Βίντεο: Η κωμική αριστοκρατία του Ρόουαν Άτκινσον - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
14:10
30/8

Βίντεο: Η κωμική αριστοκρατία του Ρόουαν Άτκινσον

Κληρονόμος μιας μεγάλης παράδοσης, ο Ρόουαν Άτκινσον υπερβαίνει τις χαμηλές αξιώσεις των καιρών παραμένοντας ένα (μοναχικό) σύμβολο του βρετανικού φλέγματος και της φυσικής κωμωδίας.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Το σινεμά υπήρξε ανέκαθεν φυσικός χώρος της κωμωδίας όλων των ειδών, εκ των οποίων η σωματική κωμωδία ήταν πάντα η πιο αγαπητή - και η πιο δύσκολη. Από τον Κίτον που έδωσε χιούμορ στην αρχιτεκτονημένη ακροβασία, τον Τσάπλιν που έφερε περιεχόμενο ακόμα και στις μικρές χειρονομίες, τον Τζέρι Λιούις που έβαλε την γκριμάτσα δίπλα στην σωματική αποδιάρθρωση και τον Πίτερ Σέλερς που ανήγαγε την γκάφα και τον αυτοσχεδιασμό σε υψηλή τέχνη, η κωμωδία έχει προκατόχους σχεδόν... αποθαρρυντικούς.   

Ωστόσο ο Ρόουαν Άτκινσον και δικό του χαρακτήρα δημιούργησε στο πρόσωπο του Κυρίου Μπιν, και κατάφερε μπολιάζοντας διδάγματα ετών να δημιουργήσει μια εκ βάθρων προσωπική σχολή, βασιζόμενη στην εξονυχιστική ακρίβεια κάθε κίνησης, τον υστερικό έλεγχο του προσώπου και την ανατομική προσοχή στην δημιουργία χαρακτήρα μέσα από λεπτομέρειες συμπεριφοράς που ουδείς πλην του Πίτερ Σέλερς, κατά την γνώμη του υπογράφοντος, δεν έχει ενσωματώσει (οι περισσότεροι καν αντιληφθεί) στην κωμική του χαρακτηρολογία.

Αναντικατάστατος.