Θερινά σινεμά: Οι ταινίες που θα προβληθούν το καλοκαίρι 2020 - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
17:03
18/5

Θερινά σινεμά: Οι ταινίες που θα προβληθούν το καλοκαίρι 2020

Οι θερινοί κινηματογράφοι ανοίγουν 1η Ιουνίου και μένει να δούμε «από κοντά» αν ο κόσμος του #menoumespiti θα αναζητήσει την κινηματογραφική έξοδο.

Από τον Πάνο Γκένα

Με πληρότητα 40%, λιγότερες αίθουσες (από τη στιγμή που ακόμα δεν υπάρχει συγκεκριμένη απόφαση για την επαναλειτουργία των κλειστών κινηματογράφων) και ενδεχομένως αλλαγές στις ώρες λειτουργίας για να μην παρατηρείται συνωστισμός στα ταμεία και στα κυλικεία, οι ελληνικές εταιρείες διανομής αποφάσισαν να προχωρήσουν με ένα πληθωρικό, όσο και υπερβολικό, νούμερο 100 ταινιών.  

Πολυαναμενόμενα μπλοκμπάστερ, νέες πρεμιέρες, ταινίες εξ αναβολής και κλασικές επανεκδόσεις βρίσκονται στο κινηματογραφικό, πυκνό, μενού για το καλοκαίρι 2020. Ας δούμε τις σημαντικότερες κυκλοφορίες ανα μήνα.

ΙΟΥΝΙΟΣ

Οι θερινοί κινηματογράφοι θα υποδεχθούν αρχικά μερικές από τις ταινίες που αναγκαστικά διέκοψαν την προβολή τους λόγω της απαγόρευσης λειτουργίας των κινηματογράφων στις 12 Μαρτίου. Η «Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς» του Γιάννη Οικονομίδη, που είχε συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των σινεφίλ, το ξεκαρδιστικό, όσο και συγκινητικό, «Φύγαμε» της σύμπραξης Ντίσνεϊ/Pixar, το αμερικανικό ριμέικ «Μετά τον Γάμο» και το οικογενειακό δράμα «Μάντεψε Ποιος Ήρθε για τα Γενέθλιά σου;» με την Κατρίν Ντενέβ, επιστρέφουν. Μαζί τους, η νέα ταινία του Ολιβιέ Ασαγιάς «Παιχνίδια Ζευγαριών» με πρωταγωνιστές τους Ζιλιέτ Μπινός, Γκιγιόμ Κανέ, που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βενετίας 2019. 

Στη συνέχεια, η νέα κινηματογραφική ανάγνωση του «Πινόκιο» (11/6) από τον Ματέο Γκαρόνε («Dogman») με τον Ρομπέρτο Μπενίνι στο ρόλο του Τζεπέτο, η περιπέτεια φαντασίας «Bloodshot» (11/6) με τον Βιν Ντίζελ, το θρίλερ μυστηρίου «Οι Μεταφραστές» (18/6) με τον Μανώλη Μαυροματάκη ως μέλος ενός διεθνούς καστ, η επιστροφή του Τζάστιν Κουρζέλ («Μακμπέθ») με το βιογραφικό γουέστερν «Νεντ Κέλι, ο Νο 1 Καταζητούμενος» (18/6), η παιχνιδιάρικη φάρσα δωματίου «Μια Νύχτα Μαγική» (η ημερομηνία θα ανακοινωθεί) του Κριστόφ Ονορ και το ερωτικό νεο-νουάρ «Διαρρήκτης Υψηλής Τέχνης» (25/6) με τους Μικ Τζάγκερ, Ντόναλντ Σάδερλαντ, Κλάες Μπανγκ και Ελίζαμπεθ Ντεμπίκι, συμπληρώνουν τις κυκλοφορίες Ιουνίου. Στις επανεκδόσεις του μήνα, ξεχωρίζει η αριστουργηματική «Persona» (25/6) του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν.

ΙΟΥΛΙΟΣ

Ο μήνας ξεκινά με ένα «Ταξίδι στην Ελλάδα» (2/7), τέταρτο μέρος του κωμικού road trip των Στιβ Κούγκαν και Ρομπ Μπράιντον σε σκηνοθεσία Μάικλ Γουιντερμπότομ, τον Τομ Χανκς να μας συστήνεται ως «Ένας Υπέροχος Γείτονας» (2/7) στη βιογραφία του παρουσιαστή Φρεντ Ρότζερς και το πολυβραβευμένο, υποψήφιο για Όσκαρ Ντοκιμαντέρ «Για τη Μικρή Σάμα» (9/7).

Οι ταινίες, όμως, που περιμένουν οι περισσότεροι είναι δυο: το νέο μπλοκμπάστερ αίνιγμα του Κρίστοφερ Νόλαν «Tenet» (16/7) που έμεινε «πεισματάρικα» αμετακίνητο όλο αυτό το διάστημα ελπίζοντας στο άνοιγμα των αιθουσών και το φιλόδοξο ριμέικ της Νίκι Κάρο «Μουλάν» (30/7), το οποίο βασίζεται στην ομώνυμη ταινία κινουμένων σχεδίων και είχε αρχική ημερομηνία εξόδου τα τέλη Μαρτίου. Οι συγκεκριμένες ταινίες αποτελούν το εμπορικό στοίχημα δυο μεγάλων στούντιο στην εποχή του Covid-19, ενδεχομένως δεν θα φτάσουν το ταβάνι εισπράξεων που θα μπορούσαν δυνητικά σε άλλες εποχές, θα τονώσουν όμως το κινηματογραφικό κύκλωμα που έχει πληγεί τους τελευταίους μήνες. 

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

Η Γκαλ Γκαντότ, μετά από δυο μήνες υπομονής (αρχική ημερομηνία ήταν αρχές Ιουνίου), έρχεται για να κάνει το «θαύμα» της στο σίκουελ «Wonder Woman 1984» (20/8),  απέναντι στα νέα Trolls («Trolls World Tour», 20/8) που στάθηκαν αφορμή για των πόλεμο των αιθουσών στις ΗΠΑ (και όχι μόνο).

Τις κυκλοφορίες του Αυγούστου συμπληρώνουν το «Capone» (20/8) του Τζος Τρανκ με τον Τομ Χάρντι στο ρόλο του διαβόητου κακοποιού και η ταινία μυστηρίου «Vivarium» (η ημερομηνία θα ανακοινωθεί) με τον Τζέσι Άιζενμπεργκ και την Ιμοτζεν Ποτς.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

Το κινηματογραφικό πέρασμα στο φθινόπωρο έχει τρόμο, δράμα και μουσική. Στις αρχές του μήνα κυκλοφορεί το «Ήσυχο Μέρος 2» (3/9), σίκουελ της απρόσμενης καλλιτεχνικής και εμπορικής επιτυχίας του Τζον Κραζίνσκι που είχε αρχικό ραντεβού με το κοινό τον Μάρτιο, στη συνέχεια το τρίτο κεφάλαιο του εμπορικότατου franchise τρόμου «Το Κάλεσμα 3: Ο Διάβολος με Έβαλε να το Κάνω» (10/9) και τo ριμέικ του «Candyman» (24/9) υπόσχονται νέες ανατριχίλες, η νέα ταινία της Σάλι Πότερ, το δακρύβρεχτο «Οι Ζωές που δεν Έζησα» (17/9), που έκανε πρεμιέρα στην πρόσφατη Μπερλινάλε με τους Χαβιέ Μπαρντέμ και Ελ Φάνινγκ σηκώνει πολλά χαρτομάντηλα και ο Πίτερ Τζάκσον επιστρέφει με ένα μουσικό ντοκιμαντέρ για τους Beatles («The Beatles: Get Back», 3/9).

Στα κινηματογραφικά ραντεβού του τετραμήνου σημειώστε επίσης τη βιογραφία της Μαρί Κιουρί «Radioactive», τον «Προδότη» του Μάρκο Μπελόκιο, τη νέα εξόρμηση στον «Μυστικό Κήπο» με τον Κόλιν Φερθ, τη Νο1 επιτυχία του αργεντίνικου box office «Το Κόλπο του Αιώνα», τους «Δολοφόνους του Γκόγια» από τον παραγωγό του «Έκπτωτου» και την ιταλική κομεντί «Κάνε Παιδιά να Δεις Καλό».

 

ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΕΙΣ και Β' ΠΡΟΒΟΛΗ

Κάθε καλοκαίρι οι θερινοί κινηματογράφοι αποτελούν ευκαιρία για επανάληψη ταινιών της κινηματογραφικής σεζόν, αλλά και προτροπή για να δείτε (ίσως και για πρώτη φορά) κλασικές ταινίες στη μεγάλη οθόνη.

Έτσι, μαζί με την Β' Προβολή ταινιών, όπως τα «Ραντεβού στο Μπελ Επόκ», «Παράσιτα», «Η Αλήθεια», «Ο Εξαφανισμένος», «1917», «Joker», «Ευτυχία», «Ο Δρόμος της Επιστροφής», «Επικίνδυνες Κυρίες», «Μία Βροχερή Μέρα στη Νέα Υόρκη», «Πόνος και Δόξα» κ.α., τους επόμενους μήνες θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε επανεκδόσεις αριστουργημάτων.

Η «Νύχτα του Κυνηγού» του Τσαρλς Λότον με τον Ρόμπερτ Μίτσαμ, ταινία-εμπειρία για τη μεγάλη οθόνη, το ανυπέρβλητο «Chinatown» (2/7) του Ρόμαν Πολάνσκι, ο (απαραίτητος) Χίτσκοκ με το «Κυνήγι του Κλέφτη» (16/7), η γοητευτική «Σαμπρίνα» με την Όντρεϊ Χέπμπορν, το μεταφυσικό αριστούργημα του Νίκολας Ρεγκ «Μετά τα Μεσάνυχτα», οι στιβαροί «12 Ένορκοι» του Σίντνεϊ Λιουμέτ, η «Έκλειψη» του Μικελάντζελο Αντονιόνι, η «Χρονιά με τα 13 Φεγγάρια» του Ράινερ Β. Φασμπίντερ, και τα αναγκαία (ειδικά γι' αυτή την περίοδο) κωμικά «Για Όλα Φταίει το Γκαζόν», «Αυτοί οι Τρελοί Τρελοί Παραγωγοί» Παραγωγοί» και το «Ένα Ψάρι που το Έλεγαν Γουάντα», είναι μερικές μόνο από τις επανεκδόσεις που θα κυκλοφορήσουν για να σας κρατήσουν σινεφίλ, θερινή συντροφιά.

Ραντεβού - με ασφάλεια - στα θερινά!