός, έστρεψε απρόθυμα και γρήγορα τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του. Τόσο γρήγορα, όσο γρήγορα δυστυχώς «βιάστηκε» να φύγει. Γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 4 Απριλίου 1979.

Από το cinemagazine.gr

Κόντρα σε κάθε στερεότυπο του Χόλιγουντ για την επιτυχία, ο πρόωρα απών Χιθ Λέτζερ φαίνεται ότι είχε στο ανήσυχο μυαλό του κάτι πιο πολύπλοκο και σίγουρα δύσκολο να περιγράψεις με λόγια. Το περιοδικό Entertainment Weekly σε μία προσπάθεια να ρίξει φως στην προσωπικότητα ενός ηθοποιού που αγαπούσε την τέχνη του, μα όχι την παρατρεχάμενη διασημότητα, είχε δημοσιεύσει ένα εκτεταμένο cover (untold) story με όσα δεν ειπώθηκαν για τον Χιθ Λέτζερ, 

«Είμαι ένας γαμημένος ταξιδιώτης, ένας περιπλανώμενος. Πολλοί σκέφτονται την επιτυχία, τις φιλοδοξίες, τα ζεστά δολάρια... η δική μου επιτυχία είναι να σταθώ κάτω από όλα αυτά. Και στο τέλος της γαμημένης μέρας αυτό είναι το μόνο πράγμα που θα κουβαλάς μαζί σου όταν πεθάνεις». Η φήμη του έφερνε νευρικότητα, τόση που όταν τραβούσε τον καπνό του τσιγάρου του το χαρτί τσαλακωνόταν, θυμάται ένας reporter που τον συνάντησε στις αρχές του ταξιδιού του στον κόσμο του κινηματογράφου.

Πολλά γράφτηκαν μετά το θάνατό του, τα βραβεία ήρθαν βροχή για την ερμηνεία του ως Τζόκερ στο Σκοτεινό Ιππότη, με αποκορύφωμα το Όσκαρ Β' Αντρικού ρόλου. Όταν έχασε το αγαλματίδιο τη χρονιά που εντυπωσίασε ως γκέι cowboy στο Brokeback Mountain πολλοί σκέφτηκαν «δεν πειράζει, νέος είναι, θα έλθει και η σειρά του...»

Τον Ιανουάριο του 2008 ο Λέτζερ ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη, κάνοντας ένα σύντομο διάλειμμα από τα γυρίσματα της ταινίας του Τέρι Γκίλιαμ The Imaginarium of Doctor Parnassus. «Όταν από το Βανκούβερ που βρισκόμουν είδα στο site του BBC την είδηση «Βρέθηκε νεκρός ο Χιθ Λέτζερ», η αυθόρμητη αντίδρασή μου ήταν Α τους μα...κες της Warner! Κάνουν διαφημιστικό κόλπο για το Τζόκερ. Περίμενα να ανανεωθεί το δημοσίευμα, αλλά μετά από ώρα παρέμενε το ίδιο...» θυμάται ο Γκίλιαμ.

«Ξέραμε το πρόβλημα με τα χάπια, την αϋπνία που τον ταλαιπωρούσε και την εμμονή που είχε με την κόρη του, στο βαθμό που αυτό του προξενούσε τρομακτικό στρες», λέει ο σκηνοθέτης του Parnassus. «Η πατρότητα σε αλλάζει. Κάποιους όχι, αλλά τον Χιθ καταλυτικά» λέει ο Μελ Γκίμπσον που συνεργάστηκε μαζί του στην πολεμική περιπέτεια εποχής Ο Πατριώτης.

Οι φίλοι του Χιθ θυμούνται πόσο ενθουσιασμένος ήταν με το ρόλο του Τζόκερ, αφού ο τύπος που θα υποδυόταν ήταν ένας απόλυτος wacko κι αυτό του έκανε να νιώθει μεγάλη ελευθερία. Ο συμπρωταγωνιστής Γκάρι Όλντμαν θυμάται ότι στο casting είχε αναρωτηθεί «Χμμμ, πώς να είναι άραγε στο ρόλο». Όμως κάθε αμφιβολία εξατμίζεται όταν βρεθείς μαζί του μπροστά στην κάμερα, λέει ο Όλντμαν. «Από τα πρώτα πέντε λεπτά η σκηνή μαζί του σου έκοβε την ανάσα και θα στοιχημάτιζες το κεφάλι σου ότι η ερμηνεία του θα σημείωνε φοβερή επιτυχία».

Τα φώτα, οι συνεντεύξεις, η δημοσιότητα, μετά το Brokeback Mountain ήταν κάτι που μισούσε, δεν ήταν ο εαυτός του, λέει ο Γκίλιαμ. Η Κάθριν Χάρντγουικ μιλά για τα όνειρά του -απλά, σαν μικρού παιδιού- όπως της τα είχε εκμυστηρευτεί μετά το Brokeback Mountain. «Στα πάρτι και στις απονομές ήταν σαν αγοραφοβικός. Μια βραδιά με πήρε παράμερα και μου είπε: Δε θέλω άλλο να δουλέψω. Θέλω να πάρω ένα-δυο χρονάκια off και να πάμε στην Ολλανδία με τη Μισέλ (Γουίλιαμς) να κάνουμε βόλτες με ποδήλατα. Όλη αυτή η επιτυχία είχε γεννήσει στο μυαλό του μια αγωνία: Πώς θα ξεφύγω από αυτό; Πού θα βρω χρόνο να ανανεώσω την ψυχή μου; Όμως η κινηματογραφική βιομηχανία είναι σκληρή και δε σου δίνει το περιθώριο για τέτοια διαλείμματα. Ο Χιθ ήταν τότε τόσο περιζήτητος. Κάθε μέρα θα είχε και μια νέα προσφορά για κάτι καλό που θα τον έβαζε σε πειρασμό», θυμάται η Χάρντγουικ, που όταν πληροφορήθηκε το θάνατό του στα γυρίσματα του Λυκόφωτος δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της.

Ο Ροδρίγο Πριέτο, φωτογράφος στο Brokeback Mountain μιλά για τη δυσκολία του Λέτζερ να εκφραστεί συναισθηματικά σε κάποιες από τις «δυνατές» σκηνές της ταινίας. «Είχε μεγάλη ανασφάλεια για την ικανότητά του να βγάλει από μέσα του αυτό που ήθελε. Δεν του ήταν εύκολο. Μου έλεγε πόσο ζήλευε τους ηθοποιούς που όσες φορές και να γυριζόταν μια σκηνή, μπορούσαν να βάλουν τα κλάματα από την αρχή». Η ανασφάλειά του παροιμιώδης:

Η Χάρντγουικ ακόμα θυμάται στα μάτια του την αγωνία να δει την αντίδρασή της όταν της είπε ότι του πρόσφεραν το ρόλο του γκέι cowboy: «Ήξερε ότι ήταν κάτι καλό που έπρεπε να το κάνει. Αλλά ήθελε να δει την αποδοχή μου».

Όλοι μιλούν ωστόσο για έναν νέο εκπληκτικής ωριμότητας από την αρχή της καριέρας του. «Όταν κάναμε τους Grimm στην Πράγα τυχαία ένα βράδυ έπεσε στο τραπέζι η ηλικία του, 24 τότε. Δεν το πίστευα! Είχε αυτή τη σοφία που αποκτάς μόνο μετά από ...αιώνες προηγούμενης ζωής. Μπορούσε να μιλάει σε βάθος για ένα σωρό πράγματα, βιβλία, μουσική...» λέει ο σκηνοθέτης Τέρι Γκίλιαμ.

«Ποτέ δεν αναρωτιόταν για τις αποφάσεις του. Δεν έμπαινε, όπως εγώ στη διαδικασία του τι θα είχε γίνει εάν...», λέει ο ατζέντης του, Στιβ Αλεξάντερ, που του έκλεισε το πρώτο του χολιγουντιανό συμβόλαιο για την ταινία 10 Things I Hate About You, το 1999. «Όταν η Sony με κάλεσε να διαβάσω το σενάριο του Spider-Man μου φάνηκε cool φάση για τον Χιθ. Αυτός όμως μου είπε χωρίς δεύτερη σκέψη: Δεν είναι για μένα. Απλώς θα κλέψω το όνειρο κάποιου άλλου».

Ο Λέτζερ είχε εμμονή με την αυθεντική αίσθηση των πραγμάτων. Στο Four Feathers επέμενε να γυρίσει μόνος του τα ριψοκίνδυνα stunts, δανειζόμενος με χιούμορ την ατάκα ενός άλλου χαρακτήρα της ταινίας για να πείσει το σκηνοθέτη Σεχάρ Καπούρ να τον αφήσει να κάνει μόνος μια επικίνδυνη σκηνή: «Σεχάρ, θα πεθάνω αν είναι το θέλημα του Θεού...».

Στα γυρίσματα του Lords Of Dog Town η Χάρντγουικ θυμάται πόσο ανησυχούσε όταν ο Χιθ «τα κοπανούσε» στ’ αλήθεια για τις σκηνές που ο ήρωας ήταν μεθυσμένος ή λίγο «φτιαγμένος». «Είχα δει πολλούς ηθοποιούς να έρχονται τύφλα και να ξεχνούν τα λόγια τους στο γύρισμα. Με τον Χιθ ποτέ δε συνέβαινε αυτό. Απλώς καμιά φορά δεν ξέραμε μέχρι πού μπορεί να φτάσει. Σε μια σκηνή που ο ήρωας «φρικάρει» σε ένα πάρτι και ανεβαίνει στη στέγη, είχαμε τρομοκρατηθεί μήπως βουτήξει στο κενό. Νιώθαμε ότι είναι ικανός για όλα...»

Παράτολμος αλλά σοφός, εκκωφαντικά αθόρυβος αλλά με τα φώτα να τον κυνηγούν, ανασφαλής αλλά τόσο ταλαντούχος, ο Χιθ Λέτζερ «ζει». Και αν οι φίλοι του θυμούνται την προσπάθειά του να μείνει μακριά από το παιχνίδι της δημοσιότητας, ο Τζόκερ ήταν ο μόνος που κατάφερε να κρατήσει το πρόσωπo του Χιθ καλά κρυμμένο πίσω από το παχύ μακιγιάζ του τελευταίου ολοκληρωμένου ρόλου του.