«Χαμένες Ψυχές» στην Κάντζα! Βρεθήκαμε στα γυρίσματα της συνέχειας του «Έτερος Εγώ» - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
12:06
1/3

«Χαμένες Ψυχές» στην Κάντζα! Βρεθήκαμε στα γυρίσματα της συνέχειας του «Έτερος Εγώ»

Οι ήρωες της ταινίας του Σωτήρη Τσαφούλια επιστρέφουν για μια νέα υπόθεση, σε μια φιλόδοξη σειρά 8 επεισοδίων που θα προβληθεί από την COSMOTE TV.

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Στο κτίριο-φάντασμα στην Κάντζα που ως την προηγούμενη δεκαετία ήταν το αρχηγείο του Λάκη Γαβαλά και της σειράς ρούχων του LAK, βλέπεις την αντίθεση της ευδαιμονίας (της πραγματικής αλλά κυρίως της επιλογής της ως αισθητική αντίληψη) που επικρατούσε στην Ελλάδα  της προ μνημονίων εποχής. Άδειο και εγκαταλειμμένο πλέον, κάπου ανάμεσα σε κράτος-τράπεζες-πιστωτές, μοιάζει με μπελά για όλους καθώς κανείς δε μπορεί να συντηρήσει τη μεγαλοπρέπειά του. Η ερημιά του σταματά για λίγο καιρό, καθώς ο σκηνογράφος Ηλίας Λεδάκης, οραματίστηκε μέσα του ιδανικούς και ήσυχους εσωτερικούς χώρους για μια αστυνομική τηλεοπτική σειρά. 

Σε αυτό τον χώρο λοιπόν έχουν στηθεί μερικές από τις βασικότερες σκηνές τη σειράς «Έτερος Εγώ-Χαμένες Ψυχές» του Σωτήρη Τσαφούλια, μια συνέχεια του φιλμ «Έτερος Εγώ» που γυρίστηκε το 2016. Στα επεισόδια του «Έτερος εγώ - Χαμένες Ψυχές», μια σειρά δολοφονιών θορυβεί τις αστυνομικές αρχές, καθώς άγνωστα σύμβολα εντοπίζονται σε κάθε τόπο εγκλήματος. Όταν όλα τα στοιχεία των ερευνών γύρω από τον δράστη σκιαγραφούν το προφίλ ενός serial killer, επιστρατεύεται -για ακόμα μία φορά- ο εκκεντρικός καθηγητής εγκληματολογίας, Δημήτρης Λαϊνης (Πυγμαλίων Δαδακαρίδης). Ο καθηγητής καλείται να βρει τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στις συνεχόμενες δολοφονίες, να αποκρυπτογραφήσει τη σημασία των συμβόλων και να λύσει ακόμα ένα μυστήριο.

Εκεί βρεθήκαμε πριν λίγες μέρες, λίγο πριν το τέλος των γυρισμάτων στην Κάντζα και την αναχώρηση της παραγωγής για την Κρήτη όπου θα ολοκληρωθεί το γύρισμα, για μια συνομιλία με τους συντελεστές της σειράς και κλεφτές ματιές στους χώρους που φιλοξενούν το χώρο της αστυνομικής έρευνας αλλά και μια ψυχιατρική κλινική, που από μόνοι τους φανερώνουν μικρά spoilers για την εξέλιξη της σειράς. Στο παρελθόν έχουμε δει και άλλες σειρές να αποτελούν συνέχεια κινηματογραφικών ταινιών, όμως οι «Χαμένες Ψυχές» έχουν την ιδιαιτερότητα πως θα προβληθούν αποκλειστικά από συνδρομητικό κανάλι (την COSMOTE TV) και τα 8 επεισόδιά της θα γίνουν διαθέσιμα την ίδια ημέρα από την πλατφόρμα του καναλιού. Στη λογική αντίστοιχων σειρών του εξωτερικού, οι «Χαμένες Ψυχές» θα προσφερθούν για binge watchingm, μοιάζουν περισσότερο ως μια ταινία (πολύ) μεγάλου μήκους και άλλωστε κάπως έτσι γυρίστηκαν.

«Δεν υπήρχαν διαφορές σε σχέση με το γύρισμα μιας ταινίας, όλο το συνεργείο μας είναι κινηματογραφικό και η μόνη διαφορά είναι πως πρέπει να κινούμαστε γρηγορότερα στο γύρισμα και να βγάζουμε περισσότερο υλικό. Πάντως όλη η διαδικασία γυρισμάτων έγινε με τη λογική της ταινίας, δε γυρίζαμε σκηνές ανά επεισόδιο» λέει η παραγωγός Φένια Κοσοβίτσα που ως φανατική των σειρών και η ίδια προσπαθεί, μέσω της εταιρίας παραγωγής της, να φέρει τη λογική της μοντέρνας τηλεοπτικής σειράς στην ελληνική τηλεόραση. «Χτυπάω την πόρτα της συνδρομητικής τηλεόρασης πολύ δυνατά πια (γέλια). Το κοινό είναι έτοιμο, βλέπει συνεχώς αντίστοιχες σειρές του εξωτερικου και το στοίχημα είναι να κρατήσουμε ένα καλό επίπεδο παραγωγής και να παρουσιάσουμε κάτι που το κοινό θα θέλει να το δει ολόκληρο, σαν να βλέπει μια μεγάλη ταινία. Με φοβίζει λίγο η σύγκριση με το εξωτερικό, θα ακούσουμε την γνώμη του κοινού όταν προβληθεί πια η σειρά».

Πλάι στους πρωταγωνιστές της πρώτης ταινίας (Δαδακαρίδης, Βακούσης) προστίθεται σε βασικό ρόλο ο Πέτρος Λαγούτης που μας εξιστόρησε τον τρόπο που βρέθηκε στη σειρά: «Το έχω πει και άλλες φορές, είχα βρεθεί σχεδόν με το ζόρι, μετά από παράκληση μιας φίλης, στην πρεμιέρα του “Έτερος Εγώ” γιατί είχα αμφιβολίες για το ενδιαφέρον που μπορεί να είχε μια ελληνική αστυνομική ταινία. Όταν η ταινία τελείωσε, αγκάλιασα τον σκηνοθέτη, τον οποίο δεν γνώριζα ως εκείνη τη μέρα, και του είπα πως ότι κάνει στο μέλλον θα ήθελα να συμμετέχω. Έτσι γνωριστήκαμε και όταν μου πρότεινε το ρόλο για τη συνέχεια δεν το σκέφτηκα καθόλου. Είμαι ευτυχής και τυχερός που βρίσκομαι εδώ.»

Ο Σωτήρης Τσαφούλιας, το μυαλό πίσω από όλα, επιστρέφει στη σύγκρουση νόμιμου και ηθικού, που είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στο «Έτερος Εγώ». «Το αιώνιο βάσανο του Έλληνα να προσπαθεί να δώσει μια ηθική ερμηνεία στο νόμο με βάση κάποιες άλλες αξίες, βασανίζει τους ήρωες και εδώ όπως βασανίζει και όλους μας στην καθημερινότητα». Σε ό,τι αφορά την ιδέα του σίκουελ, συμπλήρωσε: «Η ταινία έχτισε μια πολύ ιδιαίτερη σχέση με τον κόσμο και αρχικά δεν ήθελα να προδώσω αυτή τη σχέση, γι' αυτό και δεν υπήρχε κάποια ιδέα για σίκουελ στη λογική ότι οι συνέχειες είναι συνήθως κατώτερες της πρώτης ταινίας. Όταν προέκυψε η ιδέα για τη σειρά και η συνεργασία με την COSMOTE TV, που διασφάλισε ότι θα υπάρχει production value και διατήρηση μιας κινηματογραφικής αισθητικής, για μένα ήταν κάτι τρυφερό και ιντριγκαδόρικο το ότι θα ξανασυναντούσα αυτούς τους χαρακτήρες. Πολλά πράγματα μας δυσκόλεψαν πολύ κατά τη διάρκεια της παραγωγής, ενώ το να φτιάξεις χρονικά κάτι που ισοδυναμεί με 4 ταινίες μέσα σε 55 μέρες, δε θα γίνονταν ποτέ χωρίς την υποστήριξη της παραγωγής».

Η ταινία «Έτερος Εγώ» είναι διαθέσιμη δωρεάν στο YouTube

INFO
Το σενάριο της σειράς, είναι μια ιδέα των Σωτήρη Τσαφούλια και Παναγιώτη Ιωσηφέλη. Παράλληλα, ο Σωτήρης Τσαφούλιας υπογράφει το σενάριο, σε συνεργασία με την Κατερίνα Φιλιώτου, και τη σκηνοθεσία. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους βρίσκονται οι: Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, στον ρόλο του καθηγητή Λαϊνη, ο Μάνος Βακούσης, που υποδύεται τον υπαρχηγό της αστυνομίας Απόστολο Μπαρασόπουλο και ο Πέτρος Λαγούτης. Στη σειρά επίσης εμφανίζονται οι Βίκυ Παπαδοπούλου, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Άκης Σακελλαρίου, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Βασίλης  Ρίσβας, Κατερίνα Διδασκάλου,  Σπύρος Παπαδόπουλος.

Η σειρά «Έτερος Εγώ-Χαμένες Ψυχές» είναι μια παραγωγή της COSMOTE TV και θα προβληθεί από το συνδρομητικό κανάλι τον Μάιο. Η εκτέλεση παραγωγής γίνεται από την εταιρεία BLONDE.